Yaz Sezonu Gün Dönümü Google'da Doodle oldu! 21 Haziran Yaz Gün Dönümü nedir?

Yaz Sezonu Google arama motorunda Doodle oldu. Google tarafından çeşitli ülkelere ve bölgelere göre uyguladığı Doodle özelliği ile önemli günler, olaylar ve kişiler arama motoruna yansıtılıyor. Yaz başlangıcı olarak kabul edilen 21 Haziran Gün Dönümü de Google'ın bugünkü Doodle'ı oldu. Kuzey Yarım Küre'de en uzun günler yaz aylarında gerçekleşir ve güneş ışıkları 21 Haziran'da Yengeç Dönencesi'ne dik düşer. Peki, 21 Haziran yaz gündönümü özellikleri nelerdir? İşte detaylar...

Google çeşitli önemli günleri ya da olayları arama motoruna yansıtıyor ve bu olaya Doodle deniyor. Google 21 Haziran Yaz Sezonu başlamasıyla beraber bu olayı Doodle'a taşıdı. Güneş ışıklarının Yengeç Dönencesi'ne yılda bir kez geldiği bu önemli tarih aynı zamanda en uzun gece olarak da biliniyor. Peki, 21 Haziran yaz Gündönümü nedir? İşte en uzun gün ile ilgili bilgiler...   

21 HAZİRAN YAZ GÜN DÖNÜMÜ NEDİR?

Yaz gündönümü veya yaz gün dönümü, güneş ışıklarının Yengeç Dönencesi'ne yılda bir kez (yaklaşık 21 Haziran'da) dik geldiği an. Kuzey yarıkürede en uzun gündüz yaşanır ve günler kısalmaya, güney yarıkürede en kısa gündüz yaşanır ve günler uzamaya başlar. Bu tarih bazı ülkelerde kuzey yarıkürede yazın, güney yarıkürede kışın başlangıcı sayılır. Bununla beraber bazı ülkelerde de yazın veya kışın tam ortası kabul edilir.

YAZ MEVSİMİ

Yaz, en sıcak mevsimdir. Kuzey Yarım Küre'de en uzun günler yazda gerçekleşir. Dünya ısıyı depo ettiği için en sıcak günler genellikle yaklaşık iki ay sonra ortaya çıkar. Sıcak günler Kuzey Yarım Küre'de 21 Haziran ile 22 Eylül arasında, Güney Yarım Küre'de ise 22 Aralık ile 21 Mart arasındadır.

Yaz mevsimi insanlar, tabiatın çoğu güzelliklerinden faydalanma olanağı bulur. İnsan sağlığına büyük faydası bulunan ve kemiklerin gelişmesi için gerekli olan D vitamini, güneş ışınlarından alınır. Yazın insanlar cildine ve bazı hastalıkların iyi gelen deniz suyu ve deniz kumundan faydalanılırlar. Güneş banyoları romatizmalar için çok faydalıdır. Güneşin kuvvetli ışınları birçok hastalıkları yok eder ve iyileştirir. Meyvelerin, sebzelerin ekserisi bu mevsimde yetişir. Türkiye'de insan gıdasının büyük bir kısmını tutan; buğday, arpa, mısır ve yulaf gibi hububatlar bu mevsimde toplanır ve ambarlanır. Bu mevsimde araziler gelecek ekim dönemine hazırlanır.

Yazın aşırı ve kavurucu sıcaklığından da sakınmak gerekir. Uzun süre başı açık kalmak, aşırı güneş banyosu yapmak, cilt ve insan sağlığı için çok tehlikelidir. Serinletici içecekler içmede de aşırı gidilmemelidir. Bu mevsimde yiyecek ve içeceklerin yanında giyeceklere de dikkat etmek gerekir. Yazları ter emici, rutubet çekici pamuklu giyecekler tercih edilip, naylon ve buna benzer giyecekler giyilmemelidir.