Türkiye'nin en güzel yürüyüş güzergahları

Türkiye'nin en güzel yürüyüş rotalarını sizin için derledik.

Serin havalarda eşsiz doğal güzelliklerin ve büyüleyici tarihi eserlerin arasında yürüyüp ferahlatıcı temiz havanın tadını almayı seviyorsanız bu yazıyı mutlaka okuyun. Türkiye'nin en güzel yürüyüş rotalarını sizin için derledik.

ENFES BİR 555 KİLOMETRE

Yürüyüş yolu deyince akla ilk gelen rota elbette Likya Yolu. Likya Yolu epey uzun. 555 kilometre uzunluğundaki tüm yolda muhteşeme bir doğaya ve antik kentlere eşlik ediyorsunuz. Yolun bir ucu Fethiye diğer ucu ise Antalya Gelikbayırı. Batı, Orta ve Doğu Likya Yolu olmak üzere üç ana koldan oluşan yolda 30'a yakın parkur yer alıyor. Yol boyunca bazen sahillere inip bazen yamaçlara, zorlu yollara giriyorsunuz. Likya Yolu boyunca 20'den fazla antik kenti ziyaret edebilirsiniz. Grande Randonnée işaret sistemiyle belirlenen parkurların çeşitli zorluk dereceleri var. Kendi formunuza uygun parkurlardan yürümeniz önemli. Tüm Likya Yolu'nu tamamlamak 25-40 gün arası zaman gerektiriyor. Başlangıç noktası olarak Adrasan Koyu'nu seçip, harika manzaralara eşliğinde Gelidonya Feneri'ne doğru yürüyebilirsiniz.

HİTİT YOLU'NDA ROTA ÇOK

Hattuşa, Alacahöyük ve Şapinuva'nın dahil olduğu tarihi Hitit Yolu aynı zamanda eski kervan ve göç yollarını barındırıyor. 385 kilometrelik yürüyüş yoluna ek olarak 406 klometrelilk bisiklet rotasına da dahil olabilirsiniz. 7 ila 15 kilometre uzunluğundaki günübirlik parkurları adımlayabilir ya da daha uzun parkurlarda ter dökebilirsiniz. Alacahöyük-Kalehisar-Mahmudiye, Çatak-Sultanköy-Kızılhamza Göleti, Alacahöyük-Boğazkale ve 23 km uzunluğundaki Yazılıkaya-Boğazkale Göleti-Hattuşa en çok tercih edilen parkular arasında.

KAZ DAĞLARI HAVASI

Ciğerlerinizi harika bir havayla doldurmak istiyorsanız Kaz Dağları tam size göre. Edremit ile Sarıkız arasında yemyeşil rotalarda doğanın tadını çıkaracağınız yürüyüşleri unutamayacaksınız. Yayla-Ayı Deresi parkuruyla Şahindere parkurları kolay diyebileceğimiz yollardan. Biraz daha zor isteyenler Tozlu-Çeyizdere parkurunu izleyebilir. Yürüyüşün ustasıysanız zorlu parkurlar olan Tahtakuşlar-Kapaklı Dumanlı-Tavşanoynağı-Sarıkız Tepe yolunu deneyin.

EGE'NİN SIRRI BU YOLDA

Ege'nin güzelliklerini keşfetmek istiyosanız rotanız mutlaka Efes-Mimas Yolu olmalı. 709 kilometrelik yol Efes Antik Kenti'nden başlayıp tarihteki adı Mimas olan Karaburun'da sona eriyor. Yol üzerinde Çeşme, Urla ve Seferihisar gibi yerler var. Güzergahta ayrıca İyonya uygarlığından kalan altı antik kent de var. Yürüyüşün yanı sıra bisiklet de sürebileceğiniz parkurlarda kamp alanlarında konaklayarak devam edebilirsiniz.

EN UZUN ROTA, 850 KM'LİK 'KARİA YOLU'

Türkiye'nin en uzun yürüyüş güzergahı olan Karia Yolu ismini antik Karya bölgesinden alıyor. Yaklaşık 850 kilometre uzunluğundaki rotada 46 etap bulunuyor. Aydın'ın Çine ilçesinden başlayarak Muğla'nın yarımadalarının tamamından geçen rota, çeşitli köy ve kasabalara, koylara, tepe ve dağ yollarına ve antik kentlere de uğramasından ötürü Türkiye'den ve yurtdışından gelen pek çok yürüyüşçüyü çekmekte. Yürüyüş yolu, Bozburun Yarımadası, Datça Yarımadası, Gökova Körfezi ve İç Karia olmak üzere 4 ana bölümlle Muğla ve çevresindeki bölgeleri kapsayan bir ek bölümden oluşuyor.

SEÇME PARKURLAR

Karadeniz'in doğal güzelliklerinin tadına varacağınız Çamlıhemşin Yayla Rotası.

Ankara, Afyonkarahisar, Eskişehir ve Kütahya arasındaki bölgeyi içine alan ve dönemin antik kalıntılarını kapsayan Frig Yolu.

Karadeniz'in bir diğer harika rotası Trans Kaçkar.

Türkiye'nin önemli doğa sporları merkezlerinden biri olarak öne çıkan Niğde.

Adana ve Kayseri illeri arasında olan Aladağlar.

Aktif bir yanardağ olan Nemrut.