Türk kaptan ve ekibi 16 aydır gemide hapis

Bağlı oldukları şirketin iflas etmesi sonucu 12 mürettebat ile 16 aydır Kuveyt'teki bir kuru yük gemisinde mahsur kalan Türk kaptan Yusuf Sencer Sotan, 57 gündür de ekiple beraber açlık grevinde.

2019 yılının Ekim ayında Katarlı şirkete ait M/V Ula isimli gemide birinci kaptan olarak çalışmaya başlayan Yusuf Sencer Sotan, malzeme yüklü gemiyi Bangladeş'e götürmek için yola çıktı. Firma yetkilileri daha sonra kaptana Kuveyt'e gitmesini söyledi. 3 ay Basra Körfezi açıklarında demir atan kaptan geçen şubatta Kuveyt'in Shuaiba Limanı'na yükü boşalttıktan sonra personel değişimi yapılması için kaldı. Ancak korona pandemisi sebebiyle Kuveyt Hükumeti ülkeye giriş çıkışları kapayınca personel değişimi iptal oldu.

6 KİŞİYİ BIRAKTILAR

Ağustos ayında şirketin iflas etmesi ve maaşlarla erzak göndermeyi de kesmesinin ardından arap saçına dönen süreç, Kuveyt yönetiminin eylül ayında gemiyi bayraksız ilan etmesi ancak denizcileri gemide mahsur tutmasıyla daha da alevlendi. 12 kişilik ekip 16 aydır hapis ve son olarak 57 gün önce başladıkları açlık grevine devam ediyor. 18 kişilik mürettebattan 6 kişi sağlık problemleri nedeniyle bir süre önce bırakılmıştı. Ancak yönetim diğerlerine izin vermedi. Azerbaycan Türkü başmühendis, bir Bangladeşli ve 10 Hintli personeli kurtarmak için büyükelçilikler uğraş halinde.

İSYAN ÇIKARAN TAYFA ZOR İKNA EDİLDİ

Gemide maaşların ödenmemesi ve Hintli ikinci kaptanın da kışkırtmaları sonucu bir isyan girişimi de yaşandı. Sotan, "28 Mart 2020 Cumartesi akşamı Hintli ikinci kaptanın provokasyonu ve yalanları ile bana karşı bir ayaklanma ve saldırı planlandı lakin olayın ikinci kaptanın provokasyonu olduğunun anlaşılmasıyla durum düzeldi. İtidalli personelin araya girmesiyle ölümle sonuçlanacak olaylar durduruldu" dedi.