Sinemada 11 Eylül

11 Eylül 2001 Salı günü, teröristler Amerikan yolcu uçaklarını kaçırmış ve New York'taki iki gökdelene çarparak binlerce kişinin ölümüne neden olmuştu. Bu saldırılar sadece Amerika için değil, tüm dünya için yüzyılın en travmatik olaylarından biri oldu. Peki, bu olay sinema filmlerine nasıl yansıdı, sizler için derledik...

Sinemada 11 Eylül

ALİ DEMİRTAŞ / ali.demirtas@aksam.com.tr

Sadece Amerika'yı değil tüm dünyayı derinden sarsacak bir tarih 11 Eylül 2001. ABD'nin doğu kıyısında uçmakta olan dört uçak, birbiriyle bağlantılı kişilerden oluşan küçük bir ekip tarafından aynı anda kaçırıldı. Daha sonra saldırganlar bu uçakları New York ve Washington'ın simgeleşmiş binalarına çarpmak için güdümlü füze gibi kullandılar. Nitekim öyle de oldu. Saldırılarda, toplam 2977 kişi hayatını kaybetti. Bunların çoğu New York'taydı. Saldırıları, Afganistan merkezli El Kaide örgütü üstlendi. Peki, yaşanan bu olay sinema filmlerine nasıl yansıdı, sizler için birkaç önemli filmi derledik.

11 EYLÜL – 2002

Bu filmde 11 Eylül saldırısının etkileri, dünyanın farklı bölgelerinden yönetmenler aracılığı ile farklı bakış açıları ile perdeye aktarılmış. 11 ayrı ülkeden yönetmen, kısa dokunuşlarla olayları yansıtıyor. Örneğin, İran'da bir köy öğretmeni, genç öğrencilerinin yaşadıklarından söz ediyor. Manhattan'daki sağır bir Fransız öğretmen, o sabah Dünya Ticaret Merkezi'ne doğru yolan çıkan bir adamın ardından mektup yazıyor. Bir annenin, oğlunun ölümüne ağıtı ve dinmek bilmeyen matem. Ve diğerleri... Her hikaye bir diğerini çağırıyor. Her ülkeden farklı olaylar aracılığı ile trajedi ve ölümün dayanılmaz sancısı vurgulanıyor. Gösterildiği festivallerde ilgi uyandıran filmin yönetmenleri ise şöyle: Mısır'dan Youssef Chahine, İsrail'den Amos Gitai, Meksika'dan Alejandro Gonzales Innaritu, Japonya'dan Shohei Imamura, Fransa'dan Claude Lelouch, İngiltere'den Ken Loach, İran'dan Samira Makhmalbaf, Hindistan'dan Mira Nair, Burkina Faso'dan Idrissa Ouedraogo, Amerika'dan Sean Penn ve Bosna-Hersek'ten DanisTanovic.

UÇUŞ 93 – 2006

United Airlines şirketine ait, 93 sefer sayılı uçağın yolcuları, 11 Eylül 2001 günü San Francisco'ya doğru yola çıktıklarında, Amerika Birleşik Devletleri'ne, tarihinde düzenlenmiş en büyük terörist saldırının bir parçası olduklarını bilmiyorlardı. Uçuş 93, mürettebatından yolcularına, o gün uçakta bulunan 40 kişinin yaşadığı korku, dehşet ve cesaret duygularını, olabildiğince gerçek varsayımlar üzerinden anlatmaya çalışıyor. 11 Eylül 2001 günü, dünya politik tarihinde yeni bir dönemin başlangıcı olarak algılandı. UA93 sefer sayılı uçağın yolcuları, bu yeni dönemin en acımasız gerçeğiyle yüzleşmek zorunda kaldılar. Dünya Ticaret Merkezi'ne düzenlenen terörist saldırı haberini bir şekilde öğrenen yolcular, başlarına gelen felaketin bilinciyle bir karar vermek zorundaydılar. Bloody Sunday ve Bourne Supremacy'nin yönetmeni Paul Greengrass'ın yönettiği film, mümkün olduğunca gerçeklerden yola çıkılarak hazırlanmış bir kurgudan oluşuyor. Çoğunlukla ismi duyulmamış genç yeteneklerin rol aldığı filmde, oyuncuların çekimleri, gerçek olgulara dayanan doğaçlama yöntemiyle gerçekleştirdiklerini de ekleyelim.

12 SAVAŞÇI - 2018

11 Eylül saldırısı sonrası geçen filmde, takım liderliğini Mitch Nelson'ın yaptığı bir ABD özel kuvvetler ekibi, çok tehlikeli bir görev için Afganistan'a ilk ayak basan Amerikan askerleri olacaktır. Kayalıklarla dolu dağlar içinde, Afganistan Birleşik İslami Kurtuluş Cephesi Generali Dostum'u, onlarla birlik olarak Taliban ve onların müttefikleri El Kaide ile savaşmaya ikna etmek zorundadırlar. Karşılıklı güvensizlik ve kültür farkına ek olarak, Amerikalı askerler, Afgan atlı askerlerinin ilkel taktiklerine uyum sağlamak zorundadırlar. Bu zor kurulan bağa rağmen, yeni ortaklar çok güç durumlarla karşılaşırlar. Sayıca ve silah olarak azken, kendilerini öldürmeye çalışan acımasız bir düşmanla karşı karşıya kalırlar.

DÜNYA TİCARET MERKEZİ – 2006

11 Eylül 2001'de Dünya Ticaret Merkezine yapılan terörist saldırısının ardından bina çöker ve bir sürü insan enkaz altında kalır. Kurtarma operasyonu esnasında iki liman koruma polisi destek vermek için uğraşırlarken bir anda çaresiz kalırlar. Will Jimeno ve yardımcısı John McLoughlin hayatta kalırlar ancak onlar da enkaz altındadırlar. Film, kurtarma ekiplerinin, onları enkaz altından çıkartıp hayata döndürüşlerinin gerçek hikâyesini anlatır. Oyuncu olarak Nicolas Cage ile yönetmen Oliver Stone'un bir arada olması film için iyi şeyler vaat ediyor.

FAHRENHEİT 9/11 - 2004

Sinema dünyasında imza attığı her işle tartışma konusu olan yönetmen Micheal Moore, derin ve sağlam provoke edici iç görülerle Amerika güvenlik sistemi üzerine odaklanıyor bu kez. Paronoya, korku, belirsizlik, hata değerleri ve vatanseverlik kavramlarını bir araya getirip George Washington Bush'un 11 Eylül saldırısının ardındaki gerçeklere ulaşmak yerine Irak'a savaş açmayı planladığını ileri sürüyor. Bu belgesel aynı zamanda bazı Suudiler'in nasıl güvenli bir biçimde ve gizlice Amerika'dan çıkarıldığını mercek altına alıyor. Ve elbette ki silah tüccarları ile petrol şirketleri ile ilgili kısmına da.

ÇOK GÜRÜLTÜLÜ VE ÇOK YAKIN – 2012

Oskar (Thomas Horn) dokuz yaşlarında, zeki, meraklı ve keşfetme düşkünü bir çocuktur. Babası (Tom Hanks),11 Eylül saldırısında hayatını kaybedince, Oskar depresyonun eşiğindeki annesi (Sandra Bullock) gibi mutsuzluğa ve karamsarlığa kapılmaktansa, babasının New York şehrinde kendisi için bıraktığı bir iz, gizemli bir ipucu aramaya başlar. Elinde sadece dolaptan çıkan bir anahtar ve keşfetme azmi vardır. Babasını kaybetmiş olmasının acısını, hiç bilmediği hayatları yeniden öğrenerek başka bir boyuta taşır. Okuyucu, Saatler gibi oldukça başarılı uyarlamaların yönetmeni olarak tanıdığımız yapımcı ve yönetmen Stephen Daldry'nin imza attığı yapımın senaryosunu ise 1994'te Forrest Gump filminin senaryosu ile uyarlama dalında Oscar alan Eric Roth, yazar Jonathan Safran Foer'ın aynı adlı romanından uyarladı. Başrolleri ise Tom Hanks, Sandra Bullock ve küçük oyuncu Thomas Horn paylaşıyor...

ZERO DARK THİRTY - 2013

11 Eylül 2001'de Manhattan'daki Dünya Ticaret Merkezi kuleleri yerle bir edildikten sonra, yakın dünya tarihini değiştiren bu saldırıyı El-Kaide terör örgütü ve ABD'nin en azılı düşmanlarından biri olduğunu iddia eden Usame Bin Laden üstlenmişti. Önce Afganistan'da başlayan savaş, diğer Orta Doğu ülkelerine de yayıldı ve Pentagon saldırıların bir numaralı sorumlusu olarak gösterdiği Bin Ladin'i köşe bucak aramaktan asla vazgeçmedi. Pakistan'ın Abbottabad kentinde köşeye sıkıştırılıncaya kadar ABD'ye milyonlarca dolara mal olan bu arayış ve 'insan avı' operasyonu 1 Mayıs 2011'de düzenlenen gizli bir operasyonla nihayete ermişti. Senaryosunu Mark Boal'ın gerçeklere sadık kalarak kaleme aldığı filmde, Bin Ladin'in saklandığı yeri tespit eden ve bu timin organizasyonunu yürüten Maya adlı CIA ajanı, böyle operasyon ve bölge için oldukça genç olmasına rağmen, kendisine olan güveni ve üstün istihbarat başarısıyla Bin Laden'in yakalanmasını sağlıyor. Filmin yönetmenliğini Oscarlı sinemacı Kathryn Bigelow üstlenirken başrol Maya olarak yükselen yıldız Jessica Chastain yer alıyor. Kadrodaki diğer isimlerse Joel Edgerton, Chris Pratt, Mark Strong ve Jennifer Ehler...

  • 11 eylül saldırısı
  • 11 eylül filmleri
  • 11 eylül
  • uçuş 93
  • zero dark thirty
  • 12 savaşçı
  • dünya ticaret merkezi
  • ali demirtaş
Tüm Cumartesi haberleri için tıklayın