Vekalet yoluyla kurban kesme şartları nelerdir?

Kurban ibadeti insanı yüce Allah'a yakınlaştır ve yoksul kimselere yardımı kolaylaştırmaktadır. Vekalet vererek kurban kestirecek olan kimseler için Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı resmi sayfası üzerinden konuyu yanıtladı. Dinen zengin sayılan kişilere kurban ibadeti farz kılınmıştır. Kurban kesmek yerine sadaka olarak fakirlere dağıtmak kurban sayılmamaktadır.

31 Temmuz Cuma günü Kurban Bayramı idrak edilecek. Kurbanlarını vekalet yoluyla satın alan kişiler için Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı konuyu açıklık getirdi. Kurban ibadetini yaparken birçok yoksul insanı mutlu etmek amaçlanır. Birçok vatandaş, bu sebeple vekalet vererek kurban kesimi yaptırmaktadır.  

VEKALET YOLUYLA KURBAN KESİLİR Mİ?

Mali ibadetler ise, yükümlünün bizzat kendisinin yapmaktan aciz olup olmamasına bakılmaksızın vekalet yoluyla da yerine getirilebilir.
Buna göre, mali bir ibadet olan ve sırf Allah rızası için yerine getirilmesi gereken kurbanı, kişinin bizzat kendisi kesebileceği gibi vekâlet yoluyla kestirmesi de mümkündür.
Yapılan müzakereler sonucunda vekâletin dinen geçerli olabilmesi için;
  1. Vekilin, kurbanı müvekkil adına kesmesi veya kestirmesi gerektiği,
  2. Vekaletin, bizzat ya da çeşitli iletişim araçlarıyla verilebileceği,
  3. Vekilin, kâr amacı gütmemek kaydıyla, müvekkil adına kesilmek üzere kurbanlık satın alabileceği,
  4. Kurban kesmek yerine bedelinin muhtaç kişilere ya da ilgili kurumlara verilmesi ile kurban ibadetinin yerine getirilmiş olmayacağı,
  5. İbadet olması cihetiyle kesilen kurbanın amacına uygun olarak değerlendirilmesi gerektiği,
  6. Kurbanda asıl olanın, kişinin bu ibadeti Allah rızası için yerine getirmesi olduğu, bu bakımdan vekaletle de olsa, kurban kesme uygulamasının amacından uzaklaştırılarak “yardım kampanyası” şekline dönüştürülmesinin uygun olmayacağı,
  7. Kesilen hayvanın eti, derisi ve diğer herhangi bir cüzünün kesim ücreti olarak verilemeyeceği; ancak bakım, kesim, taşıma ve muhafaza masrafları gibi giderlerin müvekkilin parasından karşılanabileceği mütalaa olunmuştur.

Bilindiği üzere ibadetler, bedeni, mali ve hem bedeni, hem mali olmak üzere üç kısma ayrılmaktadır. Namaz ve oruç gibi bedeni ibadetler, ancak mükellef tarafından yerine getirilebilir; vekalet yoluyla başkasına yaptırılamaz.

Hac ve umre gibi hem bedeni hem mali ibadetlerde de asl olan, bunların bizzat mükellef tarafından yapılmasıdır. Ancak yükümlünün bu tür ibadetleri ifa etmekten aciz kalması durumunda, söz konusu ibadetleri vekâlet yoluyla yaptırması caizdir.