Müziğimizin bin yıllık yolculuğu “Mozaik”

İstanbul'un sanat hayatında yeni bir sayfa açacak olan AKM'nin açılış haftasında seyirciyi çok özel bir gösteri karşılayacak. 'Mozaik' adlı muhteşem gösterinin mutfağında yer alan Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü İstanbul Sanat Birimleri Genel Koordinatörü Aylin Şengün Taşçı, 3 Kasım'da seyirci ile buluşacak gösteriyi 'Hepimizi Türk sanatı adına bir kademe daha yukarıya taşıyacak bir şey Mozaik.' diyerek tarif ediyor.

Müziğimizin bin yıllık yolculuğu “Mozaik”

ZEYNEP TÜRKOĞLU / zeynoturkoglu@gmail.com

Abidevi yapılara ruh üfleyen, içinden yükselen sestir, nefestir. 3 Kasım akşamı İstanbul Atatürk Kültür Merkezi'nden "Mozaik" gösterisi eşliğinde yükselecek ses ve görüntü şöleni, tam da bu nefesin eseri. Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü'ne bağlı İstanbul Sanat Birimleri'nin Genel Koordinatörü Aylin Şengün Taşçı "Bin yıllık kültürel birikimimiz" diye özetlenebilecek "Mozaik" gösterisinin ilmek ilmek dokunuşunu, yaklaşan büyük günün öncesi, bir kahvelik molada Akşam okurları için anlattı.

Adıyla başlayalım, nedir, nedendir "Mozaik"?

Çünkü Türk geleneksel sanatının birçok rengini bir arada taşıyor. İçinde Türk müziğinin ezgileri, halk müziğinin nâmeleri, semâ ayinlerinden motifler, zikirlerden örnekler, köçekçeler ve halk danslarından gösteriler... AKM'nin açılış haftası içinde kendi sanatımızı simgeleyen bir örneğin aynı anda 2 bin kişinin huzuruna çıkacak olması çok değerli. Gerek Kültür Ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy, gerek Bakan Yardımcımız Özgül Özkan Yavuz ve Güzel Sanatlar Genel Müdürümüz Ömer Faruk Belviranlı konuyla içtenlikle ilgilendiler. Geleneksel sanatımızı ortaya çıkaracak bu çalışma için her tür desteği verdiler.

Seyirciyi nasıl bir gösteri karşılayacak?

Sadece müzik olarak bir şeyi sunduğunuzda sanatsever için pırlanta değerinde bir iş yapmış oluyorsunuz. Ama biliyorsunuz sahne, gösteri sanatı zemini. Müziği destekleyecek başka unsurların varlığı da önemli. Zeybekten tutun da köçekçelere, semaha kadar bir görsellik sergileniyor. Ama bunun da ötesine geçip bir özellik daha katalım dedik. Bunun için de hologram teknolojisini kullandık.

Sürprizi bekleyelim mi yoksa müjdeler misiniz?

Söyleyebilirim, çünkü görüldüğü anda bilinse de sürpriz etkisi yaratacak. Bir anda yüz yıllar öncesinden bir figür çıkıyor ve canlıymışçasına sahnede sizinle kaşı karşıya geliyor. Onu gördüğünüz andaki etki inanılmaz. Seyirci önce Yunus Emre ile, biraz sonrasında bir nefes eşliğinde Hacı Bektaş Veli ile son olarak da büyük ozanımız Aşık Veysel ile buluşacak. Onun hologramı da kendi sesinden bir şiir okuyacak bize. Türk müziğinin bin yıllık yolculuğuna çıkacağız bir saat on beş dakikalık süre içinde. Kendi sanatımızı, müziğimizi ne kadar sahiplenir ve bilirsek, kendimizi o kadar iyi ifade eder ve tanıtırız diye düşünüyorum. 3 Kasım'da AKM'deki bu büyük geceden sonra Mozaik gösterisini 26 Kasım'da da Bursa'ya taşıyacağız.

Dev dediniz... Bu büyük işin ardında kaç kişilik bir ekip var?

Sanat yönetmenimiz İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu'nun sanat yönetmenliğini yapan, çok değerli bir isim; İhsan Özer. Deneyimli biri olduğu için çok başarılı bir kolaj ortaya çıkardı. Çalışmaya da 150 sanatçı katıldı. Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğüne bağlı İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu, Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu, İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğu, İstanbul Devlet Türk Halk Müziği Korosu, İstanbul Devlet Türk Müziği Araştırma ve Uygulama Topluluğu ve İstanbul Modern Folk müziği Topluluğu... Altı kurum bir araya gelerek bu bütünlüğün içinde yer aldılar.

Aylin Şengün Taşçı neresinde bu işin?

Bu sefer olayın mutfağındayım ve bundan çok zevk aldım. Kısa bir süre önce Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü'ne bağlı İstanbul Sanat Birimlerinin Genel Koordinatörü olarak görevlendirildim. Ve AKM'deki hazırlıkların tam ortasına düşmüş oldum. Genel müdürümüzle yaptığımız istişareler sonunda Mozaik çıktı. Sahnede olmayacağım ama en ön sırada arkadaşlarımı izlemenin mutluluğunu yaşarken diyeceğim ki, "Bunun her aşamasına elim değdiği için çok mutluyum!" Umuyorum ki bize sunulan imkânlarla AKM'den başlayıp Bursa'ya uzanacak olan bu basamak başka şehirlere de ulaşacak. Arkasından Türk sanatını, müziğini dünyaya tanıtmak adına aynı ekip belki de dünyanın farklı noktalarına uzanacak. Güvenimiz sadece ekibimizle sınırlı değil, biz seyircimize de güveniyoruz. Onların varlığı ve desteği çok kıymetli. Bilet satışlarımızla ilgili güzel haberleri almaya devam ediyorum, sonuna kadar da bu destekle çok iyi bir noktaya ulaşacağımıza inanıyorum.

Nasıl bir umut veriyor bu proje size?

Şahsi umudum değil, bütün sanatçılarımızın heyecan ve umudu. Hepimizi Türk sanatı adına bir kademe daha yukarıya taşıyacak bir şey Mozaik. Teknolojiyi işin içine katmak, gençlere de hitap edebilmenin önemli bir göstergesi. Bu etkileyici görselliğin içinde belki ilk defa işittiği bir müziğe âşık olacak. Yakınlaştıkça, tanıdıkça seveceğiniz bir kültürel zenginlikten bahsediyoruz. Dünyanın da bizden beklediği kendi zenginliğimizi sunmamız. Itrî'yi, Merâgî'yi, Dede Efendi'yi, Zekâî Dede'yi, Dilhayat Kalfa'yı, III. Selim'i bilen ve sahip çıkan bir nesille sunabiliriz bu değeri. Mozaik bütün bunları hatırlamak, fark etmek için de bir fırsat.

  • aylin şengün taşçı
  • mozaik
  • gösteri
  • zeynep türkoğlu
Tüm Cumartesi haberleri için tıklayın