YGS sınav sonuçları nasıl hesaplanıyor?

YGS sınav sonuçları açıklandı. Sonuçları öğrenen üniversite adayları şimdi YGS sınav sonuçlarının nasıl hesaplanacağını merak ediyor.

YGS'de uygulanan testlere verilen cevaplar, her test için ayrı ayrı değerlendirmeye alınacaktır. Adayların; Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri testlerinden her biri için birer standart puanı hesaplanacaktır. Testlerin standart puanlarının hesaplanmasında şu yol izlenecektir:

- Her adayın, testlere verdiği doğru ve yanlış cevapların sayısı belirlenecektir. Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten almış olduğu ham puan bulunacaktır.

- Son sınıfta okumakta olan tüm adayların ilgili testten aldıkları ham puanlar kullanılarak o testin ortalama ve standart sapması bulunacaktır.
- Bu ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm adaylar için ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlar hesaplanacaktır.
- Sınavdan sonra yapılan analizlerde bir testteki sorulardan herhangi biri, biçimsel veya bilimsel bir nedenle ÖSYM tarafından “geçersiz" sayıldığı takdirde, ilgili testte yer alan sorulardan herhangi birini işaretleyen tüm adayların bu soruyu doğru cevapladığı kabul edilecektir.
- Hesaplanan standart puanlar ve Tablo 1B'deki ağırlıklar kullanılarak adayların Ağırlıklı YGS puanları (AYGS) hesaplanacaktır. AYGS puanlarının hesaplanabilmesi için adayların YGS testlerinin (Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik, Fen Bilimleri) en az ikisinden 0,5 veya daha fazla ham puan almış olmaları gerekir. Yalnızca bu koşulları sağlayan adaylar için AYGS puanları hesaplanacaktır.
- AYGS puanlarından her biri kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek YGS-1, YGS- 2, YGS-3, YGS-4, YGS-5 ve YGS-6 puanları oluşturulacaktır. AYGS puanları YGS puanlarına dönüştürülürken ilgili testlerin her birinden 5 ham puan alan adayların 150 YGS puanı, 8 ham puan alan adayların da 180 YGS puanı almaları sağlanacaktır.
- Ortaöğretim kurumlarında, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini almak zorunda olmayan veya farklı müfredat ile alan öğrenciler (İmam Hatip Okulları öğrencileri/mezunları hariç), YGS Sosyal Bilimler Testinde yer alan Din Kültürü ve
Ahlak Bilgisi sorularından muaf tutulacaktır. Bu öğrenciler, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi soruları yerine YGS'de Sosyal Bilimler Testinde yer alan Felsefe alanından 5 soru cevaplandıracaklardır. Bu doğrultuda; 2016-YGS Sosyal Bilimler Testinde toplam 45 soru bulunacaktır. Cevap kâğıdında bu test ile ilgili alanda 45 cevap alanı bulunacaktır.
Tüm 2016-YGS adayları ilk 35 sorunun tamamından sorumlu olacaklardır.

ATLAS UYGULAMASI - NET SİHİRBAZI

YÖK'te gerçekleştirilen Yükseköğretim Program Atlası tanıtım toplantısında yapılan sunuma göre, sistem için 19 bin 990 lisans ve ön lisans programı incelendi, 2 bin 269 fakülte, yüksek okul ile meslek yüksek okulu analiz edilerek sisteme toplam 971 bin 211 yerleşen aday verisi işlendi. Atlasta adayların hedefledikleri bölüme girebilmek için hangi testte kaç net yapmaları gerektiğine ilişkin bilgiler bulunuyor. Sistem, her sene üniversite sınavına giren 2 milyonu aşkın adayın, YGS ve LYS'ye hazırlık aşamasından başlayarak, üniversite ve meslek tercihlerini yaparken daha “bilinçli kararlar verebilmesini desteklemek amacıyla" geliştirildi.

YÖK ATLAS UYGULAMASI - BAŞARI SİHİRBAZI

Yükseköğretime geçiş sınavının yapıldığı bu günlerde YÖK tarafından üniversite sınavına giren adaylar için büyük fayda sağlayacak YGS puan hesaplama ve YGS Net Sihirbazı Atlas uygulamasını tanıttı. YÖK'un hayata geçirdiği atlas uygulamasıyla, artık öğrenciler YGS ve LYS sınavlarının ardından istedikleri bölüme girebilmek için kaç net yapmaları gerektiğini öğrenebilecekler. YÖK tarafından konu ile ilgili yapılan açıklamada, Atlas uygulaması hesaplamaları daha önceden yapılan sınavlara ve ÖSYM verilerine göre hesaplanacak. Bu uygulama ile öğrencilerin en büyük sorunlarından birinin tarih olduğuna değinen YÖK, uygulamanın öğrencilere büyük fayda sağlayacağını beliryor. Girdikleri her sınavın ardından istedikleri bölüme girmek için kaç net yapması gerektiğini düşünen öğrenciler için YÖK tarafından gerçekleştirilen uygulama ile öğrenciler artık kaç net yaptıklarında hangi bölüme girebileceklerini öğrenebilecekler.

ATLAS UYGULAMASI NE SAĞLAYACAK

Atlas uygulamasıyla adayların, özellikle dershanelerin olmadığı ve nitelikli rehberlik gereksiniminin arttığı bu dönemde, başka kaynağa ihtiyaç duymadan, en doğru ve güvenilir bilgilere erişimlerinin sağlanması hedefleniyor. - "Hangi bölüm için kaç net gerekli" sorusunun cevabı modülde YGS-LYS Net Sihirbazı modülünde ise adayların en çok merak ettikleri konulardan "hedefledikleri bölüme girebilmek için hangi testte kaç net yapmaları gerektiği"ne ilişkin bilgiler bulunuyor. 2015 ÖSYS'de merkezi yerleştirmeyle öğrenci alan lisans-ön lisans programlarına yerleşenlerin YGS veya LYS testlerinde yaptıkları net ortalamaları da modülde yer alıyor.

YÖK BAŞARI SİHİRBAZI 

YÖK geçtiğimiz günlerde başarı sihirbazı uygulmasını tanıttı. Bu uygulama ile geçen sene üniversite programlarına yerleşenlerin YGS'de kaçıncı sırada oldukları görülebiliyor. Aynı zamanda uygulama ile 2016 YGS'deki başarı sıranızı, geçen sene o programa girenlerin YGS başarı sıraları ile kıyaslamak mümkün oluyor. 2015 ÖSYS'de LYS puanları ile öğrenci alan lisans programlarına yerleşenlerin YGS başarı sırası ortalamaları ile yerleşenler arasında en düşük YGS başarı sırası bilgileride burada yer alıyor.