Ayasofya şarkısı yazarı Yücel Arzen kimdir? Yücel Arzen kaç yaşında ve nereli?

Müzisyen ve bestekar Yüzel Arzen besteleriyle pek çok ünlü isme ses olmuştur. Aynı zamanda yetişkin ve çocuk tiyatro oyunlarının müziklerini de yapmıştır. Yücel Arzen'in besteleri; Funda Arar, Bülent Ersoy, Ahmet Özhan, Sertab Erener, Cem Karaca, Kıraç ve Haluk Levent gibi birçok isim tarafından seslendirilmiştir. Hepimizin bildiği 'Ah Le Yar' isimli şarkı ile yılın şarkısı ödülünün de sahibidir.

Yücel Arzen yapmış olduğu bestelerle, birçok ünlü ismin dinleyiciler ile buluşmasına vesile olmuştur. Başarılı müzisyen ve bestekar, aynı zamanda Anadolu Ateşi Dans Topluluğu'nun müzik yönetmenliği görevini de üstlenmektedir. Yücel Arzen'in besteleri; Funda Arar, Bülent Ersoy, Ahmet Özhan, Sertab Erener, Cem Karaca, Kıraç ve Haluk Levent gibi birçok isim tarafından seslendirilmiştir.

YÜCEL ARZEN KİMDİR?

Yücel Arzen, 1970 yılında Adana’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Adana’da tamamladıktan sonra Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim-Heykel Bölümü’nde bir yıl eğitim gördü.

1988 yılında İ.T.Ü Türk Musıkisi Devlet Konservatuvarı’na girmeye hak kazanınca tercihini hep istediği müzikten yana kullandı. Konservatuvar süresince hem geleneksel Türk Musıkisi ve Halk Müziği alanında, hem de evrensel müzik formları alanında dersler aldı.

Nida Tüfekçi ve Yücel Paşmakçı ile Türk Halk Müziği; Erol Sayan, Selahaddin İçli ve Nurten Erberk ile Türk Musıkisi; Fayruz Tüzün ve Jirayır Arslanyan ile armoni-kontrpuan; Faris Akarsu ve Can Çoker ile piyano çalıştı. 1994 yılında İ.T.Ü Sosyal Bilimler Enstitüsü T.H.M Ana Bilim Dalı Bölümü’nde yüksek lisans yapmaya hak kazandı.

Bugüne kadar yayınlanmış 150'ye yakın şarkı formundaki besteleri, popüler Türk Müziği yorumcuları tarafından seslendirildi. Söz konusu yorumcular arasında; Cem Karaca, Sertab Erener, Kıraç, Haluk Levent, Ahmet Özhan, Bülent Ersoy, Funda Arar, Mahsun Kırmızıgül, Ali Şan gibi isimler yer aldı.

2001 yılında İstanbul Büyük Şehir Belediyesi Kültür A.Ş tarafından hazırlanan 'Şiir Şehir İstanbul' adlı eserin müziklerini yazdı. Eserleri Fatih Akın’ın Duvara Karşı, İstanbul Hatırası ve Ömer Vargı’nın İnşaat adlı filmlerinde seslendirildi.

2002 yılında Magazin Gazetecileri Derneği Yılın En İyi Şarkısı Ödülü'nü kazandı.Çağdaş Türk Şiirinin ünlü şairi Attila İlhan’ın son şiir albumünün (An Gelir) müziklerini yaptı.

Başta ünlü yönetmen Atıf Yılmaz’ın 'Güllü' adlı oyunundan haraketle Sadri Alışık Tiyatrosu tarafından sahnelenen müzikal olmak üzere birçok tiyatro oyunu ve çocuk oyununun müziklerini yazdı.

Birçok TV filmi, dizisi ve reklam filmlerinin müzikleri de Arzen'in elinden geçti.

2007 yılında T.C.D.D tarafından hazırlanan 'İstasyon Şefi, Eliyle' adlı albümün müziklerini besteledi.

Anadolu Ateşi Dans Topluluğu Mustafa Erdoğan ile 8 Nisan 2008 tarihinde İstanbul’da Dünya prömiyerini gerçekleştiren 'Troya' adlı müzikal dans gösterisinin müziklerini yaptı. 'Troya' adlı eserde yalnızca Türkiye’nin değil Djiwan Gasparyan ( duduk ), George Zamfır ( panflut ), Vassilis Saleas( klarinet ) gibi dünyanın en ünlü müzisyen virtüözleri ile çalıştı. Eseri orkestra şefi Adama Klemens ve koro şefi Miriam Nemcova yönetiminde Çek Cumhuriyeti Prag Flarmoni Orkestrası ve Korosu tarafından seslendirildi.

2009 yılında solistliğini Türk Musıkisi’nin en önemli solistleri Ahmet Özhan, Melihat Gülses, Sami Savni Özer, Funda Arar ve Umut Akyürek’in yaptığı, İstanbul Büyük Şehir Belediyesi Kültür A.Ş tarafından yayınlanan 'Ay Vakti' isimli albümünü dinleyiciyle buluşturdu.

Mart 2010’da büyük bir ilgiyle gösterime giren ”Eşrefpaşalılar” adlı filmin müziklerini yazdı. Yayınlanmış üç kişisel ve bir düet albümü de bulunan besteci hala İstanbul’da müzik yaşantısına devam etmektedir.