Doğru limit, doğru banka ile krediye ulaşmak mümkün

Krediye olan talebin artmasıyla birlikte bankaların internet siteleri, bilgisayarların sık kullanılanlar listesine çoktan eklendi bile. Tabi bu durum kafa karışıklıklarını da beraberinde getirdi. Hiperaktif Kredi Danışmanlığı kurucusu Alper Özata, vatandaşların; doğru limit ve doğru bankayı bulamadıkları için krediye ulaşmakta güçlük yaşadıklarını söylüyor.

Doğru limit, doğru banka ile krediye ulaşmak mümkün

ZEKİ GÜMÜŞ / zeki.gumus@aksam.com.tr

Pandemi yalnızca sağlık sektörünü değil aynı zamanda dünya ekonomilerini de vurdu. Bir süredir 'geliyorum' sinyalleri veren küresel kriz, salgın fırsatını kaçırmayarak tüm varlığıyla 'ben buradayım' demeye başladı. Hâl böyle olunca tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de birçok insanın aklında 'kredi' fikri canlanmaya başladı.

Krediye olan talebin artmasıyla birlikte bankaların internet siteleri, bilgisayarların sık kullanılanlar listesine çoktan eklendi bile. Tabi bu durum kafa karışıklıklarını da beraberinde getirdi. Arama motoruna 'kredi' yazdığınız anda onlarca reklamın arasında kayboluyorsunuz. İnsanlar, hangi bankanın hangi fırsatının kendileri için daha uygun olduğuna karar veremez hale geldi. Bu hengâmede krediye ulaşamadan yarı yolda pes edenler bile var.

Durumdan muzdarip olanların aklını iki soru kemiriyor. Problem ne ve çözüm nerede?

Hiperaktif Kredi Danışmanlığı Kurucusu Alper Özata, bireysel kredi başvurularında yapılan en büyük hatanın doğru limit ve doğru banka tercihlerinde yaşandığına dikkat çekti. Firma olarak kredi başvurusu için zaman harcamak istemeyen, temerrüde düşmüş müşteriler için en doğru tercihi yaptıklarını ifade eden Özata arkadaşımız Zeki Gümüş'ün sistemle ilgili sorularını yanıtladı:

Hiperaktif Kredi Danışmanlık firması ne iş yapar?

Müşterinin kredi verilerini inceleyip kredi kriterlerine göre değerlendirme yaparak, analiz edip yorumluyor daha bilinçli kredi başvurusu yapmasını sağlıyoruz. Kredi politikalarına göre değerlendirme yapabilen yapay zeka simülatörlük ile bireysel ve ticari kredi danışmanlık hizmeti veriyoruz. Biz para alıp mevduatta biriktirip kişiye faiz ödemesi yapamıyoruz ama bankacılık ürünlerine yönelik çağrı merkezlerini kullanarak hizmet veriyoruz.

SKOR DÜŞME RİSKİNİ SIFIRLIYORUZ

Kredi danışmanlığının Findex'ten farkı ne?

Findex, kredi kayıt bürosunun markası aslında. Burada müşterilerimiz sadece bir skor geçmiş ödeme performansını, limit, doluluk oranlarını ve yeni ürünleri görüyor. Bizi Findex'ten ayıran biz tüm bu bilgilerin üzerine müşterimizin kişisel özelliklerini de ekliyoruz; gelir-gider durumu, ödeme tabloları, medeni durumuna varana kadar bu bilgileri ekliyor ve 54 banka üzerinden değerlendirme yapıyoruz. Bu değerlendirmede müşterimizin başvuru yapmadan skoru düşmeden, olumsuz sicil kaydı oluşturmadan hangi bankanın hangi şubesinden ne kadar kredi kullanabileceğini, kullanamıyorsa neden kullanamadığını ve ne yapması gerektiğini, ne zaman kredi kullanabileceğini net bir şekilde ortaya koyuyoruz.

DOĞRU BANKA İLE BULUŞMAK ÖNEMLİ

İnsanlar artık 'şu kadar kredi çekebilirsiniz ya da hiç çekemezsiniz cevapları ile karşılaşıyor bunu aşmanın yolu var mı?

Kredi başvurusu yapılırken bankalar yapay zeka kullanıyor ve bunun içine kriter yüklemesi yapıyor. Her banka kendi kredi politikasını belirliyor. Bazı bankalar kamu personeli ile çalışmak istiyor, bazıları özel sektörde belli bir gelire sahip müşteri ile çalışmayı seviyor ama değerlendiren yapay zeka findex'teki verilere göre ya da bankanın kendi içinde derecelendirdiği modeline göre belirliyor. Müşterinin limit doluluk oranları, gelirleri o anda 80 bin TL'lik krediyi kabul etmiyor. Bütün borçlarında kullandığı, kredi ürünlerinde faiz oranlarının hesaplanarak belirli bir bölümünü kapanış yapıyor ve 40 bin TL gibi daha düşük bir limit oluşturuyor. Düzenli ödemeden sonra istediği limitte kredi ile buluşmasını sağlıyor. Simülatörlü kredi işte bu türden kredi kullanma ihtiyacı doğduğunda başlayan bütün angaryaları ortadan kaldırıyor.

Müşterinin krediye ihtiyacı var, bankanın da kredi satmaya ihtiyacı var. Bankalar her yıl için belirledikleri hedefi yıl bitmeden tutturma çabası içine girer bu nedenle para satışı yapacaklar ama doğru müşteriye satmak, temerrüde düşen kredinin az miktarda olmasını isterler. Bu nedenle müşterilerin her başvurusu bir skordur. Olumsuz her başvuru bu skoru düşürür. Örneğin kredi kartını kullandığınız bir bankaya kredi başvurusunda bulundunuz olumsuz cevap aldınız, maaş aldığınız bir bankaya başvuruda bulundunuz yine olumsuz cevap aldınız. Üçüncü bankaya başvurduğunuzda; 'maaş aldığı ve kredi kartını kullandığı bankalar vermiyorsa bir sorun var' deyip o da kredi vermiyor. Ama aslında o müşteri ilk başvurusunu kredi kartı ya da maaş aldığı bankaya değil o bankaya yapsa kredi alabilecekti. Biz müşterimizin skoru etkilenmeden bu araştırmayı yapıyor ve doğru bankayla buluşmasını sağlıyoruz.

TÜM BU HİZMETLER SADECE 59 TL

Siz nereden para kazanıyorsunuz?

Kredi onaylanması durumunda müşterimizden 59 TL bir ücret alıyoruz. Müşteri buradan hizmeti satın alıyor ve tüm işlemleri için özel müşteri temsilcisi atıyoruz. Kişi 5 bin liralık bireysel kredi de kullanabilir, 10 milyon TL'lik ticari kredi de. Proje bazlı, müşteri profillerine göre hizmet sağladığımız için şuna bakıyoruz; ihtiyaçla projesi uyuşuyor mu, bu kişinin geliri gerçekten buraya yeterli mi? Kredi kullanan ama şubeye gitmek istemeyen, istediği limite ulaşamayan ve kara listedeki müşterilere hizmet veriyoruz. Zor durumda olanlara yardımcı olarak onların doğru yerden kredi çekmesini sağlıyoruz.

ÖDEME PERFORMANSI OLUŞTURUYORUZ

Bu hizmeti İstanbul'da mı tüm Türkiye'de mi veriyorsunuz?

Yapay zeka ile tüm Türkiye'ye kredi danışmanlık hizmeti sunacak internet şubemiz bitiş aşamasında. Türkiye'de bugüne kadar oluşturulmayan bir kredi sistemi oluşturuyoruz. Burada İTÜ ile çalışıyoruz ABD'de bir start up kuruluşu ile anlaştık. Kredi puanı oluşturma üzerine çalışıyoruz. Bunun bizim, Türk ekonomisi ve bankacılık sistemi için çok önemli diye düşünüyoruz. Müşteri her ay nerelere ödeme yapıyor? Elektrik, su, telefon, doğalgaz faturaları ne kadar, bankacılık ürünlerine aylık ne kadar ödüyor? Tüm bu ödeme performansını ekleyip bir skor oluşturacağız. Hedefimiz blok zincirimizi yazarak globale açılmak. İki yılda 400 bin müşterinin verisini işledik. Blok zincirimizle ilk önce Türk cumhuriyetleri daha sonra eterium alt yapısıyla akıllı sözleşmeleri kullanıp dijital imza ile tüm dünyada kredi danışmanlık hizmetleri yürüteceğiz.

KARA LİSTEYE DÜŞMEMEK İÇİN UYARILAR

İnsanlar kara listeye düşmemek ne yapmalı?

Ödeme zamanlarını kaçırmamaları önemli, kredi için bilinçsiz başvurulardan uzak kalmaları gerekir. En iyi şartlarda kendi findeks raporlarını çekip skorlarını, geçmişe dönük performanslarını limitlerini kontrol ederek gelirleriyle birleşip hangisine başvuru yapmalarını gerektiğini bilmeliler yani bilinçli başvuru yapmalılar. Profillerine uygun bankayı tercih etmeleri gerekiyor. 2000 yılından kalma kredi kartınız varsa bunu kullanmıyorum deyip kapatmanızı istemeyiz. O sistemin içerisinde olduğunuzu gösteriyor aslında.

DİJİTAL PARA GÜVENLİ KRİPTO MUAMMA

Dijital para ile ilgili ne düşünüyorsunuz?

Dijital paranın temelleri 1988'de atıldı. Şu an Merkez Bankası, BDDK hepsi dijital paraya yoğunlaşmış durumda. Türkiye'de pandemide dijital bankacılıkta QR kodu gibi önemli gelişmeler oldu. Dijital para ekonomimizi biraz daha düzeltebilecek, kredi alışverişinde hız kazandıracak ama kripto para arkada bir para olmadığı için güvensiz ikisini ayırmak gerekiyor. Dijital para Merkez Bankasının çıkarmasıyla önemli bir ivme kazanacak.

  • sağlık sektörü
  • hiperaktif kredi danışmanlığı
  • dijital para
  • kripto para
  • pandemi
  • kredi danışmanlığı
Tüm Cumartesi haberleri için tıklayın