Bu fabrikanın mirası ‘kadın gücü'

NG Grup'un bünyesindeki Kütahya Porselen, sürdürülebilir kadın istihdamı konusunda örnek bir projeye imza attı.

Bu fabrikanın mirası ‘kadın gücü'

YELİZ COŞKUN / yeliz.coskun@aksam.com.tr

NG Grup Kurucu Başkanı Nafi Güral'ın hayali olarak hayata geçirilen kadın istihdamı projesinde, 4 ay önce kurulan özel dekorlama fabrikasının yönetimden, üretime kadar tüm birimlerinde 102 kadın çalışıyor. Bunun yanı sıra iki yıl önce faaliyete alınan NG Lojistik'te ise ürünlerin damga uygulamalarından paketlenmesine kadar tüm süreçleri 185 kadın üstleniyor. Kütahya Porselen'in Yönetim kurulu ve icra kurulunun yüzde 60'ı, yöneticilerinin ise yüzde 43'ü kadın.

Geçtiğimiz hafta sonu kadınlar günü dolayasıyla ziyaret ettiğimiz fabrikada; yüzlerce kadın personel, ürünleri paketleyip lojistik şartlara uygun olarak palet haline getiriyor ve sevke hazır olanları TIR'lara yüklüyor. Üstelik makinaların tamir ve bakımları da onlarda! Avuçlarımız patlayıncaya kadar alkışladığımız 287 kadın, porselenleri 72 ülkeyi ihraç ediyor. Kelimenin tam anlamıyla 'aile şirketi' olan NG Grup'ta bu işe gönlünü veren, geçimini sağlayan kadınlar arasında anne-kız olanlar da var. İşte onlardan bazılarının hikayesi...

KIZIMLA GURUR DUYUYORUM, HAYALİM TORUNUMLA ÇALIŞMAK

Nursel Sarıyıldız (60), dördüncü fabrikanın üretim müdürü. 1987 yılında Kütahya Porselen'in kapısından girmiş, ilk çalıştığı yer burası. "Yuvam gibi" diyerek bahsettiği fabrikaya nasıl işe başladığını şu sözlerle anlatıyor: "Eşim askere gidecekti. 'Madem karınızla meslektaşsınız, siz gelene kadar eşiniz görevinizi devralsın' dediler. Kütahya Porselen'in ilk kadın yüksek mühendisi oldum. Karşılaştığım her zorluk bana güç kattı. Ülkemizin üreten kadınlara ihtiyacı var. Kadın çalışanların daha verimli ve uyumlu olduğunu düşünüyorum. Onlara destek verdikçe harikalar yaratıyorlar. En zor görevlerin başında kadınlar var. Şimdi kızımla çalışıyorum, onu burada ayakları üzerinde duruyorken görmek büyük gurur. Ama hayalim torunlarımla da aynı fabrikada çalışmak."

ASLA AYRICALIK TANIMAZ

Gökçe Sarıyıldız (29), ihracat müşteri temsilcisi, 6 yıldır burada çalışıyor. "Annem evde de biraz müdürüm gibi ama işteyken daha sert" diyen Sarıyıldız, kariyerini şöyle anlattı: "Annemi gördükçe sürekli kendimi dinamik tutmak, üretmek istedim. Hiç ihracat yapılmayan ülkelere ihracat yaptığımda kendimle gurur duyuyorum. Aşırı duygusallığın verdiği dezavantajlar da oldu ama rolmodelim beni güçlendirdi. Anneme evde 'İhracatın siparişinde durum nedir?' diye sorduğumda 'Yarın işte konuşalım bunu' diyor. Diğer arkadaşlarıma karşı ayrıcalık olmasına asla izin vermez. Bu özelliğine hayranım. İçine kapanık bir genç kızken artık annem sayesinde güçlü bir kadın oldum. Umarım onun gibi başarılı bir lider olurum."

ÜRETMEK HARİKA BİR DUYGU

1 yıldır fire fırınında çalışan Dilek Bora (44): "Bu fabrikada çalışmak muhteşem bir duygu. Tüm yöneticilerimiz bize yardımcı oluyor. Geçimimizi sağladığımız yerde, kızımla çalışmak çok gurur verici. Kadın gücünün önderi olmak ve üretmek harika bir his."

Gülşah Bora, 21 yaşında: "Açıköğretim Engelli Bakım bölümü okuyorum. Annemle iş arkadaşı olmak çok güzel bir duygu. Yaşıtlarıma tavsiyem boş kalmasınlar, üretmek için çabalasınlar. Gençliğimden feragat edip, para kazanıyorum. Bu beni çok güçlendiriyor."

Tüm Cumartesi haberleri için tıklayın