Uçuş için aşı zorunlu mu? Toplu taşımada ve yolculuk için aşı veya PCR testi zorunlu mu?

Geçtiğimiz haftalarda gerçekleşen Kabine Toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, insanların toplu olarak bulunduğu faaliyetler için de zorunlu PCR testi uygulamalarının devreye alınacağını duyurmuştu. Peki, Uçuş için aşı zorunlu mu? Toplu taşımada ve yolculuk için aşı veya PCR testi zorunlu mu?

Toplu taşımada ve yolculuk için aşı zorunluluğu gündemde merakla araştırılıyor. Geçtiğimiz haftalarda gerçekleşen Kabine Toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, belli yerlerde aşısı olmayan vatandaşlara PCR testi zorunluluğunun 6 Eylül itibarıyla başlayacağını duyurmuştu. Peki, uçuş için aşı zorunlu mu? Toplu taşımada ve yolculuk için aşı veya PCR testi zorunlu mu?

UÇUL İÇİN AŞI ZORUNLU MU?

T.C. İçişleri Bakanlığı'nın yayınlamış olduğu genelgeye istinaden yurt içi uçuşlarda aşılı ya da hastalığı geçirmiş olan yolcular (bilimsel olarak bağışık kabul edilen süreye göre) herhangi bir test zorunluluğu bulunmadan seyahatlerini gerçekleştirebilecekler.

Aşısız olan yolcuların 6 Eylül tarihi itibarıyla seyahatlerinden önce en fazla 48 saat içinde yapılmış negatif PCR testini ibraz etmeleri gerekiyor. Hastalığı geçirmemiş, aşısı bulunmayan ve negatif PCR testi sunmayan yolcular uçağa binemiyor.

Aşı, hastalık ve PCR test durumuna ilişkin bilgiler HES uygulaması üzerinden takip edileceği için, seyahat öncesi misafirlerimizin HES uygulamasında yer alan "HES Kod Ayarları" bölümüne giriş yaparak, bilgi paylaşımına izin vermiş olmaları gerekmektedir.

YOLCULUK İÇİN PCT TESTİ ZORUNLU MU? NERELERDE ZORUNLU?

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamasında "Okullarda 6 Eylül'de yüz yüze eğitimin başlamasıyla birlikte öğrencilerle irtibatlı ancak henüz aşı olmamış öğretmen ve diğer personelin haftada en az 2 defa PCR testi yaptırmasını isteyeceğiz. Aynı şekilde aşı olmayan üniversite öğrencilerimiz ve üniversite çalışanlarımızdan da düzenli PCR testi yaptırmalarını talep edeceğiz. Uçak ve şehirler arası otobüs yolculuğu, konser, tiyatro ve sinema gibi insanların toplu olarak bulunduğu faaliyetler için de zorunlu PCR testi uygulamalarını devreye alacağız." dedi.

Buna göre aşısız olan yolcular seyahat edemeyecek.