Urartu Kralı II. Rusa tarafından Van Gölü'ne hakim bir tepe üzerinde yaptırılan, süslemeleri, mimari yapısı ve kalıntılarıyla o döneme ait önemli bilgilerin elde edilmesini sağlayan Ayanis Kalesi'ndeki kazı çalışmaları 27 yıldır sürüyor.
Taş ve kerpiç işçiliğinin yanı sıra tapınak bölümündeki süsleme ve surlardaki kabartmalarla dünyadaki en önemli ve özel Urartu tapınaklarından biri olan Ayanis Kalesi'ndeki kazı çalışmaları, Erzurum Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Işıklı başkanlığında yürütülüyor.
Kazı başkanı Işıklı, yaptığı açıklamada, Ayanis Kalesi'nin Haldi tapınağının, Urartuların, bilinen 11 tapınağının içinde en özeli olduğunu belirterek, "Gerek cephesindeki yazıtlar gerekse duvar süslemeleri ve içerisinde bulundurduğu su mermerleri ve platformla en güzel Urartu tapınaklardan bir tanesidir. Kazı çalışmaları sonucu su mermerinden inşa edilmiş mozaik süslemelere ve bezemelere 2 bin 700 yıllık sahip olan eşsiz bir parça çıkarıldı."
"Büyük hazine yatıyor"
Bu arada, Vali İbrahim Taşyapan ile Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, kazı çalışmalarının yapıldığı bölgede incelemelerde bulundu.
Taşyapan, Ayanis Kalesi'nde büyük bir hazinenin yattığını anlattı. Van'ın, uzun süre Urartuların başkentliğini yaptığını ifade eden Taşyapan, "Şehir etrafında o döneme ait varlıklar var. Bunların bir kısım ortaya çıkarılmış vaziyette bir kısmı ortaya çıkarılmaya çalışılıyor. Dolayısıyla bu zenginlikleri yerinde görmek lazımdır. Burada büyük bir hazine yatıyor." diye konuştu.