Melis Kolyozyan: Seramikte sevgi ve istikrar çok önemli

'Kafamda Bulut Var' isimli dördüncü kişisel sergisini Galeri Selvin Arnavutköy'de açan seramik sanatçısı Melis Kolyozyan: 'Bu işteki en önemli iki şey çok sevmek ve istikrarlı olmak. Seramik fiziksel olarak yoğun ve yorucu bir iş bu yüzden çok özveri istiyor. Bu işe başlamak isteyenler, 'Böyle yoğun ve fiziksel bir işe hazır mıyım?' diye kendilerine sormalılar.'

Melis Kolyozyan: Seramikte sevgi ve istikrar çok önemli

ALİ DEMİRTAŞ / ali.demirtas@aksam.com.tr

Galeri Selvin Arnavutköy'de açılan, seramik sanatçısı Melis Kolyozyan'ın "Kafamda Bulut Var" adlı dördüncü kişisel sergisi devam ediyor. Bu sergide sınırsız hayal gücü ve düşüncelerle dolup taşan karakterlerin renkli dünyasına aynı zamanda hayalperest ve bir o kadar naif karakterlerin mizahla şekillenen duruşlarına şahit oluyoruz. Son iki yılı kapsayan üretimlerinin yer aldığı bu sergi vesilesiyle Kolyozyan ile Akşam Cumartesi okurları için keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik. Önce sanatçıyı daha yakından tanıyalım: "Fransa'da Paris Dauphine Üniversitesi İşletme Eğitimi sonrası kurumsal hayata adım attım ancak yaratma dürtüsüne daha fazla dayanamayarak 2009 yılında Aslı Aydemir Seramik Atölyesi'nde seramik çalışmaya başladım. Beş yıl boyunca seramiğin tüm inceliklerini ve zorluklarını öğrendim ve 2014'te kendi atölyemi kurdum. 2015'te Fransız Seramik Sanatçısı Anne-Sophie Gilloen'in eğitimine katıldım ve heykellerimin boylarını nasıl büyütebileceğini gördüm. Bu yolda daha büyük heykellerle yoluma devam ederken Fransa'da Douai Sanat Okulu'nun 'International Small-Form Ceramics Competition 2016/2018' seramik yarışmalarında tasarımlarım ile dereceye girdim ve işlerim Fransa'da sergilendi. Aynı zamanda heykellerime eşlik etmesi için illüstrasyon sanatçısı Beril Ateş ile resim çalıştım. Böylece üç boyutlunun yanında iki boyutlu çalışmalarım ve her ikisini birleştirdiğim tablolarımı/heykellerimi hayata geçirdim. 2017'de ilk ve 2020'de ise ikinci kızım dünyaya geldi. Her doğum sonrası bir yıl yaratım sürecine küçük bir ara verip, her seferinde yeni bir sergi ve motivasyonla seramik dünyasına ısrarla geri döndüm. Pandemi süresince atölyeye çok gidemediğim dönemde evde resim ve illüstrasyon ile uğraştım, suluboyanın inceliklerini ve güzelliklerini keşfettim."

SERAMİK UÇSUZ BUCAKSIZ BİR DÜNYA

Seramiğe geçiş sürecini, "Çocukluktan beri resim yapıyorum, daha önce fotoğrafçılık ile de amatör olarak uğraştım ama tam olarak üç boyutlu bir sanat dalına geçince bence tam olarak yapmak istediğime ulaştığımı ve kendimi tam olarak ifade edebildiğimi hissettim, hissediyorum." şeklinde anlatan sanatçı, seramik ve çamurla uğraşmanın kendisi için ne ifade ettiğini ise şöyle açıklıyor: "Seramik uçsuz bucaksız bir dünya. Ben küçük bir alanında yer alıyorum. Büyük ebatlı heykeller yapıyorum. Malzemeye hâkim olmak, ona istediğim şekli verebilmek, ne kadar zorlayabileceğimi bilmek, piştiğinde ve renklendiğinde nasıl şekilleneceğini bilmek beni mutlu ediyor. Bu çok yönlü ve esnek malzeme istediğim sonuca ulaşmamı ve kendimi ifade edebilmemi mümkün kılıyor. İşin teknik kısmı dışında ise sadece çamurla ilgilenmek değil sanatla uğraşmak, beni anlatan bir şeyler ortaya çıkarıp bunları başkalarına sunabilmek çok tatmin edici."

İLHAM KAYNAĞIM ÇİZGİ FİLMLER

Sanat üretiminde elbette sanatçının beslendiği kaynaklar önemli. Kolyozyan bu kaynakları ve seramik üretimindeki tarzını şöyle izah ediyor: "Seramik malzemesini alışılagelmişin ötesinde daha yumuşak ve naif hatlarla gözler önüne sermek beklenmedik heykeller ortaya çıkarmak ve insanları gülümsetmek beni mutlu ediyor. İnsan figürünü en sade ve yuvarlak haliyle seviyorum. İşlerimin hep bir mizahi yönü oluyor. İlham kaynaklarım küçüklükten beri çok sevdiğim çizgi filmler, illüstrasyonlar ve grafittiler." Melis Hanım dünyadan ve ülkemizden ilgili alanlarda kimleri takip ettiği konusundaki sorumu ise şöyle yanıtlıyor: "Çok sevdiğim ve hayran olduğum sanatçıların en başında kendisinden eğitim aldığım Fransız sanatçı Anne-Sophie Gilloen, severek takip ettiğim seramikçi Peter Lubach, heykeltıraş Tarkan Güveli, seramik sanatçısı Asli Şarman (Markası Wohha), ilham aldığım ressam ve illüstratör arkadaşlarım Beril Ateş, Erhan Cihangiroğlu, Ömer Faruk Yaman geliyor. Bu listeye onlarca daha isim ekleyebilirim."

SERAMİK YOĞUN VE YORUCU BİR İŞ

Melis Kolyozyan'ın seramikle ilgilenmek isteyen genç sanatçılara şu hatırlatmalarda bulunuyor: "Bu işteki en önemli iki şey çok sevmek ve istikrarlı olmak. Seramik fiziksel olarak oldukça yoğun ve yorucu bir iş bu yüzden çok özveri istiyor. Bu işe başlamak isteyenler, 'Böyle yoğun ve fiziksel bir işe hazır mıyım?' diye kendilerine sormalılar. Diğer yandan da çok çalışırsanız mutlaka sizi güzel bir yerlere getirecek bir iş. Sıfırdan bir şeyler yaratıp kendi çizginizi oluşturmak yeni işler çıkarmak inanılmaz güzel. Ama her işte olduğu gibi çok severek yaptığınız ve çok çalıştığınız sürece başarıyı yakalarsınız."

  • melis kolyozyan
  • seramik
  • ali demirtaş
Tüm Cumartesi haberleri için tıklayın