Bahar Korçan'ın ilham veren duygu dolu küresi…

Türk Moda Dünyası'nın yetiştirdiği en önemli moda tasarımcılarından Bahar Korçan adı gibi bir sonbaharda, yaprak dökümü ile birlikte ailesine ve sevenlerine sessizce veda etti. Hikâyeler yaratan, hikâye anlatan ve şiirlerle dolu bir marka bıraktı ardında...

Bahar Korçan'ın ilham veren duygu dolu küresi…

ÜMİT TEMURÇİN / umittemurcin@gmail.com

Bahar Korçan'ın modaya olan ilgisi ortaokul ve lise yıllarında şekillendi ve öğretmenlerinin desteği ile çizimler yaptı. İlk iş hayatına 1982 yılında Vakko'da stilist asistanı olarak başladı ve yedi yıl boyunca ciddi tecrübeler kazandı.

İyi bir moda tasarımcısı olmanın, olmaz ise olmazı olarak her zaman kumaş bilgisi edinmenin altını çizdi.1992'de İTKİB'in düzenlediği yarışmayı kazandığında sektöre bunca değer katacağını kim bilebilirdi ki...

İlk çıkışını Natürel adlı koleksiyonu ile yaptı. O dönemde ve sonrası hem markası ile hem de kişisel duruşu ile hep natürel oldu. Bu koleksiyon sonraları birçok uluslararası moda çevresinde öncü koleksiyon olarak kabul edildi.

1993 yılında Türkiye'nin ilk moda tasarım ofisini açtı. Doğa aşığı biriydi ve denizsiz bir yaşam düşünemediğini her fırsatta dile getiriyordu. 1999 yılında İstanbul Moda Günleri'nde En İyi Tasarımcı seçildi.

Moda Tasarımcıları Derneği'nin kurucu üyelerindendi ve birkaç dönem başkanlığını yaptı. Galata Moda ve İstanbul Fashion Lab gibi projelerde yer aldı. Bunun dışında GAP ile UNDP ile oluşturulan, bölgesel kadın el emeğinin oluşturulmasına yönelik projelerde çalıştı.

Fikirlerini çıkarlarına ters geleceğini bildiği halde hiçbir platformda söylemekten çekinmeyen hayata karşı net ve politik duruşu olan bir insandı.

2005'de hazırladığı His3 adlı koleksiyonu çöp, atık malzemeler ve kumaşlar ile oluşturuldu, hiç kimyasal kullanılmadan nar, çay ve vişne ile boyanarak hazırlandı. Koleksiyonu Roterdam Tarih Müzesi'nde sergilendi. Koleksiyon kapsamında Akbank Kısa Film Festivali'nde özel gösterime layık görülen kısa bir filmi de vardı.

Her koleksiyonunu bir felsefeye dayandırdı. Her defilesinde, çok etkilendiğini söylediği varoluş felsefesinin bir halkasını podyuma taşıdı.

İki kısa öykü kitabı yayınlandı. Biri Gelecek Öyküler'de. Diğeri Deli Öyküler'de. Farklı sanat kollarına olan ilgisi sayesinde Modern Dans Topluluğu ve Ankara Devlet Opera ve Balesi'nin kostümlerini tasarladı. 2018'de, konsept mağaza Bahar Korçan Stories'i Nişantaşı'nda açtı. Onca yıllık serüvenin ardından markanın yeniden doğuşuna dair büyük heyecan duyduğunu ifade etmişti.

BAHAR KORÇAN ŞİİRİ

Bir küre düşünün,

İçinde varoluş düşüncesi

Şiir, resimleri

Ahşap heykelcikleri

Müziği ile bir duygu küresi...

KOZA GENÇ MODA TASARIMCILARI YARIŞMASI

BAHAR KORÇAN ÖZEL ÖDÜLÜ

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) tarafından Ticaret Bakanlığı'nın destekleriyle 29. kez düzenlenen yarışma bu sene de genç yetenekleri Türk moda dünyasına tanıttı. Sunuculuğunu Tanem Sivar'ın üstlendiği ve yarışmanın ilk yıl birincisi olan Bahar Korçan'ın da anıldığı ve adına özel bir ödül verildiği gecede, Can Encin 'Bahar Korçan Özel Ödülü' aldı. Tanem Sivar,Hakan Yıldırım imzalı Bahar Korçan fotoğrafları ve şiirleri ile tasarlanan özel pelerini ile sunum yaptı. Finale kalan on genç tasarımcının koleksiyonunu sunduğu görkemli defile sonrasında, sektörün önde gelen isimlerinden ve kanaat önderlerinden oluşan jüri üyeleri kazanan üç ismi belirledi. Yarışmada 'Hackin The Socialism' isimli koleksiyonuyla Asena Saban birinciliği elde ederken, 'Vinegar valentines' koleksiyonu ile Yiğit Kemal Aydemir ikinci ve 'Revival' isimli koleksiyon ile Sahra Zeybekoğlu üçüncü oldu. Finale kalan tüm öğrenciler bence çok başarılıydı. Hepsine gelecek kariyerlerinde başarılar dilerim.

Tüm Cumartesi haberleri için tıklayın