Üç ayların kaç gün oruç tutulur, nasıl niyet edilir? Üç aylarda oruç tutmanın fazileti nedir?

Üç aylarda oruç tutacak milyonlarca kişi bulunuyor. 2021 yılı itibarıyla bugün üç aylara giriş yapılacak. Manevi iklimin arttığı bu zamanda ibadetlerini eksiksiz yerine getirecek olan Müslümanlar, üç aylarda oruç tutup, yüce Allah'a dua edecek. Diyanet İşleri Başkanlığı oruç tutmanı hükmü ile ilgili bilgileri paylaştı. Üç ayların kaç gün oruç tutulur, nasıl niyet edilir? Üç aylarda oruç tutmanın fazileti nedir?

Üç aylarda oruç tutmak isteyen kişiler bulunuyor. Müslüman alemi için önemli zamanlardan biri olan üç aylarda oruç tutarak, kulluk vazifesi yerine getirilecek. Peygamber Efendimiz'de sık sık bu zamanlarda nafile oruçları tutardı. Bugün idrak edilecek olan Üç ayların kaç gün oruç tutulur, nasıl niyet edilir? Üç aylarda oruç tutmanın fazileti nedir?

ÜÇ AYLARDA ORUÇ TUTULUR MU?

Diyanet İşleri Başkanlığı, üç aylarda oruç tutma konusunda bazı bilgiler verdi. İşte o bilgiler;

"Halk arasında üç aylar diye bilinen Recep, Şaban ve Ramazan ayları mübarek aylardır. Nitekim Hz. Peygamber, Recep ayı girdiğinde "Allah'ım! Recep ve Şaban'ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan'a ulaştır." diye dua etmiştir (Ahmed b. Hanbel, Müsned, I, 259). Ramazan ayında oruç tutmak farzdır (Bakara, 2/184-185). Recep ve Şaban aylarında ise; Hz. Peygamberin (s.a.s.) diğer aylara oranla daha fazla nafile oruç tuttuğu, ancak Ramazan'ın dışında hiçbir ayın tamamını oruçlu geçirmediği hadis kaynaklarında yer almaktadır (Buhârî, Savm, 52-53; Müslim, Sıyâm, 173-79). Bu itibarla, Recep ve Şaban aylarının aralıksız olarak oruçlu geçirilmesinin dinî bir dayanağı yoktur. Kişi, sağlığı müsait olup güç yetirdiği takdirde bu aylarda dilediği kadar nafile oruç tutabilir."

Recep ayı namazı nedir, nasıl kılınır? Recep ayının ilk gecesi 20 rekatlık namazın kılınışı!

Üç aylara özel dualı, hadisli, ayetli mesajlar! Üç aylarla ilgili resimli, anlamlı sözler!

ÜÇ AYLARDA HANGİ GÜNLER ORUÇ TUTULUR?

Recep ayında dini hayatta önemli yeri olan iki mübarek gece bulunuyor. Bunlardan biri recep ayının ilk cuma gecesine denk gelen Regaip, diğerinin de yine bu ayın yirmi yedinci gecesine denk gelen Miraç Kandili'dir. Bir gelenek olarak öteden beri bu geceler ihya ediliyor. Bugünlerin gündüzünde oruç tutulurken özel olarak bir ibadet şekli ise yoktur.

Üç aylarda yapılacak ibadetler 2021: Üç aylarda çekilecek tesbihler, zikirler ve dualar nelerdir?

Üç ayların ikincisi ise şaban ayıdır. Hz. Ayşe validemiz 'Peygamberimiz şaban ayında bazen o kadar oruç tutarlardı ki biz Peygamber şaban ayının tamamını oruçlu geçirecek zannederdik. Bazen de bu kadar tutmazlardı' derdi.

Din adamları, bu gecelerde kaza namazları kılınabileceğini, Kur'an okunabileceğini, tövbe edilebileceğini vurgulayarak Kadir Gecesi'nin ise bu aylardan ayrı olarak Kur'an-ı Kerim'de bildirildiğine işaret ediyor. Bu aylarda, her ayın 13, 14, 15'i, ayın dolunay şekliyle olduğu günlerde oruç tutmak da Peygamberimizin sünnetleri arasındadır. Nafile ibadet olduğu için gücü yetenler oruç tutabilirler, Kur'an-ı Kerim'i daha çok okuyabilirler, çevrelerine, fakir fukarayı daha çok gözeterek yardımda bulunabilirler.

Önemli olan bütün bu ibadetleri, Hz. Peygamber'in bize gösterdiği ölçüler içinde yapmak gerekir. İslam, her türlü bidat ve hurafeyi yasaklamıştır. Bizim her konuda ibadetleri yerine getirirken örneğimiz Peygamber Efendimizdir. Bu aylarda işte 'Kandil gecesinde şu kadar namaz, şu kadar zikir, şu kadar tesbihat' gibi ifadeler doğru değil. Resulullah bu gecelerde bol bol ibadet etmiş. Özel bir ibadet şekli yoktur, Peygamberimiz nasıl ihya ettiyse biz de öyle ihya edeceğiz. Peygamberimiz mümkün olduğu kadar oruçla, Kur'an-ı Kerim okuyarak bu ayları ihya etmiştir. Biz de Peygamberimizin yolunu takip etmeliyiz.