Vizesiz Avrupa ne zaman? Şuan internette en çok araştırılan sorulardan biri budur. Çünkü Avrupa Birliği Türkiye'nin 72 kriteri gerçekleştirmesinin ardından Türk vatandaşlarına AB ülkelerine vizesiz seyahat sözü vermiştir. Bu bağlamda Avrupa Birliği'nin vize kararı öncesinde açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin 72 kriteri gerçekleştirmek için çaba harcadığını belirterek, “Vatandaşlarımız vizesiz seyahati hak ediyor. Avrupa sözünde durmalı” dedi.
ADIM ADIM VİZESİZ AVRUPA İÇİN TIKLAYIN
Vize serbestisi için olağanüstü oturum
Avrupa Parlamentosu yarın Türkiye'ye vize serbestisi için olağanüstü oturum yapacak.
Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır, vize serbestisi ve Türkiye'nin AB'ye katılım süreci konularını Avrupa Konseyi, Avrupa Parlamentosu ve AB Komisyonu yetkilileri ile görüşmek üzere bugün Strasbourg ve Brüksel'e gidiyor.
AB Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Bozkır, Avrupa Parlamentosundaki temasları kapsamında Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, Avrupa Halk Partisi Grubu Başkanı Manfred Weber, Sosyalistler ve Demokratlar İlerici İttifakı Grubu Başkanı Gianni Pittella, Avrupalı Muhafazakârlar ve Reformcular Grubu Başkanı Syed Kamall ve Avrupa Halk Partisi Üyesi Anna Maria-Corazza Bildt ile görüşecek.
Bozkır, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland ile biraraya gelecek. Bozkır'ın Strasbourg temaslarında, Schengen vizesinin kaldırılması yönünde AB Komisyonunun yaptığı son öneri ve AB katılım sürecimiz hakkında görüş alışverişinde bulunmasıda öngörülüyor.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: AB vize için sözünde durmalı
Avrupa Birliği'nin vize kararı öncesinde açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin 72 kriteri gerçekleştirmek için çaba harcadığını belirterek, “Vatandaşlarımız vizesiz seyahati hak ediyor. Avrupa sözünde durmalı” dedi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Birliği Komisyonu’nun vize konusunda açıklayacağı rapor öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Çavuşoğlu, şöyle konuştu:
“Türkiye, 72 kriterin hepsini gerçekleştirmek için çabaladık. Bazı konularda AB’nin farklı görüşleri olabilir. Bizim samimiyetimiz konusunda kimsenin şüphesi olması lazım. Biz baskıyla hiçbir şey yapmayız. Geldiğimiz noktada Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Avrupa ülkelerine vizesiz seyahati hak ediyor. Pasaport dahil, teknik çalışmaları tamamalamak üzereyiz. AB Komisyonu raporunda bunu görmek isteriz. Eğer eksik varsa, Türkiye’nin kararlılığıyla bu eksiklikler de giderilebilir. Ufak tefek eksiklikten bahsediyorum, ciddi eksiklikten değil. Türkiye sözünde duran bir ülkedir, Avrupa'ın da sözünde durması lazım. Ahde vefa çok önemlidir."
Kilis’e atılan roketlerle ilgili de değerlendirmede bulunan Bakan Çavuşoğlu, “DAEŞ’in elinde Rus ve ABD yapımı silahlar bulunuyor. DAEŞ’in bir an önce bu bölgeden temizlenmesi lazım, en köklü çözüm budur. DAEŞ'in kuzeyden güneye doğru temizlenmesi ve ılımlı muhalefetin eline geçmesi için gerekli çalışmaları yapıyoruz. Mayıs ayında ABD füzeleri sınıra gelecek. DAEŞ konusunda işbirliğimiz var” dedi.
TÜRKİYE AB ÜLKE VATANDAŞLARINA VİZELERİ KALDIRDI
AB ülkesi vatandaşlarına yönelik vize uygulamasının kaldırılmasına yönelik karar bugün Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Avrupa Birliği’nin Schengen Bölgesinde Türk vatandaşlarına yönelik vize uygulamasının kaldırıldığı tarihten itibaren geçerli olmak üzere, Türkiye Cumhuriyeti tarafından vize uygulanan Avrupa Birliği üyesi ülkelerin vatandaşlarına yönelik vize zorunluluğunun kaldırılmasına yönelik karar yayınlandı.
Kararın uygulanmasına Avrupa Birliği’nin Schengen Bölgesinde Türk vatandaşlarına yönelik vize uygulamasının kaldırılmasının ardından başlanacak.
SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?
Önümüzdeki hafta başlaması öngörülen süreçte konu ilk olarak AP’nin Sivil Özgürlükler ve İçişleri Komisyonu’nda ele alınacak. AP’de komisyon düzeyinde yapılacak görüşmelerin ardından AP Genel Kurulu devreye girecek. Bu kurumda yapılacak oylama basit çoğunluğa dayalı olacak. AP’de Türkiye karşıtı havanın en yüksek seviyelerinden birinde olması bu kurumdaki oylamanın zorlu olması riskini artırıyor. AP’den olumlu karar çıkması büyük ölçüde ana siyasi grupların takınacağı tavrı bağlı olacak.
AP’den olumlu karar çıkarsa vize muafiyeti için AB Konseyi’ndeki süreç başlayacak. Bu kurumdaki süreçte ise oybirliği yerine nitelikli çoğunluk uygulaması kullanılacak. Başka bir deyişle Kıbrıs, Hollanda ya da Fransa gibi ülkelerin tek başlarına kararı veto etme hakları olmayacak. Olumlu karar alınması için ise oylamaya katılan ülkelerin yüzde 55’inin lehte oy kullanması ve bu ülkelerin toplam nüfusunun oylamaya katılan ülkelerin toplam nüfusunun yüzde 65’ine denk düşmesi gerekecek. Bu da olumlu ya da olumsuz kararın ülkelerin oluşturacakları bloklara bağlı olacağı anlamına geliyor.
3 AYDAN KISA ZİYARETLERE VİZE KALKACAK
AB Konseyi’nden de onay çıkması halinde vize muafiyeti 1 Temmuz’dan itibaren devreye sokulacak.
Böylece Türk vatandaşları Schengen ülkelerine üç aydan kısa süreli ziyaretler için vize almak zorunda kalmayacak. Ancak anlaşma Türk vatandaşlarına AB ülkelerinde çalışma hakkı vermiyor.