Tarım ve Orman İl Müdürü Menduh Dinler ve 6 tekniker ile uzmanlar kontrolünde 10 dekarlık alanda özenle yetiştirilen 600 bin fidan, kıraç arazilere dikilecek. Bu çalışmayla toprakla buluşan ve takibi yapılan fidanların yetişmesinin ardından aşılanarak fıstığa dönüştürülmesi ve üreticilere gelir getirmesi amaçlanıyor. Fidanların yetiştirildiği alanı ziyaret eden Vali ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mahmut Demirtaş, belediye olarak kentte 30 milyon lira tutarında 27 tarım projesine imza attıklarını söyledi. Yakın bir zamanda fıstıkta geniş bir alana sahip olacaklarını anlatan Demirtaş, talep olması halinde üreticilere dağıtacakları fidan sayısını artıracaklarını bildirdi.
TARIMDA 800 DEKARLIK VERİMLİLİK
Demirtaş, şöyle devam etti: "Fıstık çok kıymetli bir ürün. Mardin'de özellikle engebeli arazilerde bu verimliliği ve gelir düzeyini nasıl yükseltebiliriz diye düşünüyoruz. Mardin Ovası'nda tarımda 500 dekar ile 800 dekar arasında bir verimlilik var. Ama dağlık kesimlerde buğday ektiği zaman 200 kilogramı geçmiyor. Bu aradaki farkı kaldırmak için özellikle bıttım ağaçlarına ağırlık veriyoruz."
ÜRETİM MERKEZİ OLACAĞIZ
Demirtaş, aşılamayı bitirdikten sonra vatandaşlara özel bahçeler yapacaklarını ve bu sayede köyden kente göçü de engelleyeceklerini aktardı. Demirtaş, "5-6 yıl sonra Mardin Türkiye'nin bir Antep fıstığı ve hatta Siirt fıstığı üretim merkezi haline gelecek" diye konuştu.