Tripofobi nedir, belirtileri nelerdir?

Fobiler bir nesne ya da durum karşısında bize endişe veren durumlar olarak adlandırılır. Birçok çeşidi bulunan fobinin türlerinden biri olan Trifobidir. Birbirlerine bağlı kümelerden oluşan deliklerin görmek bazı insanlarda korku ve endişe uyandırır. Belirli bir nedeni hala bilinmeyen Trifobi ile ilgili araştırmalar devam ediyor.

Trifobi, bazı yüzeylerde bulunana birbiri ile bağlı kümelerden oluşan deliklerden korku ya da endişe duyma halidir. Sünger, mercan, çilek sabun köpükleri gibi faktörler Trifobi'ye sebep olmaktadır. Nedeni hala bilinmeyen Trifobi, korku tiksinme ve rahatsızlık hissi veriyor.

TRİPOFOBİ NEDİR?

Tripofobi rahatsızlıının kesin nedeni halen tam aydınlığa kavuşmamıştır. Fakat konuyla ilgili araştırmalar devam etmektedir. Eski araştırmalardan elde edilen kanıtlar, delik korkusunun yılanlar ve mavi gözlü ahtapot gibi zehirli hayvanlarda bulunan yuvarlak şekil kümelerinin kişilerdeki tesirinden kaynaklandığını ileri sürmekteydi.

Yapılan bazı yeni araştırmaların sonucunda psikologlar yeni bir teori ileri sürmektedir. Bu teoriye göre bireylerde yakın dizilimli dairesel şekillerden kaynaklanan doğal kuşkunun, aslında insanlarda görülen bazı hastalıklarla ilişkili olabileceği belirtilmekte. Su çiçeği, kızamık, kızamıkçık, tifüs gibi pek çok hastalık ve uyuz, kene gib parazitlerin neden olduğu cilt rahatsızlıkları deri üzerinde yuvarlak şekil kümelerine yol açar. Başka bir deyişle, ciltteki bu bulgular kötü bir şeyin işaretidir. Dolayısıyla tripofobi olan kişiler bilinçaltının gönderdiği negatif sinyallerle korku ve tiksinti hissetmektedirler.

TRİPOFOBİ BELİRTİLERİ NEDİR?

  1. Korku, tiksinme ya da rahatsızlık hissi
  2. Ürperme
  3. Titreme
  4. Ciltte kaşınma
  5. Terleme
  6. Bulantı
  7. Durumdan kaçınma isteği
  8. Kalp çarpıntısı
  9. Baş dönmesi
  10. Nefes darlığı
  11. Ölüm korkusu şeklindedir.

 TRİPOFOBİ TEDAVİSİ VAR MI?

Tıpkı diğer fobiler gibi tripofobi gibi irrasyonel bir korkunun tedavisi çok kolay değildir. Fobilerin tedavisinde psikoloji danışmanlık, psikoterapi teknikleri ve hipnoz gibi yöntemler kullanılmaktadır.

Bilişsel davranışçı psikoterapi, hastaların gerçekçi olmayan düşünce kalıplarını değiştirmelerine yardımcı olmada faydalı olabilir. Bu onların yoğun korkularının hayal güçlerinin sonucu olduğunu ayırt etmelerinde yardım eder.

Davranışçı terapinin bir çeşidi olan maruz bırakma terapisi ile olumlu sonuçlar elde edilebilir. Bu tedavi yönteminde kişiyi etkilemeyen bir resimle başlanarak yavaş yavaş etki oranı daha fazla resimler hastaya gösterilir. Bu şekilde beyin, insandaki takıntıyı azaltmak için şartlandırılabilir.

Korku nedeniyle ortaya çıkabilecek deri döküntülerini kontrol etmek için yatıştırıcı ilaçlar reçete edilebilir. Antidepresan ilaçlar, tripofobiyi yatıştırmak için psikoterapiye ek olarak verilebilir.