Adana Mutfağı'nın lezzetleri bu festivalde

5. Uluslararası Adana Lezzet Festivali, bu yıl 'Coğrafya Lezzettir' temasıyla 8-10 Ekim tarihlerinde ziyaretçilerini ağırlamaya hazırlanıyor.

Adana Mutfağı'nın lezzetleri bu festivalde

5. Uluslararası Adana Lezzet Festivali öncesinde basın mensupları ile bir araya gelen Adana Valisi Süleyman Elban, festivalle Adana mutfağının tanıtımının yanı sıra bu leziz mutfağı gelecek nesillere taşımayı ve gastronomi turizminin gelişimine katkı sağlamayı amaçladıklarını ifade etti.

5. Uluslararası Adana Lezzet Festivali'nin bu yılki içerikleri konusunda detaylı bilgi veren Program Direktörü Ebru Köktürk Koralı "Birbirinden değerli yerel, ulusal ve uluslararası şeflerimiz kadar Rusya, İtalya, Lübnan ve Yunanistan'dan gelen konuk şeflerle ortak lezzetlerimizi yorumlayacak, Adana'nın ikonik lezzetlerinden kaybolmaya yüz tutmuş tariflere, gastrodiplomasiden gıdanın yaşamı iyileştirici gücüne, uzun bir yolculuğa çıkacağız." dedi.

KIDEMLİ BİR DİPLOMAT "ADANA KEBABI"

Üç gün sürecek festivalde birçok farklı etkinlikler göreceğiz. Festival kapsamında Gastronomi Konferansı yapılacak. Ev sahibi konuşmacılar arasında yer alan Tasarımcı ve Araştırmacı Gönül Paksoy ve Şef Murat Deniz Temel "Özgünlük, Hafıza, Gelecek" başlığında ilhamını bu topraklardan alan ve dünyaya taşıyanların hikâyesini aktaracak. Konferansın ilgi çekici bir diğer gündemi ise dünyada giderek yaygınlaşan, "iyi, temiz ve adil gıda" mottosuyla geleneksel gıdanın tüketimine yoğunlaşan Slowfood başlığı olacak. Ayrıca 18 şefin, 12 farklı oturumla sahnede olacağı Gastro Show'da finedinning, imza yemekler ve Anadolu mutfakları ilham veren sunumlarla ziyaretçilerle buluşacak. Gastro Show sahnesinin bu seneki yıldızı Adana'nın Coğrafi İşaretli Ürünleri olacak.

Bu yıl festivalde işlenecek farklı konu başlıklarından biri ise gastronominin toplumları iyileştirici gücünü ortaya çıkartan sosyal gastronomi projeleri olacak. Sosyal gastronomi alanında dünyanın en iyi ilk 10 şefi arasında yer alan Şef ve Sosyal Girişimci Ebru Baybara Demir'in yürüttüğü "Yaşamı İyileştiriyoruz" projesi, gıdanın topraktan toprağa bitmeyen iyileştirici ve besleyici gücünü aktaracak.

Namı dünyayı dolaşan Türk mutfağının ikonik lezzetlerinden Adana Kebabı bu yıl Siyaset Bilimci Anna Maria Beyluni tarafından gastrodiplomasi açısından farklı bir bakış açısı ile değerlendirirken Arkeolog ve Gıda Mühendisi Dr. Ahmet Uhri ise Adana kebabının Hititler'den bu yana izlerini sürüyor olacak.

Festivalin bu yılki ilklerinde genç şeflerin Adana kebabı ustalık eğitimi de yer alıyor. Türkiye genelinde gastronomi ve mutfak sanatları fakültelerinde öğrenim gören 21 öğrenci Adana Ticaret Odası iş birliğiyle düzenlenen eğitimler sonucunda sahip olacakları sertifika ile tescilli Adana kebabı ustası olacaklar.

Tüm Cumartesi haberleri için tıklayın