Zilhicce ayında oruç tutmanın fazileti nedir? Zilhicce ayı orucu kaç gün, nasıl tutulur?

Zilhicce ayı orucu gündemde yer alan konu başlıklarından oldu. 11 Temmuz'da başlayan bu ayda vatandaşlar bol bol ibadet edecek. Bu ayda oruç tutulup tutulmayacağı da merak ediliyor. Kurban Bayramı'nın ilk günü zilhicce ayının 10. günü kutlanacak. Zilhicce ayında oruç tutmanın fazileti nedir? Zilhicce ayı orucu kaç gün, nasıl tutulur?

11 Temmuz'da Zilhicce ayına girş yaptık. Mübarek aylardan biri olan zilhicce ayında namazlar kılınacak, dualar okunacak. Zilhicce ayında oruç tutmanın fazileti nedir? Zilhicce ayı orucu kaç gün, nasıl tutulur? gibi sorular yoğun olarak araştırılan konulardan oluyor. Hac ibadetinin yapıldığı ay olarak bilinen zilhicce ayı hakkında detaylar haberimizde.

ZİLHİCCE AYINDA ORUÇ TUTULUR MU?

Zilhicce'nin dokuzuncu günü olan Arefe gününün dinde önemli bir yeri vardır. Hz. Peygamber (s.a.s.) bugünü oruçlu geçirme ile ilgili olarak "Arefe günü tutulan orucun geçmiş ve gelecek birer yıllık günahları bağışlayacağı Allah'tan umulur." (Müslim, Sıyâm, 196-197) buyurmuştur. Fakat hacda olanların, yapacakları ibadetleri aksatmamaları, sıkıntı ve hâlsizliğe düşmemeleri gerekçesiyle Arefe günü oruç tutmamaları daha uygundur (Ebû Dâvûd, Savm, 64).

ZİLHİCCE ORUCU KAÇ GÜN?

Zilhicce ayı orucu genel olarak ilk 9 gün tutulması tavsiye edilmiştir. Müstehap ve çok sevap olan günleri ilk 9 günüdür. Yani Zilhicce'nin 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. ve 9. günlerini oruçlu geçirmek çok sevaptır.

Eğer ilk 9 günün hepsini tutmakta zorlanıyorum derseniz bazı alimler Müslümanların, Terviye günü olan 8. günü ve Arefe günü olan 9. günü oruçlu geçirmelerini tavsiye etmiştir.

Zilhicce'nin 8. ve 9. günü oruçlu geçirilebilir demişlerdir. Çünkü bu iki günde oruç tutmanın sevabı çok fazladır. Bazı hadislere göre 8. yani Terviye günü oruçlu geçirenin geçmiş 1 senelik günahı siliniyor. Arefe gününü oruçlu geçirenin ise geçmiş ve gelecek 1 yıllık günahları silinmektedir.

ZİLHİCCE AYINDA NELER YAPMAK GEREKİR?

Zilhicce ayı oruç tutma günlerinden birisidir Senedeki faziletli günler. Ramazan ayından sonra, Arefe günü, Aşûre günü, Zilhicce ve Muharrem aylarının ilk on günleridir. Haram aylarının tamamı, oruç tutma günleridir. Bunlar faziletli günlerdir. Bu kıymetli ay ibadetle değerlendirilmelidir "Allah'ın katında, Zilhicce ayının (ilk) on günlerinden daha kıymetli günler yoktur, O günlerde Allah-ü Teala'ya çok ibadet ediniz!"

Zilhicce ayı namazı nasıl kılınır? Zilhicce ayı namazı kaç rekattır? İşte kılınışı...

Zilhicce ayı zikirleri 2021 neler? Zilhicce ayının 10 gününde çekilecek tesbihler ve dualar hangileri?