Yer Esenyurt ama konu Türkler değil

Göç suçu artırdı. İstanbul'un en kalabalık ilçesi Esenyurt, son dönemde yabancı uyrukluların karıştığı polisiye olaylarla gündemde. AKŞAM, ‘Neden?' sorusuna cevap aradı.

BÜLENT ŞANLIKAN

Esenyurt, her gün başka bir asayiş olayıyla gündeme geliyor. İstanbul'daki suçların yüzde 20'sinin işlendiği 1 milyon nüfuslu ilçe son dönemde yabancı uyrukluların karıştığı polisiye olaylarla gündemde. AKŞAM, bölgedeki suç kodlarını araştırdı, emlakçı ve avukatlarla görüşerek "Neden Esenyurt"un cevabını aradı:

BÖLGE CAZİBESİNİ YİTİRDİ

Esenyurt Pratik Emlak'tan Cüneyt Güvener: "Bölgede belli noktalarda fiyatlar düşmedi ancak insanlar Esenyurt'tan emlak almaktan imtina etmeye başladı. İnsanlar can ve mal güvenliği açısından kendilerini rahatsız hissediyor. Yaşanan bu hızlı değişim nedeniyle İstanbul'un elitleri bölgeyi tercih etmiyor. Bunun temel nedeni de yabancı sayısındaki kontrolsüz artış. Bugün Esenyurt'ta meydana çıktığınızda sanki başka bir ülkedeymiş gibi hissediyorsunuz. 600 TL olan kiralar iki katına çıktı. Boş daire yok. Bunun da nedeni yabancılar. Bölgenin dokusu hızla değişiyor. Biz emlakçılar olarak Esenyurt'ta kontrolsüz yabancılar konusunda daha dikkatli ve sıkı denetim talep ediyoruz."

BİR GELEN 3 AİLEYİ GETİRİYOR

Esenyurt Köşk Emlak'tan Mehmet Arslan: "Esenyurt'ta yabancı uyruklu insanların sayısı son dönemde büyük artış var. Bu nedenle suç oranları da arttı. Vatandaşlarımız yabancıların kontrolsüz kişilerin varlığı nedeniyle tedirgin oluyor. Bu durum sektörü de etkiledi. Vatandaşlarımız sanki biz bu insanları buraya getiriyormuşuz gibi davranıyor. Oysa durum öyle değil. Bir aile beraberinde 2 ya da 3 aileyi de getiriyor. Haliyle nüfus yoğunlaşıyor. Bölge sakinlerinin huzur ve güveni açısından kontrollerin sıklaştırılması gerekiyor."

30 NİSAN

Tacizci pazarcıyla esnaf arasında satırlı kavga çıktı.

4 MAYIS-ESENYURT

Aralarında anlaşmazlık bulunan Afganlılar arasında çıkan yumruklu kavgada bir genç, sırtından bıçaklanıp 2 metre yüksekliğindeki kaldırımdan atıldı. 11 şüpheli yakalanarak gözaltına alındı.

5 MAYIS-ESENYURT

Pakistanlı bir kişiyi kaçırıp işkence yaparak ailesinden 50 bin euro fidye isteyen 6 yabancı uyruklu fidye çetesi operasyonla yakalandı.

6 MAYIS-ESENYURT

İki şüphelinin eve giderken yelek giyerek polis kılığına girdikleri anlar kameraya yansıdı.

5 SUÇTAN 1'İ BURADA İŞLENİYOR

AKŞAM'a konuşan Avukat Engin Ekici, nüfusu 57 ili geride bırakan Esenyurt'un suç haritasını şöyle çıkardı: "Esenyurt en genç nüfusa sahip ilçe. İşsiz kalan gençler suça yöneliyor. 1 milyonluk nüfusuyla İstanbul'un en kalabalık ilçesi bu da belli bir suç potansiyelini körüklüyor. Bölgede, yoğun bir şekilde Suriyeli, Afgan ve Afrikalı göçü var. 2011'de başlayan süreç 2021'de tavan yaptı. İstanbul'da işlenen her 5 suçtan 1'i burada. Mahkemede günlük 30 duruşma varsa 1-2'si yabancılara ait. Buradaki göçmen hareketi kontrole alınmalı. Kişinin iltica etmesini gerektiren sebepler daha detaylı araştırılmalı."

UGANDALILARI UGANDALI SOYDU

Esenyurt'ta lüks bir rezidansta yaşayan Uganda uyruklu Zam N.(25) ve Nakitende H.'nin (40) evine gelen sahte polisler İrfan H.(27) ve Nail Y.(37), arama yapacaklarını söyleyerek içeri girdi. İki kadından pasaport ve cüzdan isteyen sahte polisler, bin 500 TL ve pasaportları alarak kaçtı. Zam N. ve Nakitende H., polise ihbarda bulundu. Aynı gün yakalanan İrfan H. ve Nail Y. gözaltına alındı. Olayı organize ettiği öğrenilen Ünal B.(56) ve Uganda uyruklu Monica N.(30) de kıskıvrak yakalandı. Şüpheliler emniyetteki işlemlerin ardından adliyeye sevk edildi. w DHA