Yadigara sınır ötesi operasyon

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Osmanlı yadigârı yurtdışındaki eserleri onarmaya devam ediyor.

1

BÜLENT ŞANLIKAN – HABER MERKEZİ

TİKA, şimdi de Trablus’ta bulunan ve ikinci Abdülhamit’in tahta çıkışının 25.yıl hediyesi olarak Lübnan halkına hediye ettiği, 26 metre yüksekliğinde ve 6 kattan oluşan tarihi saat kulesini restorasyonunu gerçekleştirdi. “Hamidiye Saat Kulesi” hem Trablus’un gecelerini süslemeye hem de kitabesinde yazıldığı gibi Trablus halkına saadet ve mutluluk getirmeye devam edecek. Kulenin açılışını Başbakan Yardımcısı Doç. Dr. Yalçın Akdoğan’ın yapması bekleniyor.

TİKA, Osmanlı ve Türk kültürüne ait yurtdışındaki pek çok esere katkıda bulunmayı sürdürüyor. TİKA şimdi de Lübnan’da önemli bir restorasyon çalışmasına imza attı. II. Abdülhamid’in tahta çıkışının 25. yılı anısına Lübnan'a hediye edilen Trablus şehrindeki Hamidiye Saat Kulesi Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından restore edildi. Sultan II. Abdülhamid tarafından yaptırılan Hamidiye Saat Kulesi, hem Trablus şehrinin sembolü hem de Lübnan'daki en önemli Osmanlı eserlerinden biri olarak kabul ediliyor. Eser Trablus şehrinin tam ortasında yer alıyor. Lübnan’da hala ayakta kalmayı başarmış önemli eserlerden biri olma özelliğini taşıyor. Kulesinin birinci katının ön cephesinde, mermerden “II. Abdülhamid Han’ın tahta çıkışının 25. yılı anısına ve Allah’ın izniyle bu kule yaptırılmıştır. Bu eserin, şehir halkına saadet ve mutluluk getirmesini temenni ederiz” kitabesi yer alıyor.  

YALÇIN AKDOĞAN’IN AÇILIŞI YAPMASI BEKLENİYOR

Geçen zaman zarfında büyük ölçüde yıpranan Hamidiye Saat Kulesi’nin eski ihtişamına kavuşturulması ve tarihi ruhun bugün dahi yaşatıldığı Trablus şehrine kazandırılması amacıyla TİKA tarafından başlatılan restorasyon, bakım ve ışıklandırma çalışmaları tamamlandı. Hamidiye Saat Kulesi’nin açılışının ilerleyen aylarda Başbakan Yardımcısı Doç. Dr. Yalçın Akdoğan tarafından gerçekleştirilmesi bekleniyor. TİKA, 2006 yılında arma ve tuğraların bakımını yaptırmış ve armalar ve tuğra yeniden yerlerine yerine konulmuştu

2006 YILINDA ARMA VE TUĞRALARIN BAKIMI YAPILDI

Yüksekliği 26 metre ve 6 kattan oluşan Hamidiye Saat Kulesi’nin duvarları kumlu taştan köşe, pencere ve kapılarının üst kısımları ise beyaz taştan yapıldı. Hamidiye Saat Kulesinin beşinci katında, Lübnan iç savaşı sırasında çoğu parçası kaybolmuş olan mekanik bir saat bulunuyor. Kaybolan eski mekanik saat yerine, bugün mevcut olan saati ise Türkiye Fahri Konsolosu Suphi Akkari tarafından 1990 yılında yeniden takıldı. Kulenin dördüncü katının her bir cephesinde birer küçük balkon var. Balkon kapılarının üstünde, Sultan Abdülhamid Han’ın tuğrasının olduğu iki Osmanlı arması ile Hamidiye Tuğrası mevcut. Armaların ve tuğraların dört köşesine ay yıldız motif yer alıyor.