Denize sıfır sanat ve gastronomi ziyafeti

İstanbul'da sanat ve gastronomiyi iç içe bulabileceğiniz yeni bir lokasyon Fişekhane... İçerisi de adım başı farklı lezzet ve etkinlikler dolu. Gelin mekanın önce biraz tarihinden bahsedelim sonra günün her saati keyifle vakit geçirebileceğiniz etkinliklerine göz atalım.

Denize sıfır sanat ve gastronomi ziyafeti

YELİZ COŞKUN / yeliz.coskun@aksam.com.tr

Taş kapıdan girer girmez modern mimari ve tarihi bir atmosfer karşılıyor sizi. Fişek Fabrikası olarak da bilinen Fişekhane; Su Kulesi, Mavzer Fişeği Fabrikası ve Tank Fabrikası gibi önemli yapıların yanı sıra, savaşlarla dolu bir dönem olan 19. yüzyılın ilk yarısında, Osmanlı Devleti'nin ve ordusunun modernleşme çabalarının tezahürü olan "Zeytinburnu Fabrika-i Hümâyûnu" bünyesinde barındırıyor. Yaklaşık 200 yıl sonra özgünlüğü korunarak, dünya standartlarında bir restorasyonla İstanbullularla buluştu. Şehre yeni bir soluk getiren Fişekhane, Sultanahmet Meydanı, Kız Kulesi gibi doğal parklar ve turistik yerleri gösteren kahverengi tabelasına da kısa sürede sahip oldu.

SERGİ VE TİYATRONUN YENİ ADRESİ

Sergi ve tiyatronun da yeni adresi burası. Contemporary Istanbul'un ilk sergi mekanı Cocoon ilgi odağı oldu. Tatbikat Sahnesi oyunlarının yanı sıra Fişekhane Ana Sahne'si misafir ekiplerin oyunlarına da ev sahipliği yapıyor. Bu ay Kumbaracı50'nin görkemli prodüksiyonu 'Cyrano de Bergerac', Uygur Sanat Tiyatrosu'nun 'Unutmak', Pürtelaş Tiyatro'nun 'Baba' ve Reha Özcan'ın yorumladığı 'Bir Garip Orhan Veli' oyunu Fişekhane'de seyirciyle buluşacak. Fişekhane Ana Sahne'de Aralık ayında merakla beklenen oyun ise, Yeşilçam Sineması'nın duayen ismi Ediz Hun'un tiyatro sahnesindeki ilk oyunu 'On Kişiydiler' olacak. Agatha Christie'nin eserinden uyarlanan oyun Türkiye'deki prömiyerini Fişekhane'de yapacak. Ayrıca çocuk oyunları; 'Kırmızı Başlıklı Kız', 'Elf Müzikali', 'Sinderella', 'Balerin Prensesler' de İkinci Sahne'de çocukları bekliyor. Özellikle yaz akşamları açık havada otururken, farklı tarzdaki –ki jazz etkinliklerini çok beğeniyorum- müzikleriyle misafirlerine eğlenceli dakikalar yaşatan Taş Meydan konserleri müthiş!

HARBİYE KADAR GÜZEL!

Bu mekanın en değerli ve can alıcı özelliği ise şüphesiz şehre kazandırdığı yepyeni bir açık hava sahnesi olması! Geçtiğimiz yaz Ajda Pekkan, Edis, Selami Şahin, Sertab Erener gibi güçlü isimleri ağırlayan Deniz Konserleri, sizi adeta Harbiye'ye ışınlıyor. Evet kabul, Harbiye'nin yeri çok başka ama itiraf etmeliyim ki; sahnesi daha küçük olmasına ve katılımcı kapasitesinin daha az olmasına rağmen denizin üstüne kurulan platformun oturma düzeni Harbiye'den çok daha rahat... Her yaştan dinleyiciye hitap eden konserlerin bu yaz sezonu için çalışmalar da başlamış. Deniz havası eşliğinde efsane isimleri izleme fırsatını kaçırmayın, benden söylemesi!

HER DAMAĞA HİTAP EDEN TATLAR

Fişekhane'de farklı coğrafyaların en özel lezzetleri de bir arada... İster etkinlik sonrası, ister kahvaltı, isterseniz de keyifli bir akşam yemeği için burası tam size göre! Ünlü şef Ömür Akkor'un sahibi olduğu Zennup 1844'te hem leziz bir kahvaltı hem de Anadolu mutfağının eşsiz lezzetlerini tadabilirsiniz. Ocağında her mevsim farklı yemeklerin piştiği restorana gittiğinizde özellikle Hamsiköy sütlacı yemeden dönmeyin... Lübnan mutfağının en özel lezzetleri için Al Hallab Lebanese Cuisine en doğru adres. Türk lezzetlerinin vazgeçilmezlerinden olan Diyarbakır mutfağı ise Fırın-ci ile geleneksel lezzetleri farklı yorumlarla sunuyor. Ünlü şef Murat Bozok imzalı menüsüyle fark yaratan Ferida, misafirlerine yeni nesil Boşnak mutfağının en özel lezzetlerini sunuyor. Alaçatı ve Eskişehir'den sonra Fişekhane'de üçüncü şubesini açan Rupa, mezeleriyle keyifli sohbetlerinizin yeni adresi olmaya aday. Eğer gerçek bir hamburger yemek istiyorsanız da işte orası The Hunger! Geniş açık ve kapalı alanlarıyla kutlama yemekleri için de ideal bir ortam sunuyor. Ayrıca tüm zamanların en sevilen restoranlarından Cookshop, Uzakdoğu mutfağının vazgeçilmez ismi Sushico, benzersiz bir kahve deneyimi sunan Komşu Kahve ve daha birçok lezzet durağı Fişekhane'de konumlanıyor.

  • fişek fabrikası
  • fişekhane
  • sanat
  • gastronomi
  • yeliz coşkun
Tüm Cumartesi haberleri için tıklayın