Yılbaşı sofrasına ‘akademik’ hindi

Yılbaşı sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer alan hindi, yeni yıl öncesinde çarşı pazarda rağbet görüyor. Çukurova Üniversitesi de her yıl olduğu gibi bu yıl da hindi satışına başladı.

Yeni yıla sayılı saatler kala çarşı pazar hareketlendi. Yer yıl olduğu gibi bu yıl da yılbaşı sofralarını hindiler süslemeye hazırlanıyor. Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) kampusunda doğal ortada yetiştirilen özel ırk hindiler de kesilip temizlenerek satışa sunuluyor. ‘Akademik hindiler’, yine üniversitede oluşturulan satış ofislerindeki raflarda yerini alırken, yoğun ilgi gören hindiler de 100 TL’den satılıyor.

ÖZEL IRK HİNDİ ÜRETİMİ

ÇÜ bünyesinde oluşturulan, yeni yatırım ve projelerle de desteklenen; ‘Zootekni Bölümü Hindicilik Eğitim Öğretim ve Araştırma Ünitesi’nde ‘yeni yıl’ hareketliliği yaşanıyor. Talep üzerine kendi doğal ortamlarında yetiştirilen özel ırk hindiler, kesimi yapılıp temizlenerek, 100 TL’den satışa sunuluyor. Yılbaşı sofralarında yerini alması beklenen ‘akademik hindiler’e vatandaşlar da yoğun ilgi gösteriyor.

KİŞİ BAŞINA 600 GRAM

ÇÜ Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mikail Baylan, özel sektör ‘hibrit hindi’ üretirken, kendilerinin ‘bronz hindi’ üretip, aynı zamanda damızlık hayvan oluşturarak, üreticileri desteklediklerini anlattı. Hindinin sadece yılbaşında değil, sürekli tüketilen bir besin olması gerektiğinin altını çizen Baylan, Avrupa’da kişi başına yaklaşık 8-10 kilo hindi eti tüketilirken, bu rakamın Türkiye’de sadece 600 gram olduğuna işaret etti.

‘ARALIK-OCAK’TA TÜKETİLİYOR

Türkiye’deki hindi eti tüketiminin büyük bir bölümünün da aralık-ocak aylarında olduğunu kaydeden Baylan, bugün ülkede hindi üretiminden çok tüketim sorunu olduğunu dile getirdi. Doç. Dr. Baylan, hindide üretimle birlikte etinin tüketimine de ağırlık verilmesini ifade ederek, hindi etinin besin içeriği ve kalite açısından kırmızı ve beyaz ete göre ciddi avantajları olduğunu anlattı.

KALORİSİ DÜŞÜK PROTEİNİ YÜKSEK

Mikail Baylan, “Hindi eti, ‘triptofanR adlı aminoasit yönünden zengin bir besin. Triptofan beyinde mutluluk hormonu olan seratonin ve uykuya yardımcı olan melatonin hormonlarının salgılanmasına yardımcı olur. Kolesterol ve kalori değeri daha düşük, protein değeri ise daha yüksektir. Sağlık açısından beyaz ete, lezzet açısından ise kırmızı ete yakındır. Bunun yanında hindilerin merada beslenme şansı var” dedi.

DİYETİN VAZGEÇİLMEZ BESİNİ

Baylan, açıklamasının devamında da şu görüşleri dile getirdi; “Daha ekonomik olan bu yöntem, doğal beslenmeyi destekleyen, daha az kalıntı içeren ve egzersiz yaptığı için daha sağlıklı gelişen hayvanların etinden faydalanılmış olur. Çocukların sağlıklı gelişmesi için iyi bir protein kaynağı olduğu gibi, hastaların ve sporcuların diyetlerinde güvenilir biçimde kullanılabilmesi ile de iyi bir kaynak.”

YILDA 53 BİN TONLUK ÜRETİM

Türkiye’de yılda ortalama 53 bin ton hindi eti üretildiğine işaret eden Baylan, üretim desenine bakıldığında da; daha çok yılbaşına yönelik bir üretimin göze çarptığını anlattı. Baylan,  hindi eti fiyatının, her ne kadar tavuğun iki katı gibi görülse de kırmızı etin neredeyse yarı fiyatına denk geldiği yorumunu yaptı. Pazarda canlı hindinin 100 ile 140TL, organik hindilerin de 200 TL satılırken, etinin de markette kilosu 13-17 TL’den satıldığını söyledi. Baylan, ürettikleri ‘akademik hindileri’ de 100 TL’den satışa sundukları bilgisini de verdi.