Yüksek verimli kısraklardan alınan embriyoların sağlıklı dişi atlara nakledilmesi yöntemiyle taşıyıcı bir anneden dünyaya gelen Türkiye'nin ilk tüp tayı 'Balat' basına gösterildi.
Hayvancılığın gelişimi için büyük önem taşıyan proje ile ilgili olarak Balıkesir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Can Gündüz şunları söyledi, "Friesian ırkı baba Alp ile American Paint Horse ırkı anne Angora'nın çiftleşmesi sonucu elde edilen embriyoyu 'Ezo' adlı yerli bir ata naklettik.
Taşıyıcı anne görevini üstlenen Ezo, 2,5 ay önce Türkiye'nin ilk tüp tayı 'Balat'ı doğurdu." 2000'li yıllarda temeli atılan proje ile bir kısraktan birden fazla yavru alıp fazla sayıda tay elde ettiklerini söyleyen Prof. Dr. Gündüz, "Elde ettiğimiz embriyoyu donör kısraklardan alıp taşıyıcı kısraklara nakledebildiğimiz gibi laboratuvar ortamında dondurup uzun yıllar boyunca saklayabiliyoruz. Sonrasında da şehirlerarası veya milletlerarası transferini sağlayıp ticaretini de yapabiliriz" dedi.
Taşıyıcı annelik görevini üstlenen Ezo'nun ayağı kırıldığı için 14 yıl önce üniversiteye bırakıldı. Burada tedavisi yapılan Ezo, damızlık kısrak olarak değerlendirildi ve Türkiye'nin ilk embriyo naklini taşıyıp Balat'ı doğurdu.