Afrika değil Marmaris... ''Yeter gari içme suyu istiyoruz''

Türkiye'nin turizm merkezlerinden Marmaris'in Taşlıca Köyü'ndeki su çilesi, CHP'nin her seçimde verdiği vaade rağmen çözülemedi. Kadınlar kuyulardan su çekerken, hayvanlar ise kilometrelerce ötedeki çamurlu gölete gidiyor. Yöre halkı, “Yeter gari içme suyu istiyoruz” diyor.

ENDER TÜRKKAN

Muğla'nın Marmaris ilçesine bağlı 2014'teki Büyükşehir Yasası'ndan önce 'köy statüsünde bulunan Taşlıca Mahallesi'nin su sıkıntısı yıllardır türlü çözülemedi. 2000'li yılların başından sonra su problemi bir daha masadan kalkmadı. CHP'li Muğla Büyükşehir Belediyesi'ni defalarca çözüm sözü verip, her seçim Taşlıca'ya su getirme vaadi yıllardır havada kaldı.

SU OLMAYAN KÖYE FATURA

Sorunun çözülmediği gibi 2015'te skandala imza atan Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Muğla Su ve Kanalizasyon İdaresi (MUSKİ) Genel Müdürlüğü, şebeke suyu kullanmamalarına rağmen köylüye su faturası gönderdi. Köylü isyan edince 'pardon' denildi, yanlışlık olduğu belirtilip özür dilendi. İki yıl sonra ise denizden arıtılan su, komşu Söğüt Köyü'nden çekilen hatlarla Taşlıca'daki evlere ulaştırıldı. Ancak çeşmelerden içme suyu yerine tuzlu su aktı. Köylü içmeyip sadece temizlik amacıyla kullandığı su için yıllarca içme suyu faturası ödemek zorunda bırakıldı. Belediye, Ekim 2023'te açıkladığı Marmaris Atatürk Barajı'ndan su projesi de hala hayata geçirilemedi.

140 haneli köydeki görüntüler Afrika'da çekilen belgeselleri andırıyor. Kadınlar kuyulardan su çekerken, binlerce büyükbaş, göletin çamurlu suyuyla ihtiyaçlarını gideriyor.

KÖY SÜREKLİ GÖÇ VERİYOR

Muhtar Menderes Altıntaş, susuzluğun köye etkisini şu sözlerle aktardı: "Etrafımızdaki komşu köylerde turizm sürekli gelişirken, onlar göç alırken bizde susuzluk yüzünden tam aksi durumlar yaşanıyor. Sürekli göç veriyoruz, gençlerimiz çalışmak için köyden ayrılıyor. Marmaris'in en eski köyüyüz ama nüfus açısından en küçüğüyüz. Suya kavuşunca köye ilginin armasını bekliyoruz."

Evinden uzaktaki kuyudan su çeken 65 yaşındaki Fatma Turgut ise eşinin 9 yıl önce vefat ettiğini, çocuklarının da çalışmak için köyden ayrıldıklarını, yalnız yaşamak zorunda kaldığını ifade etti. Turgut, "Yeter gari 60 yıldır kuyudan su çekiyorum, ben de evimdeki çeşmeden içilebilecek su aksın istiyorum" dedi.

KENDİLERİ ÇÖZÜM BULDU

Belediyeden umudunu kesen vatandaşlar kendilerinde çözümler geliştirdi. İçme suyu için dağ eteklerinden evlerinin çatısına döşedikleri borular aracılığıyla depolarında yağmur suyu biriktirdi, köydeki tek kuyudan su çekti. AKŞAM, 4 bin yıllık geçmişe sahip Phoneix Antik Kenti ile Dünya harikası Serçe Limanı Koyu'nun sınırları içerisinde yer aldığı, Marmaris'in turizm mahallelerinden Selimiye'ye 20, Bozburun'a 17, Söğüt'e ise 10 kilometre mesafedeki Taşlıca'daki vatandaşlarla görüştü. Tek bir otel ve restoran bulunmayan, sokaklarında insandan çok hayvanların dolaştığı 140 haneli 440 nüfuslu köyde, kadınlar kuyulardan su çekerken, büyükbaş hayvanlar da kilometrelerce yol kat ettikten sonra suya ulaşıyor.