'Ustaişi Beyoğlu' Projesi Beyoğlu'nda başladı

Kültür Kenti Vakfı, İstanbul Bilgi Üniversitesi ve Beyoğlu Belediyesi’nin ortaklaşa hayata geçirdiği “Ustaişi Beyoğlu” Projesi’nin açılış toplantısında konuşan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, “Kültür Sanat ve Zanaat kavramı, değer üretmede üstüne düşeni yapmalıdır. Dükkana gidip çırak olmak, onun taşıdığı bayrağı kendi duygumuzla daha ileri götürmek bize düşer. Gençler bunu başaramazsa yok oluruz.” dedi.

Kültür Kenti Vakfı, İstanbul Bilgi Üniversitesi ve Beyoğlu Belediyesi ortaklığıyla hayata geçirilen ve İstanbul Kalkınma Ajansı 2015 yılı Yaratıcı Endüstriler Mali Destek Programı kapsamında desteklenen “Ustaişi Beyoğlu” Projesi’nin açılış toplantısı Beyoğlu Belediyesi Tarık Zafer Tunaya Evlendirme Dairesi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.  Beyoğlu’nun sahip olduğu yaratıcı endüstrileri ve zanaat ilişkisinden doğan özgün potansiyeli görünür kılarak desteklemek amacıyla hazırlanan projenin açılışına Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Beyoğlu İlçe Milli Eğitim Müdürü Cemil Sarıcı’nın yanı sıra çok sayıda esnaf, zanaatkar ve öğrenci katıldı.


KÜLTÜR KENDİMİZİ TARİF EDEN SOYUT BİR KAVRAMDIR

Toplantıda konuşan başkan Demircan, kültür bizi biz yapan önemli değerler olduğunu ifade ederek, “Ecdadımız kültür sanat kavramını neden bir arada kullanmış? Şunun için kullanmış; kendini seni sen yapan kültürel değerleri, sonuçta bir ete kemiğe bürünmüyorsa bir işe bir eyleme somut bir göstergeye dönmüyorsa, o zaman kültür sanat dediğimiz şey bir araya çıkmıyordur. Her soyut düşünce bizi biz yapan, anlamlı kılan değerdir.” dedi.

KÜLTÜR SANAT VE ZANAAT DEĞER ÜRETMEDE ÜSTÜNE DÜŞENİ YAPMALIDIR

Başkan Demircan, kültür ve zanaat’ın yan yana gelmiş iki kelimeden ibaret olmadığını da belirterek şunları söyledi; “Kültür, sanat ve zanaat arasında ne ilişki var diyenleri çok duyduk. Bilakis ilişkili olmak zorunda. Siz düşündüğünüzü bir eyleme, el becerisini varlığa dönüştürmediyseniz o zaman kültür sanat anlamsız kalır. Kültür sanat ve zanaat kavramı medeniyet ve değer üretmede üstüne düşeni yapmalıdır. Dükkana gidip çırak olmak, onun taşıdığı bayrağı kendi duygumuzla daha ileri götürmek bize düşer. Gençler bunu başaramazsa yok oluruz.”



BAŞKANIMIZA USTA-ÇIRAK İLİŞKİSİNE DAİR KAPI ARALADIĞI İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM
Güzel örneklerin ortaya çıkmasıyla öğrencilerimiz usta-çırak ilişkisinin önemini fark edeceklerini söyleyen Beyoğlu İlçe Milli Eğitim Müdürü Cemil Sarıcı ise, “Bunun için bizler de belediyemizle birlikte bu projede yer alacağız. Usta-çırak ilişkisinin ne olduğunu nasıl olduğunu ne gibi katkılar sağladığını biz bize değerlendirip öğrencilerimizi ve müfredatımız olabildiğince bu şekliyle şekillendirmeye çaba sarf edeceğiz. Bu projenin oluşmasında emeği geçen herkese, özellikle sayın belediye başkanıma Beyoğlu’nda her alanda odluğu gibi medeniyetimizin merkezinde olan bu usta-çırak ilişkisine dair kapı araladığı için teşekkür ediyorum.” dedi.

ZANAATKARLAR BİLGİ VE DENEYİMLERİNİ BİR BİRLERİYLE PAYLAŞABİLECEKLER
Yürütücülüğünü Kültür Kenti Vakfı’nın üstlendiği ve Beyoğlu ilçesindeki zanaatkârlarla çağdaş çıraklık programı öğrencilerini yaratıcı endüstriler alanındaki tasarımcı ve üreticilerle bir araya getiren proje kapsamında, alandaki paydaşların bir araya gelerek bilgi ve deneyimlerini birbirleri ile paylaşabilmeleri için düzenlenecek konferans, tasarım atölyeleri ve sergilerin yanı sıra zanaatkarlarla gençlerin birlikte üretme fırsatı bulacakları çıraklık eğitimleri gerçekleşecek.