Türkiye’de bir ilk: ‘kadavra’ ile eğitim

Çukurova Üniversitesi, Türkiye’de bir ilke imza attı. Yurtiçi ve yurtdışından 130 bilim insanının katılımıyla gerçekleştirilen; 'Çukurova Ortognatik Cerrahi Sempozyumu’nda Türkiye’de ilk defa kadavra üzerinde çene ve yüz bozukluğu cerrahisi eğitimi verildi. Daha önce söz konusu eğitim için yurtdışına gitmek zorunda kalan bilim insanları, söz konusunu kursta 7 ayrı kadavra üzerinde ‘ortognatik cerrahi’ alanında uygulamalı eğitim aldı.

SONER KAN ADANA – Türkiye’de ilk kez kadavra üzerinde uygulamalı olarak çene ve yüz bozukluğu cerrahisi eğitimi verildi. Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) ev sahipliğinde gerçekleştirilen; 'Çukurova Ortognatik Cerrahi Sempozyumu’ kapsamında yurtiçi ve yurtdışından gelen 130 bilim insanı, 7 ayrı kadavra üzerinde ‘ortognatik cerrahi’ alanında uygulamalı eğitim aldı. Bilim insanları, söz konusu eğitim için daha önce yurtdışına gitmek zorunda kalıyordu.

 
130 BİLİM İNSANI KATILDI
ÇÜ Diş Hekimliği Fakültesi Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı tarafından organize edilen sempozyum başkanlığını ise, Prof. Dr. Mehmet Kürkcü, ‘Bilimsel Sekreterlik’ görevini de Doç. Dr. Emre Benlidayı üstlendi. Yurtiçi ve yurtdışından 130 bilim insanını buluşturan etkinlikte çene ve yüz bozuklukları konusunda sunumlar da gerçekleştirildi. Üç gün süren sempozyumda aynı zamanda da Türkiye’de bir ilke de imza atıldı.
 
TÜRKİYE’DE BİR İLK
Çene ve yüz bozukluğu cerrahisi için yurtdışında eğitim almak zorunda kalan bilim insanları, bu eğitimi ilk kez Türkiye’de aldı. Sempozyum çerçevesinde Prof. Dr. Alexander Gaggl, Dr. Christian Brandtner, Prof. Dr. Mehmet Kürkcü, Prof. Dr. Özgür Pektaş, Doç. Dr. Emre Benlidayı ve Doç. Dr. Ufuk Tatlı, iki bölüm halinde kadavra üzerinde eğitim verdi. ÇÜ Diş Hekimliği Fakültesi’ndeki eğitimde 7 kadavra üzerinde bilim insanları çalışma olanağı buldu.
 
7 AYRI KADAVRA
Eğitmen akademisyenler kadavra üzerinde uygulamalı eğitim verirken, katılımcılar barkovizyon aracılığıyla da yapılan işlemleri yakından takip etti. Katılımcılar, daha sonra bu işlemleri 7 ayrı kadavra üzerinde bireysel olarak uygulama fırsatı buldu. Türkiye’de ilk kez kadavra üzerinde ‘ortognatik cerrahi’ çalışması yapan 24 bilim insanları memnuniyetlerini dile getirdi.
 
GURUR VERİCİ BİR ŞEY
Çukurova Ortognatik Cerrahi Sempozyumu Bilimsel Başkanı Prof. Dr. Mehmet Kürkcü, ‘ortognatik cerrahi’nin çenelerin kafa kaidesine göre konumlandırılmasını içeren, çene ve yüz bozukluklarında kullanılan bir cerrahi olduğunu söyledi. Kürkçü, “Bugüne kadar Türkiye’de seminer, sempozyum ve kongrelerde ortognatik cerrahi konuşulup tartışıldı. Ancak kadavra üzerinde uygulamalı bir eğitim ilk kez ÇÜ’de yapıldı. Bu gurur verici bir şey” dedi.