Ayasofya'nın manşetlere yansıyan hikâyesi

Dünyanın en eski ve en görkemli mabetlerinden olan Ayasofya Camii'nin son yüzyılda yaşadığı medyaya da yansıyan değişim ve dönüşümler 'Basının Gözünden Ayasofya – Geçmişten Günümüze' adıyla kitaplaştı.

Ayasofya'nın manşetlere yansıyan hikâyesi

Basın İlan Kurumu (BİK) tarafından, 86 yıl ibadete kapalı kaldıktan sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 10 Temmuz 2020 tarihindeki müjdesiyle müze statüsünden tekrar cami hüviyetine kavuşan Ayasofya hakkında; yayımlanmış yazı, yorum ve şiirlerle, gazete manşetlerine yansıyan haberlerden derlenen muhteşem mabedin yüz yılını anlatan "Basının Gözünden Ayasofya – Geçmişten Günümüze" kitabı yayımlandı.

Dünyanın en eski ve en görkemli mabetlerinden olan, İstanbul'un fethinden sonra insanlık ve inanç tarihindeki müstesna yeri daha da kıymetlenen Ayasofya Camii, 1934 tarihinde ibadete kapatılmış ve yüz yıla yakın bir süre ancak müze olarak ziyaret edilebilmişti.

Ayasofya Camii, 86 yıl aradan sonra, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kararı ve açıkladığı müjde neticesinde 24 Temmuz 2020'de Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi adıyla cami hüviyetine kavuştu.

Ayasofya'nın geçmişten günümüze kültürel ve manevi değerini anlatan tarihi arşiv belgeleri, yorumlar, yazılar ve şiirlerle birlikte yüce mabedin özellikle son yüzyılda başından geçenleri basının gözünden yansıtan bir kitap projesi başlatan Basın İlan Kurumu, bir yıllık bir çalışmanın sonunda "Basının Gözünden Ayasofya" kitabını okurların ilgisine sundu.

Ayasofya kitabına ön söz Cumhurbaşkanından

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kitabın ön sözünde Ayasofya'nın önemini şu ifadelerle vurguladı: "Ayasofya Camii'nin tarihsel serüveni hakikaten tüm insanlık için ibret vesikası niteliğindedir. İlk yapılışından defalarca harap olmasına, yıkılma tehlikesi geçirmesinden Fatih Sultan Mehmed Han'ın İstanbul'u fethiyle ayağa kaldırılarak Ayasofya Camii olmasına ve yüzyıllarca cami olarak bütün dünyanın ibadet merkezi olduktan sonra bir müzeye dönüştürülmesine kadar yaşananlar, bu kutlu mabedi nezdimizde daha da anlamlı kılmıştır kuşkusuz. Allah'a şükrediyorum ki yeniden cami olarak ibadete açılması da bizlere nasip olmuştur. Bu açılış, Müslümanların medeniyet inşa etmede ve sürdürmedeki iddiasının bir yansımasıdır. İşte bu noktada, Ayasofya Camii ile ilgili her türlü çalışma, her eser ve her çaba çok değerlidir. Bugün ve gelecek nesillere bu kıymetli mabedi ve onun uğruna verilen mücadeleleri anlatmak en az bu mabedi açmak kadar önemlidir nazarımızda. "

Basına yansıyan Ayasofya

Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. M. Zahid Sobacı da eser hakkında "Kurumumuzca hazırlanan bu kitap, Ayasofya Camii'nin tarihine basının gözünden bakmanızı sağlayacak. Nitekim Ayasofya Camii her dönem ulusal ve uluslararası basının temel konularından biri olmuş, üzerine sayısız haberler yapılmış, değerlendirmeler ve yorumlar yayımlanmıştır." açıklamasında bulundu.

Hasret, cesaret ve kararlılıkla son buldu

BİK Genel Müdürü Rıdvan Duran ise "Basın İlan Kurumu olarak, başta gazete ve dergiler olmak üzere yayımlanan haberleri derleyerek bir basın tarihi arşivi oluşturmak istedik. Almanak niyetiyle başlanan eser, Ayasofya'nın camiden müzeye, müzeden tekrar camiye dönüşmesi sürecini manşetlerle olduğu kadar, tarihin bilgisine ve dönemin şahitliğine sahip kalemlerin yazdıklarıyla da aktarıyor" dedi.

Büyük imzalardan arşivlik satırlar

Ayasofya hakkında yayımlanan haberlerin derlendiği, yerli ve yabancı medyada müzeden camiye dönüşün öncesi ve sonrasına dair manşetlerin yer aldığı "Basının Gözünden Ayasofya"da; İbni Battuta, İsmail Hakkı Uzunçarşılı, İbnülemin Mahmut Kemal İnal, Samiha Ayverdi, Peyami Safa, Feridun Fazıl Tülbentçi, Yunus Nadi, Osman Yüksel Serdengeçti, Ahmet Kabaklı, Necip Fazıl Kısakürek, Nihal Atsız, Mehmed Şevket Eygi, Prof. Dr. Semavi Eyice, Prof. Dr. Halil İnalcık, Prof. Dr. İlber Ortaylı, Murat Bardakçı, Prof. Dr. Feridun M. Emecen, Stefanos Yerasimos, Prof. Dr. A. Haluk Dursun gibi isimlerin eserlerinden yazı ve yorumların yanı sıra, Nazım Hikmet, Nuri Pakdil, İlhan Berk, Sezai Karakoç ve Arif Nihat Asya'nın şiirleri de bulunuyor.

Kitap, Basın İlan Kurumunun İnternet Sitesinde Erişime Açıldı

Mehmed Fatih Can'ın danışmanlığını yaptığı kitabın editörü Arzu Cihangir, konsept danışmanı ise Cihat Zafer. "Basının Gözünden Ayasofya – Geçmişten Günümüze" kitabı, Basın İlan Kurumu internet sitesinde bulunan yayınlar bölümünde PDF formatında erişime açılarak, merak edenlerin istifadesine sunuldu.

  • ayasofya
  • gazete
  • manşet
  • kitap
Tüm Cumartesi haberleri için tıklayın