Rumeli ve Trakya’ya özgü bir tatlı olan, içerisinde bol ceviz ve tereyağı bulunan, çıtır hamuruyla ağızlarda hoş bir his bırakan "Trakya Oturtması" bölgede bayramlarda en çok tüketilen tatlıların başında geliyor.
Hoş lezzeti, lokmalık dilimleri ve hafifliğiyle, Trakya’da bayramların vazgeçilmez tatlısı olan oturtma tatlısı için hanımlar imece usulüyle çalışıyor. Bayram öncesi her akşam farklı bir evde buluşan hanımlar, oruç tuttukları ve havaların sıcak olmasından dolayı tatlı yapımını sahur serinliğinde gerçekleştiriyor.
Maharetli ellerin hamuru yoğurmasıyla başlayan tatlı mesaisi yufkaların açılması, cevizlerin döşenmesi ile devam ediyor. Yağlandıktan sonra fırına giren tatlı üzerine şerbetinin dökülmesiyle birlikte hazır hale geliyor.
Ev hanımlarından Ayten Kınalı (61), oturtma tatlısının lezzetinin hamurundan ve şerbetinden geldiğini söyledi.
Kınalı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tatlının geçmişinin uzun yıllara dayandığını belirterek, “Oturtma tatlısını analarımızdan, ninelerimizden öğrendiğimiz gibi yapıyoruz” dedi.
Tatlının yapımının uzun sürdüğünü ancak sonunda ortaya güzel bir ürün çıktığını ifade eden Kınalı, “Tatlının içerisinde un, yumurta, tuz, yağ, nişasta ve ceviz var. Şerbeti içinde su ve şeker kullanıyoruz. İlk baş hamuru yoğurduktan sonra daha sonra ince şekilde yufkaları açıyoruz. Yufkaların üzerine ceviz serpip sardıktan sonra yuvarlak biçimde kesip yağladığımız tepsiye diziyoruz. Fırında pişirip üzerine hazırladığımız şerbeti döküyoruz” diye konuştu.
Atalarından kalan eski tarife uyduklarını belirten Resmiye Yılmaz (58) ise, “Trakyamızın meşhur oturtma tatlısını her bayram yapıyoruz. Oturtma tatlımız çok hafif olduğu için yöremizde çok tercih edilen bir tatlıdır. Bayram ziyaretlerinde akraba ve komşularımıza ikram ediyoruz” dedi. AA