Mardin Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı, kentin tarihi, kültürel dokusunu bozan ve sit alanı içerisinde yer alan yapıları ortaya çıkarmak ve görünürlüğü artırmak adına başlatmış olduğu Mardin Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi çalışmaları aralıksız sürüyor. Proje kapsamında daha önce yaklaşık 90 yapı ve eklentinin yıkımı gerçekleştirildi. Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mahmut Demirtaş, "Çalışmalarımız hızlı bir şekilde devam ediyor. Özellikle bu sit alanı içerisinde bulunan kaçak olan yapıların ve betonarme binaları yıkmaya çalışıyoruz. Bugüne kadar yaklaşık 90'a yakın binanın yıkımını gerçekleştirdik. İnşallah bu gizlenmiş olan bu tarihi yapıları yeniden canlandırmayı düşünüyoruz. Yani Mardin'i, Mardin'in geleceğini, geçmişinde aramaya çalışacağız. Geçmişiyle birlikte geleceğimize yön vereceğimize inanıyorum" dedi.
VATANDAŞLARA TEŞEKKÜR
Tarihi gizleyen betonarme yapıların yıkımında vatandaşlarında duyarlık gösterdiğini anımsatan Vali Demirtaş, sözlerine şöyle devam etti: "Kurulun almış olduğu 240 tane bina var. İnşallah hedefimiz turizm sezonuna kadar bu binaların büyük bir kısmını yıkmayı düşünüyoruz. Tabii burada hemen hemen yaklaşık tahmin ediyorum binin üzerinde bina olduğunu düşünüyorum ama biz tabii sadece 240 bina için izin almışız. Hiçbir sorun yaşamıyoruz sağ olsun vatandaşımız bu konuda çok duyarlı. Herkes Mardin'in bu gizlenmiş olan tarihini hakikaten ortaya çıkarılması konusunda bizlere çok ciddi anlamda yardımcı oluyor. Hem fiyat konusunda, hem de yıkım konusunda yardımları ve katkıları var, onun için biz tüm Mardinlilere teşekkür ediyoruz."
TARİHİ KAPALI ÇARŞI YENİLENİYOR
Mardin Büyükşehir Belediyesinin, Nusaybin Kapalı Çarşısı'nda başlatmış olduğu 2. Etap Tarihi Çarşıların Sağlıklaştırma Projesi ve Çatı Projesi tamamlandı. Ticaret merkezi konumundaki 195 metre uzunluğundaki toplam 3.594,1 metrekarelik alana sahip tarihi kapalı çarşıda bulunan 255 işyeri ve binanın dış cephe boyası yapıldı. İşyerlerinde tarihi dokuya uygun şekilde alüminyum doğrama, tente, kompozit ile kolon giydirme, camekan, aplik aydınlatma ve tabelası değiştirildi. Çarşıdaki kaldırım ve parke sökümü yapılarak, aydınlatma yeraltı kablo çekimi, bazalt döşeme, kaldırım ve su olukları döşendi. Giyimciler Çarşısı'ndaki esnaftan gelen talepler doğrultusundan çatının yapımı tamamlandı.