Ünlü Tarihçiler Lider Kadınlar ve Valide Sultanları Konuştu

Beyoğlu Belediyesi; 8 Mart Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Kültür Kenti Vakfı İşbirliği ile Osmanlı Tarihinde öncü olan “Lider Kadınlar” yakından tanıtmak amacıyla “Lider Kadınlar Valide Sultanlar” konulu söyleşi düzenlendi. Lider kadınlar programında ünlü tarihçiler, Prof. Dr. İlber Ortaylı ve Prof Dr. Erhan Afyoncu, Osmanlı Sultanlarını konuştu.

Beyoğlu Belediyesi tarafından düzenlenen lider kadınlar programında ünlü tarihçiler, Prof. Dr. İlber Ortaylı ve Prof Dr. Erhan Afyoncu, Osmanlı Sultanlarını konuştu.

Tarihçi Prof. Dr. Erhan Afyoncu, Osmanlı’da kadınların güçlü birer birey olduklarını belirterek, "Osmanlı’da kadınlar her zaman ilgi çeken bir noktadır. Çünkü genelde tarihin akışında kadının rolü ön planda değildir. Ama kadınlar erkeklerin arasında öne çıkmış insanlardır. Birçok erkek hâkim topluma rağmen bunu sağlamışlardır" dedi. 

Beyoğlu Belediyesi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde kadının hayata yön veren kimliğini öne çıkarmak amacıyla bu sene ilkini düzenlediği “Öncü Kadınlar” isimli bir projeye imzaya attı. Proje kapsamında Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda “Lider Kadınlar Valide Sultanlar” isimli bir etkinlik düzenlendi. Etkinliğe, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, ünlü sunucu Pelin Çift, ünlü tarihçiler Prof. Dr. Erhan Afyoncu, Prof. Dr. İlber Ortaylı ve ünlü sanatçı Kenan İmirzalıoğlu’nun yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Kültür Kenti Vakfı’nın işbirliğinde yapılan programda, Hürrem Sultan, Kösem Sultan ve Hatice Turhan Sultan’ın hayatlarına değinilerek, kadınların liderlik vasıflar ve toplum içerisindeki yerine değinildi.  Afyoncu ve Ortaylı’nın gerçekleştirdiği söyleşide tarihe iz bırakan valide sultanlar konuşulurken, tarihte doğru bilinen yanlış hakkında da bilgiler verildi.

 
BAŞKAN DEMİRCAN, 8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ’NÜ KUTLADI
Program öncesi açıklama yapan Başkan Demircan 8 Mart’ın önemine değinerek, “Etkinlikler çerçevesinde bizlerde tarihimize ışık tutacak lider kişilikler üzerinden yanlış anlamalara sebebiyet vermiş konulara işin doğrusunu nasıl ortaya çıkartabiliriz ve kadına bakışta doğru bir algıyı nereden oluşturabiliriz diye bir düşünce geliştirdik. Son dönemlerde gündem harem ve harem hayatında var olan Hürrem Sultan, Kösem Sultan ve Hatice Turhan Sultan’ın siyasi kişilikleri, onların topluma kazandırdıkları ve onlar üzerinden oluşturduğumuz bir lider kadın kişiliğinin altını çizmek ve bugün ki geleceğimize doğru ışık tutmak anlamında anlamlı olur diye düşündük. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü münasebeti ile bütün dünyada kadınların yaşadıkları sıkıntılar üzüntüler eksiklikler ve horlanmaların yanı sıra saygı görmemeleri hep konuşulan konular. Bizim toplumumuzda kadının gerçek yerine bunu anlatırken bir yandan da ona verilen kıymeti kendi siyasi tarihimiz açısından ortaya koyabilmek ve umut yaratabilmek ve bu çerçevede işte böyle bir etkinlik yaptık” dedi.
 
“OSMANLI KADINLARININ ÖN PLANA ÇIKMASINDA DİZİLERİN ROLÜ VAR”
Söyleşiyi gerçekleştiren Prof. Dr. Afyoncu, kadınların Osmanlı döneminde hep horlanmış ve dışlanmış olarak bilindiğini söyleyerek, “Burada onların öyle olmadığını toplumda kadınların gerçek rolü neyse bunların anlatımını yapacağız. Bunlar çünkü özellikle, Turhan Kösem Sultan devleti ayakta tutan ve 17 yüzyılda Osmanlı Devleti’nin devamlılığını sağlayan kişilerdi.  Osmanlı’da kadınlar her zaman ilgi çeken bir noktadır. Çünkü genelde tarihin akışında kadının rolü ön planda değildir. Ama kadınlar erkeklerin arasında öne çıkmış insanlardır. Birçok erkek hâkim topluma rağmen bunu sağlamışlardır. Bu açıdan kadınlar daha çok ilgi çekiyor. Kadınların ön plana çıkmasında Osmanlı kadınlarına ait dizilerin ön plana çıkmasının önemli bir rolü var” diye konuştu.
 
Program sonunda Başkan Demircan tarafından Erhan Afyoncu’ya ve Pelin Çift’e ödül takdim edildi.