2018 Yılbaşı menüsü sofrası Yılbaşında ne meze yemek yapılır hindi tarifi nasıldır?

Yılbaşı yemek menüsü araştırılmaya başlandı. Yılbaşı 2018 yılında da heyecanla karşılanıyor. Yılbaşında ne yemek yapılır? Hindi nasıl yapılır? Yeni yıl yine coşkuyla bekleniyor. 2017 yılında 31 Aralık Pazar gününe denk geldi. Pazartesi günü resmi tatil olacak. Yeni yılı kutlayan vatandaşların bir kısmı dışarıda eğlenmeyi tercih ederken, bir kısmı evde ailesi, dostları ile beraber kutlamaya yapıyor. Yılbaşında yapılacak en güzel mezeleri ve yemekleri sizler için derledik. Bu sofrada yemeklerin lezzetli olmasının yanı sıra sunumu da çok önemlidir. Özenle hazırlanmış bir sofra, misafirlerin karınlarından önce gözlerinin doymasını sağlar. Yılbaşına özel, kırmızı konseptli bir masa hazırlamanız misafirleriniz tarafından çok beğenilecektir. Yılbaşı yemek menüsüne başlangıç olarak çorba ile başlayabilirsiniz. Farklı bir çorba yapabileceğiniz gibi, misafirlerinizi damak tadının nasıl olduğunu bilmiyorsanız genel olarak insanların sevdiği bir çorba çeşidine de yönelebilirsiniz. Yılbaşı gecelerinin olmazsa olmazıdır hindi. Hele evinize eş dost akrabayı davet ettiyseniz mutlaka pişmesi gerekir. Peki hindiyi nasıl pişirmek gerekir.

Yılbaşı yemek menüsü araştırılmaya başlandı. Yılbaşı 2018 yılında da heyecanla karşılanıyor. Yılbaşında ne yemek yapılır? Yeni yıl yine coşkuyla bekleniyor. 2017 yılında 31 Aralık Pazar gününe denk geldi. Pazartesi günü resmi tatil olacak. Yeni yılı kutlayan vatandaşların bir kısmı dışarıda eğlenmeyi tercih ederken, bir kısmı evde ailesi, dostları ile beraber kutlamaya yapıyor. Yılbaşında yapılacak en güzel mezeleri ve yemekleri sizler için derledik.  Bu sofrada yemeklerin lezzetli olmasının yanı sıra sunumu da çok önemlidir. Özenle hazırlanmış bir sofra, misafirlerin karınlarından önce gözlerinin doymasını sağlar. Yılbaşına özel, kırmızı konseptli bir masa hazırlamanız misafirleriniz tarafından çok beğenilecektir. Yılbaşı yemek menüsüne başlangıç olarak çorba ile başlayabilirsiniz. Farklı bir çorba yapabileceğiniz gibi, misafirlerinizi damak tadının nasıl olduğunu bilmiyorsanız genel olarak insanların sevdiği bir çorba çeşidine de yönelebilirsiniz. Bu tamamen size bağlı. Derin bir kaba koyarak fırında tandır da yapabilirsiniz, haşlayabilir ya da kızartabilirsiniz. İşte size 12-18 kişilik nefis bir hindi tarifi. Yanına nefis tereyağlı pilav yapmayı da unutmayın.

MERCİMEK ÇORBASI

1 su bardağı kırmızı mercimek

1 adet soğan

1 yemek kaşığı un

1 adet havuç

yarım yemek kaşığı biber ya da  domates salçası (rengi kırmızı olsun isterseniz artırabilir ya da hiç kullanmayabilirsiniz)

Tuz

1 çay kaşığı karabiber

yarım çay kaşığı kimyon (isteğe bağlı)

1 litre su

2 yemek kaşığı sıvı yağ

Sosu için:

2 yemek kaşığı tereyağı

1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber

MERCİMEK ÇORBASI YAPILIŞI

Kırmızı mercimek çorbası için sıvı yağı tencereye alınarak yemeklik doğranan soğanlar hafif pembeleşinceye kadar kavrulur.

Daha sonra un ilave edilerek kısık ateşte kavurmaya devam edilir.

Salça kullanılacak ise salça ilave edilir, kavrulduktan sonra küp küp doğranmış havuç ve iyice yıkanıp suyu süzülen mercimekler ilave edilir.

Üzerine 1 lt su eklenerek karıştırılır ve tencerenin kapağı kapatılır. Mercimekler ve havuçlar yumuşayana kadar kısık ateşte pişirilir.

Çorba piştikten sonra el blenderı ile güzelce ezilir.

Karabiber, tuz ve isteğe bağlı olarak kimyon eklenir.

Kıvamı koyu gelirse size bir miktar su ilave edilerek bir taşım kaynatılır.

Bu arada küçük bir tavaya iki yemek kaşığı tereyağı alınır, kızdırılır ve bir tatlı kaşığı kırmızı toz biber eklenerek ocaktan alınır.

Mercimek çorbası servis kasesine alındıktan sonra üzerine kırmızı biberli sos gezdirilir ve bir dilim limon ile servis edilir.

HİNDİ NASIL YAPILIR?

Yılbaşı gecelerinin olmazsa olmazıdır hindi. Hele evinize eş dost akrabayı davet ettiyseniz mutlaka pişmesi gerekir. Peki hindiyi nasıl pişirmek gerekir. Bu tamamen size bağlı. Derin bir kaba koyarak fırında tandır da yapabilirsiniz, haşlayabilir ya da kızartabilirsiniz. İşte size 12-18 kişilik nefis bir hindi tarifi. Yanına nefis tereyağlı pilav yapmayı da unutmayın.

 Malzemeler

 5-6 kg bütün hindi / 2 limonun suyu / 1 yemek kaşığı toz şeker/ 4 tatlı kaşığı tuz/ 4 tatlı kaşığı hardal / 2 tatlı kaşığı karabiber 250 gr tereyağı / 6 diş sarımsak / 2 adet kuru soğan / 3 dal taze kekik / 3 dal biberiye

Nasıl Yapılır?

1-Hindiniz iyice temizlenmemiş olabilir. İyice kontrol edin, üzerinde tüy varsa ateşe tutup yakmanız gerekir. Bunun için hindinizi ocağınızın en küçük gözünde bir miktar ateşe tutun.

2- Hindinizin içini dışını iyice yıkayın. Mutlaka mutfak fırçası ile içini fırçalayın. Bu işlemin amacı hindi kemiklerinin arasında kan kalmaması. Daha sonar hindinin suyunu süzün.

3- Sarımsağı iyice ezerek tuz, karabiber, limon suyu, hardal, tereyağı, 2 dal kekik ve 2 dal biberiyeyi çukur bir çanakta karıştırın.

4- Kuruyan hindinin içine soğan, biberiye ve kekiği yerleştirin. Karıştırdığınız malzemenin yarısını hindinin üzerine sürün. Diğer yarısını hindinin derisinin altına yapamıyorsanız içine sürün. Hindinizin dışı kızarsın istiyorsanız bu karışımın ardından 2-3 yemek kaşığı balı hindinin üstüne sürebilirsiniz.

5- Büyük hindi torbasının içine 1 yemek kaşığı dolusu un koyun. Torbayı sallayın. Torbanın her tarafı un olduktan sonar sosladığınız hindinin ayak kısmını mutfak ipi ile bağlayın ve hindiyi torbanın içine yerleştirin. Ardından torbanın ağzını sıkıca kapatın.

6- Torbadaki hindiyi derin bir tepsiye koyun ve torbayı birkaç yerinden delin. Önceden 160-170 derecede ısıttığınız fırında kontrol ederek hindiyi pişirin.

7-Hindiniz kaç kilo ise o kadar saatte pişecektir.

8- Hindi piştikten sonar torbanın içinde kalan suyu teflon bir tavada kaynatıp iki kaşık tereyağı ve bir paket krema ilave edin. Elde ettiğiniz sosu hindinin üsnüte döküp servis yapabilirsiniz…

MISIRLI PİLAV NASIL YAPILIR?

1 çorba kasesi pirinç

1,5 çorba kasesi su

2 yemek kaşığı sıvı yağ

1 yemek kaşığı tereyağı

1 kutu mısır

1 tatlı kaşığı tuz

Hazırlanışı

Pirinci üstünü geçecek kadar sıcak suda 20 dakika kadar bekletin, içine bir çay kaşığı kadar da tuz atın. Daha sonra pirinci yıkayıp süzün.

Bir tencereye sıvı yağ ve tereyağını koyun, pirinci karıştırarak iki üç dakika kavurun. Daha sonra suyunu katın, mısırı ve tuzunu ekleyip kısık ateşte pişmeye bırakın.

Pilavın beyaz olması için içine bir iki damla limon damlatın.

Üzeri göz göz olunca kontrol edin, piştiyse altını kapatıp tencereye peçete koyup ağzını kapakla örtün.

15 -20 dakika dinlenmeye bırakın.

YILBAŞI MEZELERİ

Arnavut ciğeri

Ciğerin una bulanıp yağda kızartılması sonucunda ulaştığı mükemmelliğe arnavut ciğeri denir. Sıcak yenir, soğuk yenir, soğanlı yenir, rakıyla yenir. Süper yenir. O yüzden...

Patlıcan pane

Yılbaşı sofrasında yer aldığında "Evet ya yeni yıl sofrasına yakışacak bir meze bu" dedirtiyor. Havası biraz özel günler için lakin siz onu isterseniz her gün yapın. O hiç itiraz etmez...

Muhammara

İçindeki baharat oranına, yöresine göre acuka, acıka, muhamere olarak da bilinir muhamara. Kafkasların kahvaltıda uçuşa geçme sebebidir. Ama biz akşama alıyoruz...

Havuç tarator

Çok az malzeme olsun, yapımı da kolay olsun derseniz annenin evde sofralardan eksik etmediği havuç taratoru da yeni yıl partinize çağırın, kimse darılmasın, gücenmesin.

Etli çiğ köfte

Çiğ köftenin olmadığı masada rakı olmaması ve rakının olduğu yılbaşı masasında çiğ köfte olmaması üzerine ciddi takıntılarımız var dostlar.