YKS TYT sınav tarihleri açıklandı

Erken seçim tarihinin belirlenmesinin ardından YÖK, YKS ile ilgili açıklama yapacağını duyurdu.

Seçim tarihinin değişmesi  ile beraber vatandaşlar YKS sınav tarihinin değişip değişmeyeceğini araştırmaya başladılar. ÖSYM sınav tarihinin daha önce 24 Haziran Pazar günü yapılacağını söylemişti. Erken seçim tarihinin belirlenmesinin ardından YÖK, YKS ile ilgili açıklama yaptı

ÜNİVERSİTE SINAVI NE ZAMAN YAPILACAK?

Üniversite sınavı 30 Haziran ve 1 Temmuz’da yapılacak.

YÖK'TEN AÇIKLAMA

Erken seçim tarihinin belirlenmesinin ardından YÖK, YKS ile ilgili açıklama yapacağını duyurdu.

 YKS ÜCRETİ NE KADAR?

Temel Yeterlilik Testi (TYT) Sınav Ücreti : 50,00 TL (Ücret ödeme için son gün, 22 Mart 2018

Alan Yeterlilik Testleri (AYT) Sınav Ücreti : 50,00 TL (Ücret ödeme için son gün, 22 Mart 201

Yabancı Dil Testi (YDT) Sınav Ücreti : 50,00 TL (Ücret ödeme için son gün, 22 Mart 2018

TYT NEDİR? TYT SORULARI NASIL OLACAK?

TYT puanında elde edilen 200 ve üzeri puanın ikinci yılda da kullanılabilmesi için adayların, sınava girenler içindeki başarı sırası, referans olarak, aldıkları puanı takip eden yıldaki bu başarı sıralamasının karşılığına gelen puana dönüştürülecek. Farklı yıllarda sınava giren adaylar için hak kaybının önüne geçilerek, adil bir puanlama yapılmış olacak. Tıp, hukuk, mühendislik, mimarlık, öğretmenlik programlarına yerleştirme için başarı sıralaması şartı devam edecek.

Cumartesi günü yapılacak birinci oturumda, Temel Yeterlilik Testi'nde (TYT) 40 Türkçe, 40 temel matematik olmak üzere toplam 80 soru sorulacak, 90 dakika süre verilecek.

Lisede öğrenim gören son sınıf öğrencileri olmak üzere tüm tarafları en şeffaf ve en doğru bir şekilde bilgilendirmek amacıyla yapılacak çalışmalar kapsamında, YÖK Çağrı Merkezi (444 8 965) de hizmet verecek.

MEB ile iş birliği halinde rehber öğretmenlere yönelik bilgilendirme yapılacak, son sınıf öğrencileri ise sosyal medya, e-posta, e-okul, SMS gibi araçlarla bilgilendirilecek.

DİN, FELSEFE VE FEN TESTİ EKLENDİ

Yükseköğretim Kurulunca, Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Sınavı’nda, Türkçe testindeki 40 soruya ek olarak 20 sosyal bilimler (coğrafya, din kültürü ve ahlak bilgisi, felsefe ve tarih) sorusu daha eklendi. Matematik testindeki 40 soruya ek olarak da 20 fen bilimleri sorusu (biyoloji, fizik ve kimya) olmak üzere TYT’de toplam 120 sorunun yer alması kararlaştırıldı. Daha önce açıklanan soru başına düşen sürede herhangi bir değişikliğe gidilmedi. 120 soru için sınav süresi 135 dakika olarak belirlendi.

İKİNCİ AŞAMA PAZAR GÜNÜNE ALINDI

Sınavın iki oturumunun tek günde yapılması yerine, ilk aşamanın cumartesi sabahı, ikinci aşamanın ise pazar sabahı yapılması kararlaştırıldı. Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın birinci oturumunun (Temel Yeterlilik Testi) 23 Haziran 2018 Cumartesi günü sabah, ikinci oturumunun 24 Haziran 2018 Pazar günü sabah, Dil sınavının ise 24 Haziran 2018 Pazar günü öğleden sonra yapılmasına karar verildi. İkinci oturumda ve dil sınavında, sınav uygulaması ve soru şekli açısından herhangi bir değişikliğe gidilmedi. Lisans programlarına yerleştirme için puan türleri, daha önce açıklandığı gibi sözel, sayısal, eşit ağırlık ve dil puanı şeklinde olacak.

 YÖK'TEN YKS AÇIKLAMASI

Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) birinci oturumu Temel Yeterlilik Testi’nde (TYT) adaylara yöneltilecek Türkçe ve matematik sorularının sadece adayların bilgilerini değil, sözel ve sayısal alanlarda sahip olmaları beklenen yeterlilikleri, bilgi ile ilişkili becerilerini de kapsayacağı bildirildi.

Yükseköğretim Kurumu (YÖK), TYT’de Türkçe ve matematik testlerinde çıkacak soruların, YGS’den farklı olacağını belirterek “TYT, ezbere dayalı sistemden muhakemeye ve bilgiyi kullanmaya dayalı sınav sistemine geçiştir” açıklamasında bulundu.

YÖK, YKS’nin ilk oturumunda adayların diğer sosyal bilimler dersleriyle de ilişkili olarak Türkçeyi doğru kullanma, okuduğunu anlama ve yorumlama, kelime hazinesi, temel cümle bilgisi ve imla kurallarını kullanma becerilerinin ölçüleceğini açıkladı.

Gelecek yıl YKS’de matematik testine girecek adayların ise fen bilimleri dersleriyle de ilişkili olarak işlem yapma ve temel matematik prensiplerini gündelik hayatta uygulama becerileri ölçülecek.