Diyanet üç aylar 2022 tarihi açıkladı mı? Üç aylar ne zaman başlıyor?

İslam alemi tarafından dört gözle beklenen üç aylar takvimi, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından duyuruldu. Regaib, Miraç, Berat Kandillerinin ve Kadir Gecesinin yer aldığı üç aylarda Peygamberimiz (s.a.v.); ''Recep Allah'ın ayı, Şaban benim ayım ve Ramazan ümmetimin ayıdır.'' buyurmuştur. Diyanet İşleri Başkanlığı, 2022 yılına dair dini günler takvimine haberimizin detaylarından ulaşabilirsiniz...

Kameri takvime göre Recep, Şaban ve Ramazan aylarından oluşan üç aylar, manevi huzur ve sükunun kalplere indiği, ilahi rahmetin taştığı rahmet ayıdır. Üç aylar ne zaman başlıyor? Diyanet üç aylar 2022 tarihi açıkladı mı? gibi soruların yanıtları tüm müslümanlar tarafından yoğun bir şekilde araştırılmaya başlandı. Üç aylar başlangıç tarihi hakkında tüm merak edilenleri sizler için derledik...

ÜÇ AYLAR NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Üç aylar, 2022 yılında Receb ayının ilk günü olan 2 Şubat günü başlayacak. 3 ayların başlangıcından sonra ilk kandil, Receb ayının ilk manevi günü olan Regaib Kandili ile 3 Şubat Perşembe gerçekleşecek.

MİRAÇ VE BERAT KANDİLİ NE ZAMAN?

Miraç Kandili 27 Şubat günü, Berat Kandili ise 17 Mart günü idrak edilecek.

ÜÇ AYLAR NEDİR?

Üç aylarda Müslümanlara, yaptığı ibadetlerin daha fazlasını yapmaları önerilir. Regaib, Miraç, Berat Kandillerinin ve Kadir Gecesinin yer aldığı üç aylarda Peygamberimiz (s.a.v.); "Recep Allah'ın ayı, Şaban benim ayım ve Ramazan ümmetimin ayıdır." buyurmuştur. Yani üç aylarda faziletli sayıldığı için ibadetler artırılır, günahlardan sakınılır ve Ramazan ayına hazırlık yapılır.

ÜÇ AYLAR'IN FAZİLETİ VE ÖNEMİ NEDİR?

Üç Aylar, Rahmân olan Allah'ın rahmetinin sağanak sağanak yağdığı aylardır. Bereket ve feyzinden istifade etmesini bilenler, bu aylardan büyük kazançlar elde ederler. Bu bakımdan üç ayların kıymeti pek büyüktür. Ahiret sermayesinin artmasına vesile olan kudsî aylardır.

Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem- Efendimiz Receb ayı girdiğinde: "Ey Allâhʼımız! Recep ve Şâbânʼı mübârek eyle, Ramazanʼa mülâkî eyle/ulaştır." şeklinde dua ettiği yolundaki rivayet (Taberânî, Evsat, IV, 189; Beyhakî, Şuab, V, 348. Krş. Ahmed, I, 259) zayıf kabul edilmektedir.

Hz. Peygamber'e -sallallahu aleyhi ve sellem- isnat edilen, "Recep Allah'ın ayıdır, Şâban benim ayımdır, Ramazan ise ümmetimin ayıdır." rivayetinin ise aslı bulunamamıştır. (Süyûtî, s. 114)

Üç Aylar'da önemli nâfile ibadetlerden biri oruçtur. Recep ve Şâban aylarının tamamının oruçlu geçirilerek Ramazan ile birleştirilmesi "Üç Aylar Orucu" şeklinde adlandırılır. Ramazan ayında kasten bozulan oruçtan dolayı yerine getirilmesi gereken iki aylık kefâret orucunun Recep ve Şâban aylarında tutularak böylece Üç Aylar'ın oruçlu geçirildiği de görülmektedir.