ABD merkezli The One Campaign adlı organizasyon tarafından yayımlanan yeni bir rapor, dünyadaki aşı eşitsizliğini tekrar gözler önüne serdi. ABD, Avrupa Birliği (AB), İngiltere, Avustralya, Kanada ve Japonya'nın şimdiye kadar 3 milyardan fazla dozu güvence altına aldığını buldu. 32 ülkenin tüm nüfusunu aşılaması için 2,06 milyar doz aşıya ihtiyaç duyduğu yani bir milyardan fazla dozu gasp ettikleri belirtildi. Araştırmacılar, durumun aşı milliyetçiliğinin geldiği noktayı gösterdiğini ifade ederek, zengin ülkeleri fazla dozları bağışlaması çağrısında bulundu.
YARIDAN FAZLASI GEREKSİZ
Bu çağrıya ilk uyan ise İngiltere oldu. 400 milyondan fazla Kovid-19 aşısı stoklayan İngiltere, tüm yetişkinlerin aşılanmasından sonra arta kalan aşılarını yoksul ülkelere bağışlama kararı aldı. 67 milyon nüfuslu İngiltere, elindeki aşıların yarısından fazlasını BM'nin yoksul ülkelerin aşı erişimi için başlattığı COVAX programına gönderileceğini söyledi. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de "aşı adaletsizliğini" sert sözlerle eleştirmiş, 10 zengin ülkenin dünyadaki tüm aşıların yüzde 75'ini alırken 130 ülkeye henüz bir doz bile gitmediğini söylemişti.
AB GERİDE, ÇİN VE RUSYA YÜKSELİŞTE
Aşı stokları dünya jeopolitiği üzerinde gittikçe daha önemli hale gelirken aşı satın alımı ve aşılama programlarında hata yaptığını kabul eden Avrupa'ya karşın ABD, Çin ve Rusya dünya üzerinde etkinliğini artırmaya başladı. Şili bile Çin aşısını kullanmaya başlarken Rusya Sputnik V aşısını tüm dünyaya gönderiyor. 2 aşı geliştiren Almanya da az gelişmiş ülkelerde dağıtım sorunu yaşamaya başladı.