Vakalar artıyor, uzmanlar uyarıyor: 'Kalabalıkta maske takın'

25 Temmuz- 1 Ağustos tarihleri arasında 406 bin 322 kişi koronavirüse yakalanırken, 337 kişi hayatını kaybetti. Uyarıda bulunan uzmanlar: Aşı olunmalı, maske ve hijyen önlemleri alınmalı.

Kovid-19 salgınında altıncı dalganın etkisi devam ederken, virüs neredeyse her evin kapısını çalmaya başladı. Haftalık korona virüs tablosunu covid19.saglik.gov.tr internet sitesinden yayınlayan Sağlık Bakanlığı, koronavirüs vaka sayısını duyurdu.

ÖLÜM ORANI 7 KATINA ÇIKTI

Güncel Kovid-19 tablosuna göre vaka sayısı 25 Temmuz-1 Ağustos tarihleri arasında vaka sayısı 406 bin 322 olurken, 337 kişi koronavirüsten hayatını kaybetti. 18 -24 Temmuz tarihli tabloda ise vefat 157, vaka sayısı da 365 bin 424 olmuştu. Son verilere göre, bir ay öncesine göre 14 günlük vaka sayısı 16 katına, 14 günlük ölüm sayısı 7 katına çıkmış durumda. Haftalık vaka sayısı yüzde 61 artarken, haftalık ölüm oranı da yüzde 64 arttı.

AŞILAMA 150 MİLYONU AŞTI

Tablodaki diğer verilere göre koronavirüste toplam vaka sayısı 16 milyon 295 bin 817 oldu. Toplam vefat sayısı ise 99 bin 678'e ulaştı.

BU 5 SEMPTOMA DİKKAT

Virüsün mutasyona uğradıkça ortaya çıkan semptomların da değişiklik gösterdiğine dikkat çeken Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Buket Özel Bingöl, "Omicron mutasyonunun alt varyantı olan BA.5 varyantının hızlı bulaşma özelliği ve farklı belirtileri ortaya çıktı. Bu varyantın 5 temel semptomu; öksürük, burun akıntısı, boğaz ağrısı, yorgunluk, baş ve kas ağrısı" diye konuştu. Dr. Bingöl, yeni semptomlarda ilk sırada en sık görülenin "boğaz ağrısı" olduğunu ve yine bu varyantla birlikte yüksek ateş, koku ve tat kaybı gibi belirtilerin görülme sıklığının azaldığını ifade etti.

MASKE, HİJYEN, AŞI

Bingöl, hastalıktan korunmak için başta kalabalık alanlar olmak üzere özellikle kapalı yerlerde mutlaka maske takılması gerektiğini vurguladı ve şunları söyledi: "Bu hastalığın en başından beri söylendiği üzere el hijyeni çok önemli. Aşımızı da mutlaka yaptırmalıyız."