Torba Yasa'da neler var?

Torba Yasa milyonlarca kişinin merakla beklediği bol müjdeli 'Torba Kanun' Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayının ardından dün Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Torba Yasa'da neler var? 15 bin yeni polis alınacak. Gençlerin GSS borcu silinecek. Torba Yasa ile ilgili en geniş haberi sizler için derledik.

Torba Yasa Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayının ardından dün Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Torba Yasa büyük bir merakla bekleniyordu. Çeşitli alanlarda yeni düzenlemeleri kapsıyan Torba yasada birçok yenilik bulunuyor. Torba Yasa gencinden yaşlısına, işçiden memura kadar milyonlarca kişiye müjde getirdi. İşte sizin için hazırladığımız Torba Yasa haberimiz ve merak ettiğiniz tüm detaylar aksam.com.tr'de

TORBA YASA'DA NELER VAR EN SON HABERLER

Ödediğiniz trafik priminiz iade edilecek mi? 

Torba yasa ile trafik sigortasında değişiklik öngören kanun da çıktı. Ödediğiniz trafik priminiz iade edilecek mi?

Açıkça söyleyeyim, öyle bir hava yapıldı ki, yasa çıkacak, trafik primleri düşecek. Haliyle vatandaş da bu beklenti içinde. Bu kadarla da sınırlı değil. Okuyuculardan gelen yorum ve sorulardan sadece ikisini paylaşayım ki, beklentinin ne boyutta olduğunu anlayın. “1 ay önce yüksek fiyattan trafik sigortası yaptırdım, kanun ile indirim yapılacak mı, para iadesi alacak mıyım?”

“Geçen sene 180 lira olan sigortamı 680 liradan yaptırdım, primi geri alma şansım var mı?”

Demek ki, neymiş; yasa çıktığına göre artık primler düşecek, yüksek fiyattan sigorta yaptıranların da paraları iade edilecekmiş. Valla hiç öyle, ‘maliyetlere bakıp, fiyatları yeniden belirleyeceğiz, zamanla fiyatlar oturur’ gibi kaçamak söylemlere gerek yok. Vatandaşın beklentisi net, sigortacılara duyurulur.

POLİÇEYİ İPTAL ETTİR, YENİSİNİ YAPTIR

Peki, yüksek fiyattan sigorta yaptıranların primleri iade edilecek mi? Dost acı söyler, para iadesi falan söz konusu değil. Şöyle anlatayım: Geçen sene sigortanızı 200 liraya yaptırdınız, bu sene 600 lira ödediniz; yasa çıktı, fiyat yine 200 liraya düşecek, 500 lirayı da geri iade alacaksınız beklentisi içine girmeyin. Hiçbir şirket size fazla ödediğiniz primi iade etmeyecek.

Yasa çıktıktan sonra okuyuculardan, “Yüksek fiyattan yaptırdığım sigortamı iptal ettirsem, fiyatlar düştüğüne göre, yeni poliçeyi düşük primden yaptırsam olur mu?” şeklinde sorular da alıyorum. Hatta kimileri, aracı, akrabasının üzerine devredip, poliçeyi iptal ettirmeyi, yeni sigortayı ucuza yaptırmayı bile düşünüyor. Öncelikle belirteyim, zorunlu sigortayı iptal ettirmenin bazı şartları var. İstediğiniz zamanda, canınız istedi diye vazgeçemiyorsunuz.

Doğrudur, kanun, tüketiciye bir ay içinde sigortayı iptal ettirme hakkı tanıyor. Evet, aracı sattığınızda da trafik poliçesi iptal oluyor. Ama bunların hiçbirinin faydası olmaz. İster bir aylık hakkınızı kullanın, ister aracınızı eşinizin, çocuğunuz, dayınızın üzerine geçirin, fiyatta bir değişiklik olmayacaktır; en azından bugünden yarına olmayacaktır. Bir ya da iki ay önce 500 liradan sigorta yaptırdınız, bugün herhangi bir nedenden iptal ettirip, yarın yenisini yaptırın; ödeyeceğiniz para üç aşağı beş yukarı yine aynı olacaktır. 

YASA ÇIKTI, FİYATLAR DÜŞECEK Mİ?

Şimdi diyeceksiniz ki, ‘peki kardeşim yasa da çıktı, bu fiyatlar düşmeyecek mi?’. Şunun iyi anlaşılması lazım: Yasa, primleri düşürmek için değil, bundan sonra fiyatların daha da artmaması için çıktı. Yani, geçen sene 200 liraya yaptırdığınız sigortaya, bu sene 600 lira ödediniz; yasa çıkmasaydı, gelecek sene bin, belki de bin 200 lira ödeyecektiniz. İşte yasa sayesinde fiyatlar bu rakamlara çıkmayacak. Özetle, indirim olmayacak ama bindirim de olmayacak. 

Ne mi, demek istiyorum? Son dönemde trafik poliçesini kaç paraya yaptırdıysanız, yenileme zamanı geldiğinde, hasarınız da yoksa ya aynı fiyatı ya da az biraz aşağısını ödeyeceksiniz. Ama şunu bilin ki, bundan sonra eski fiyatlardan trafik sigortası yaptıramayacaksınız.  Daha açık; ticari olmayan araçlar için artık 150-200 liralara, ticari araçlar için de 500-600 liralara trafik poliçesi dönemi kapandı. Diyeceğim o ki, beklentinizi çok yüksek tutmayın.

15 bin yeni polis alınacak

Milyonlarca kişinin merakla beklediği bol müjdeli 'Torba Kanun' Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayının ardından dün Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Torba Kanun gencinden yaşlısına, işçiden memura kadar milyonlarca kişiye müjde getirdi. Zorunlu trafik sigortası, Diyarbakır'ın Sur İlçesi'nin yeniden inşası, Kanal İstanbul, 15 bin polis alınmasıyla ilgili konularda düzenlemeler içeren kanun yürürlüğe girdi. Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe giren 6704 sayılı '65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'a göre, yaşlı aylığının bağlanmasında, kişinin kendisiyle eşinin gelir tutarının hesaplanması suretiyle muhtaç olup olmadığına karar verilecek. 

- Zorunlu trafik sigortasında, hak sahibinin kendi kusuruna denk gelen tazminat talepleri kapsam dışı kalacak. 

- 'Kanal İstanbul Projesi'nin yasal alt yapısı oluşturulacak. İlgili kanunda 'su yolu' tanımı yapılarak, su yollarına kanuni statü kazandırılacak. 

İŞVERENE PRİM DESTEĞİ

- Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından belirlenen sosyal yardımlardan yararlanan kişileri istihdam eden işverenlere sigorta primi desteği sağlanacak. 

Terör mağduruna iş

- Terör mağdurlarının eş ve çocuğunun bulunmadığı durumlarda kardeş, anne ve baba da istihdam hakkından yararlanabilecek. 

- Kamu arazisi tahsis edilen turizm işletmelerinin 2016 yılı için ödemesi gereken kira ve tahsis gibi borçları bir yıl ertelenecek. 
- İşçiler izin sürelerini, bir bölümü 10 günden az olmamak ve tarafların anlaşması kaydıyla, üçten daha fazla bölebilecek. 
- Emniyet Genel Müdürlüğü taşra teşkilatına 15 bin yeni polis memuru alınacak.

Gençlerin GSS borcu silinecek

- GENEL sağlık sigortalılarının 25 yaşını doldurdukları güne kadar olan prim borçları silinecek. 
- Diyarbakır'ın Sur ilçesinin yeniden inşasının yasal altyapısı oluşturulacak. Yapı ruhsatı ve yapı kullanma izni bulunmayan yapılara, dönüşüm ve yenileme uygulamalarına muvafakat verilmesi şartıyla geçici elektrik, su, kanalizasyon ve doğalgaz bağlantısı yapılabilecek.

Stajyere devletten 260 TL:  Sayıları 5 milyonu bulan stajyer öğrencilere devletten destek. Kısa sürede yasalaşması beklenen torba yasa ile stajyer öğrencilere en az 390 lira harçlık verilecek. Bu desteğin 260 lirasını Milli Eğitim Bakanlığı karşılayacak

Meclis'te görüşüldükten sonra kısa sürede yasalaşması beklenen torba yasa tasarısı stajyer öğrencilere desteğin önünü açıyor. Normal şartlarda stajyer öğrenciye 195 lira gibi küçük bir ödeme yapılıyor. Yasa çıktığında stajyerin maaşı 390 liradan az olamayacak. İşverenler daha fazla ödeme yapma hakkına sahip. 390 liralık ücretin 3'te 2'sini yani 260 lirasını ise devlet karşılayacak. 130 lira işletmeden çıkacak.

Cazip hale getirilecek: İşletmeye verilecek destek, stajyer çalıştırmayı da teşvik edecek. 5 milyon olan stajyer sayısmm 6-7 milyona çıkması bekleniyor. Stajyer eğitimi, istihdam piyasası için kalifiye eleman açığını da kapatacak. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) yetkililerinin verdiği bilgiye göre; 10 ve daha fazla personel çalıştıran işletmeler, personel sayısmm en az yüzde 5'i kadar mesleki eğitim yaptırma zorunluluğunu, staj yapan öğrenciler için de kullanabilecek.

Sigorta zorunlu: Meslek liselerinin cazip hale getirilmesi için 10,11 ve 12'nci sınıflarda iş hastalıklarına karşı öğrenciler sigortalanacak. Yani zorunlu staj döneminde öğrenci sigortalı olacak. Sigorta primi, brüt asgari ücretin yüzde 50'si üzerinden ödenecek. Bu da aylık 8.23 ile 49.41 lira arasında prim demek. MEB'e bağlı okullarda okuyan öğrencilerin primlerini bakanlık, yükseköğretim öğrencilerinin primlerini üniversiteleri ödüyor.

Çalıştırmayana ağır ceza var: Stajyer çalıştırmayan işletmeyi ağır cezalar bekliyor. Personel sayısı 20 ve fazla olan işletmeler, çalıştırmadıkları her stajyer için 2016 yılında aylık 866 TL, personel sayısı 20'den az olan işletmeler ise her stajyer için 433 TL tutarındaki 'mesleki eğitime katılma payı'nı ilgili saymanlığa yatırmak zorunda. 1 yıl olarak öngörülen staj desteği, Bakanlar Kurulu tarafından 5 yıl uzatılabilecek. 

TRAFİK SİGORTASINDA DÜZENLEME

Kanunla motorlu araçlar için yaptırılan zorunlu sorumluluk sigortasının genel hükümlerden ayrı olarak özel esaslarla düzenlenmesi dikkate alınarak, bu sigorta kapsamındaki tazminatlara uygulanacak kurallar öncelikle söz konusu özel esaslara bırakılıyor. Özel esaslarda kural bulunmayan durumlarda genel esasların uygulanacağı açıklığa kavuşturuluyor.

Buna göre, zorunlu mali sorumluluk sigortası kapsamındaki tazminatlar, ilgili kanun ve kanun çerçevesinde hazırlanan genel şartlarda öngörülen usul ve esaslara tabi olacak. Söz konusu tazminatlar ve manevi tazminata ilişkin ilgili kanun ve genel şartlarda düzenlenmeyen hususlar hakkında, Türk Borçlar Kanunu'nun haksız fiillere ilişkin hükümleri uygulanacak.

Kanunla, uygulamada zorunlu sorumluluk sigortasının açıklanan içeriğinde görülen tereddütlerin izalesi amacıyla teminat kapsamı dışında kalan haller açıklığa kavuşturuluyor.

Bu çerçevede "hak sahibinin kendi kusuruna denk gelen tazminat talepleri, ilgililerin, sigortalının sorumluluk riski kapsamında olmayan tazminat talepleri, bu kanun çerçevesinde hazırlanan zorunlu mali sorumluluk sigortası genel şartları ve ekleri ile tanımlanan teminat içeriği dışında kalan talepler" zorunlu mali sorumluluk sigortası dışında kalacak.

Zorunlu trafik sigortası uyuşmazlıklarının daha hızlı çözülmesi için düzenleme yapılıyor. Bu doğrultuda, zarar gören, zorunlu mali sorumluluk sigortası için dava yoluna gitmeden önce ilgili sigorta kuruluşuna yazılı başvuruda bulunacak. Sigorta kuruluşunun başvuru tarihinden itibaren en geç 15 gün içinde başvuruyu yazılı olarak cevaplamaması veya verilen cevabın talebi karşılamadığına ilişkin uyuşmazlık olması halinde zarar gören dava açabilecek veya tahkime başvurabilecek.

Sigortacılar, hak sahibinin zorunlu mali sorumluluk sigortası genel şartlarıyla belirlenen belgeleri, sigortacının merkez veya kuruluşlarından birine ilettiği tarihten itibaren, 8 iş günü içinde zorunlu mali sorumluluk sigortası sınırları içinde kalan miktarları hak sahibine ödeyecek.

"KANAL İSTANBUL" PROJESİ

Kanunla, "Kanal İstanbul" ve diğer su yolları için yasal düzenleme getiriliyor. İlgili kanunda "su yolu" tanımı yapılarak, su yollarına kanuni statü kazandırılıyor. "İmar planı kararıyla yapay olarak oluşturulan ve deniz araçlarıyla ulaşımın sağlandığı su geçidi", su yolu olarak tanımlanıyor.

Yapılacak su yoluna isabet eden Hazine ve özel idareye ait arazi ve arsaları, kamu gereksinimi ve kamu yararı nedeniyle belediye ile özel idarelerce satılamayacak, başka bir maksat için kullanılamayacak. İnşa edilecek otoyol hariç erişme kontrolünün uygulandığı yol ve su yolu yapımı, ortaklık payından karşılanacak.

Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun uyarınca riskli alan, kentsel dönüşüm ve gelişim alanı, yenileme alanı olarak belirlenen alanlarda bulunan yapılardan, yapı ruhsatiyesi veya yapı kullanma izni bulunmayan yapılara, dönüşüm ve yenileme uygulamalarına muvafakat verilmesi koşuluyla geçici olarak elektrik, su, doğalgaz bağlantısı ve aboneliği yapılacak. Ancak bu yapılara geçici olarak elektrik, su ve doğa gaz bağlantısı yapılması, herhangi bir kazanılmış hak teşkil etmeyecek. Geçici abonelik süresi 5 yılı geçemeyecek.

İŞVERENLERE SİGORTA PRİMİ DESTEĞİ

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca belirlenen sosyal yardımlardan yararlanan kişileri istihdam eden işverenlere sigorta primi desteği verilecek.

Türkiye İş Kurumuna kayıtlı işsizler arasında olması kaydıyla, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu Kurulunca belirlenen nakdi düzenli sosyal yardım alanların özel sektörde işe girmeleri halinde, sigorta primlerinin işveren hisselerine ait tutarı işe başladığı tarihten itibaren bir yıl süreyle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca karşılanacak. Çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmediği tespit edilen işverenler, bir yıl süreyle bu destekten yararlanamayacak. Destekten yersiz faydalanıldığının belirlenmesi durumunda, faydalanılan teşvik tutarı gecikme cezası ve zammıyla birlikte işverenden tahsil edilecek.

TERÖR MAĞDURLARININ ANNE VE BABALARINA DA İSTİHDAM HAKKI

Terörle Mücadele Kanunu kapsamında belirtilenlerden Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca hak sahibi olduğu tespit edilenlerin atama teklifleri, Devlet Personel Başkanlığınca, kura usulü ile yapılacak. Bu kapsamda göreve başlayan personel, Devlet Personel Başkanlığı tarafından atama teklifinin yapıldığı tarihte öğrenim durumları itibarıyla ihraz ettikleri unvanlara ilişkin kadro veya pozisyonlara, kamu kurum ve kuruluşlarınca sınava tabi olmaksızın atanabilecek.

Terör mağdurlarının eş ve çocuğunun bulunmadığı durumlarda kardeşle birlikte anne ve babanın da istihdam hakkından yararlanması imkanı getiriliyor. Hak sahiplerinden istihdam hakkını kullanacak 45 yaşından küçük herhangi bir kişinin bulunmaması durumunda 45 yaşından büyük hak sahipleri istihdam hakkından faydalanabilecek.

İstanbul Avrupa Yakası Proje Alanı içerisinde yer alan mera, yaylak ve kışlak gibi orta mallarının vasıfları, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca bu kanun hükümlerine bağlı kalınmaksızın resen kaldırılacak ve bu taşınmazlar Hazine adına tescil edilecek.

Kamu görevlileri sendikaları ve konfederasyonları, gelirlerinin yüzde 10'unu aşmamak koşuluyla Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığıyla koordinasyon içerisinde, terörle mücadelede mağdur olanlara ayni ve nakdi yardımda bulunabilecek.

İşçi sendikaları ile konfederasyonlar yönetim kurulu kararıyla ve nakit mevcudunun yüzde 10'unu aşmamak şartıyla yurt içi ve yurt dışındaki doğal afet bölgelerine doğrudan ya da yetkili makamlar aracılığıyla konut, eğitim, sağlık tesisleri kurulması amacıyla kamu kurum ve kuruluşlarına ayni ve nakdi yardım yapabilecek.

TURİZM İŞLETMELERİNİN BORÇLARI ERTELENECEK

Üzerinde konaklama amaçlı turizm tesisleri yapılmak üzere kamu arazisi tahsis edilen belgeli yatırımcılar ve işletmecilerden, irtifak hakkı tesis edilip edilmediğine veya kullanma izni verilip verilmediğine bakılmaksızın 2016 yılı için tahsil edilmesi gereken kira, kesin tahsis, irtifak hakkı, kullanma izni bedelleri ile hasılat paylarıyla Kültür ve Turizm Bakanlığından belgeli konaklama tesisleri tarafından Hazine taşınmazlarının izinsiz kullanımlarından dolayı tahsil edilmesi gereken ecrimisillerin ödeme süreleri bir yıl ertelenecek.

Ertelenen alacaklar, bu sürenin sona erdiği tarihten itibaren üç yılda ve üç eşit takside herhangi bir zam ile faiz uygulanmadan tahsil edilecek. Süresinde ödenmeyen taksitler zam ve faiz uygulanarak alınacak.

Düzenlemeden önce ödenmiş bedel, ilgililerince talep edilmesi halinde iade edilecek veya erteleme süresinin sona erdiği tarihten sonra tahsil edilmesi gereken bedellere mahsup edilecek.

Söz konusu işletmelerin eski borçları ile gecikme zamları, düzenlemenin yürürlüğe girmesinden itibaren dört ay içinde başvurma şartıyla, ilk taksit 2017'nin Eylül ayında, diğer taksitler de bir yıl sonraki eylül ayında ödenmek üzere zam ve faiz uygulanmadan üç taksitte ödenecek. Süresinde ödenmeyen taksitler gecikme zammıyla tahsil edilecek. Bu hükümlerden yararlanmak isteyen borçluların dava açmamaları, açılmış davalardan vazgeçmeleri ve kanun yollarına başvurmaları şartı da aranacak. Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce tahsil edilen tutarlar ret ve iade edilmeyecek.

2 YIL SÜREYLE GEÇİCİ OLARAK DURDURABİLECEK

Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun çerçevesinde belirlenen alanların sınırları içinde olup, riskli yapılar dışında kalan diğer yapılardan uygulama bütünlüğü bakımından Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca gerekli görülenler, değerleme çalışmalarında yapının riskli olmadığı gözetilmek kaydıyla söz konusu yasa hükümlerine tabi olacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TOKİ veya idare, riskli alanlarda ve rezerv yapı alanlarında her türlü imar ve yapılaşma işlemlerini 2 yıl süreyle geçici olarak durdurabilecek. Uygulamanın gerektirmesi halinde imar ve yapılaşma işlemlerinin geçici olarak durdurulması 1 yıl daha uzatılabilecek. Anayasa Mahkemesi, söz konusu düzenlemedeki durdurmanın, süre belirtilmeden geçici yapılabileceği hükmünü iptal etmişti.

SUR'UN YENİDEN İNŞASI

Kanunla, Diyarbakır'ın Sur ilçesinin yeniden inşasının yasal altyapısı oluşturuluyor.

Buna göre, kamu düzeni ve güvenliğinin olağan hayatı durduracak veya kesintiye uğratacak şekilde bozulduğu yerlerde; altyapı hizmetleri yetersiz olan veya imar mevzuatına aykırı yapılaşma bulunan yapı ve altyapısı hasarlı alanlar; fen, sanat norm ve standartlara uygun, sağlıklı ve güvenli yaşama çevrelerini teşkil etmek, sağlık, eğitim ve ulaşım gibi kamu hizmetlerinin düzenli bir şekilde yürütülmesini sağlamak amacıyla Bakanlar Kurulunca riskli alan olarak kararlaştırılabilecek.

Üzerindeki toplam yapı sayısının en az yüzde 65'i imar mevzuatına aykırı olan veya yapı ruhsatı alınmaksızın inşa edilmiş olmakla birlikte sonradan yapı ve iskan ruhsatı alan yapılardan oluşan alanlar da riskli alan olarak açıklanabilecek.

Riskli alan kararına karşı Resmi Gazete'de yayımı tarihinden itibaren dava açılabilecek. Uygulama işlemleri üzerine ise riskli alan kararına karşı dava açılamayacak.

Riskli alanlarda, rezerv yapı alanlarında ve riskli yapıların bulunduğu parsellerde, gerçek kişilerce ve özel hukuk tüzel kişilerince uygulamada bulunulması halinde, yapıların mevcut alanları için daha önce belediyelerce alınan harç ve ücretlere ilave olarak, sadece kullanım maksadı değişiklikleriyle yapı alanındaki artışlar için hesaplanan harç ve ücret farkları alınacak.

İPOTEK VE HACİZLER, TAPUDAKİ İŞLEMLERE ENGEL OLUŞTURMAYACAK

Riskli alanlardaki konutlar üzerindeki intifa hakkı, ipotek ve haciz gibi şerhler, riskli alanlar yıkıldıktan sonra, tapuda işlem yapılmasına engel teşkil etmeyecek ve yapılacak işlemlerde muvafakat aranmayacak.

Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında satışı yapılacak hisseler üzerinde bulunan ipotek, ihtiyati haciz, haciz ve intifa hakkı gibi gibi haklar satış işlemine engel teşkil etmeyecek. Satış sonrasında da bu haklar satış bedeli üzerinden devam edecek.

Üzerindeki bina yıkılarak arsa haline gelen taşınmazların kat irtifakı ve mülkiyeti, ilgililerin muvafakatları aranmaksızın tapu müdürlüğünce resen terkin edilerek, önceki vasfı ile değerlemede bulunularak malikleri adına payları oranında tescil edilecek.

2/3 ÇOĞUNLUKLA KARAR ALINACAK

Kanunla, riskli alanlar ve rezerv yapı alanlarında maliklerin 2/3 çoğunluğuyla alınan kararlarda ortaya çıkan sorunların giderilmesi amacıyla değişiklik yapılıyor. Buna göre, riskli alanlar ve rezerv yapı alanlarında, uygulama yapılan etap veya ada bazında maliklerin 2/3 çoğunluğuyla karar alınacak, 1/3 'lük kısımda kalanların hisseleri anlaşan diğer maliklere satılacak, bu malikler satın almaz ise bu payları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı alacak.

Bakanlık, TOKİ veya idare, sadece kamulaştırma işlemi için değil, kanuna göre yapılacak işlemler için de mirasçılık belgesi çıkartmaya, kayyım tayin ettirmeye veya tapuda kayıtlı son malike göre işlem yapmaya yetkili olacak.

Terörle Mücadele Kanunu kapsamında belirtilenlerden, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca hak sahibi olduğu tespit edilenlerin atama teklifleri, Devlet Personel Başkanlığınca, 2018 yılı sonuna kadar, yılda iki defa kura usulü ile yapılacak.

Ceza Muhakemesi Kanunu'nda yer alan şirket yönetimi için "kayyım tayini, iletişimin tespiti, dinlenmesi ve kayda alınması, gizli soruşturmacı görevlendirilmesi, teknik araçlarla izleme" tedbirlerine ilişkin hükümler, Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun için de uygulanabilecek.

TBMM Başkanvekili Pervin Buldan, Danışma Kurulu kararı gereğince Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu hakkındaki gensoru önergelerinin görüşülmesi için birleşimi 18 Nisan Pazartesi günü saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.

‘TORBA YASA’ İLE NELER DEĞİŞTİ?

Birçok kesimin merakla beklediği torba yasa için son aşamaya gelindi. Gencinden yaşlısına, esnafından işsizine kadar birçok kesimi ilgilendiren torba yasanın meclis yolcuğu başladı. Peki mecliste görüşülmeye başlanan torba yasada neler var?

Birçok vatandaşın beklediği torba yasanın meclis yolculuğu yarın başlıyor. Gençlere, yaşlılara, kaçak evde ikamet edenlere, esnafa, işsizlere uygun olarak geliştirilen yeni düzenlemelerle birçok vatandaş rahatlamayı bekliyor.
65 yaş aylığı kesilmeyecek

Torba yasadaki düzenlemelerden bir tanesi de 65 yaş aylığı alan yaşlı vatandaşları ilgilendiriyor. Bu düzenlemeyle birlikte bu aylık verilmeye devam edilecek. Ayrıca 65 yaş aylığı yanında kalınan ailenin hane içi durumuna göre değil de aylığı alan kişinin ve eşinin durumuna göre belirlenecek.

Gençlerin GSS borcu silinecek

25 yaşını doldurmamış olan gençlerin Genel Sağlık Sigortası prim borcunun tamamı silinecek. Üniversiteden mezun olmuş ancak henüz iş bulamamış ‘işsiz evlat’ kapsamında yer alan 25 yaşını doldurmamış gençlerin GSS prim borçlarının tamamı silinecek.

İşçiler yıllık izinlerini 5 seferde kullanabilecek

Yarın meclis yolculuğu başlayacak olan torba yasanın bir diğer düzenlemesi de işçilerle ilgili. Düzenlemeyle beraber işçiler yıllık izinlerini her seferinde 6 günden az olmamak şartıyla 5 seferde kullanabilecek. Yıllık ücretli izinler mevcut halinde en fazla 3’e bölünebiliyor. Bir bölümü ise 10 günden az süreyle kullanabiliyor.
Kentsel dönüşüme ‘evet’ diyen kaçak ev sahibine elektrik, su, doğalgaz verilecek

Kentsel dönüşüme katıldığına dair söz veren kaçak evde ikamet eden vatandaşa elektrik, su ve doğalgaz bağlanmasına izin verilecek. Kentsel dönüşüme katıldığına dair söz veren vatandaştan sözleşme imzalanması istenecek. Bir kere süreci kabul edenin bir daha dönme şansı olmayacak. Bu şartın kabul edilmesiyle kaçak yapılara da elektrik, doğalgaz, su bağlanacak.

Sosyal destekli istihdamda işverene destek verilecek

Sosyal destek alan vatandaşları istihdam eden işverene sigorta primi devlet tarafından karşılanacak. İşe başlanılan tarih itibariyle 1 yıl süreyle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından işverene destek verilecek. Çalışanın sigorta primleri işveren değil devlet tarafından karşılanacak.