Tilavet secdesi nedir?

Ramazan'ın gelişiyle birlikte müminler bu ayı çeşitli ibadetlerle geçiriyor. İbadetlerini yerine getiren Müslüman vatandaşlar özellikle Tilavet secdesi ile ilgili araştırmaları yoğun şekilde yapıyor.

Mübarek Ramazan ayının idrak edilişiyle birlikte oruç ibadetinin yanı sıra namaz ibadeti de eksiksiz yerine getiriliyor. Tilavet secdesi ve secde ayetleri ile ilgili araştırmalar da hız kazanmış durumda. 

NAMAZDA TİLAVET SECDESİ NASIL YAPILIR?

Namazda olan kimse, namaz dışından bir kimsenin okuduğu secde ayetini işitirse, namazını tamamladıktan sonra secde yapar.

Namaz dışında ise secde ayetini okuyan veya secde ayetini işiten kişi, Tilavet secdesine niyet ederek abdestli olarak, kıbleye karşı ayakta durup, elleri kulaklara kaldırmadan "Allahü ekber" diyerek secdeye gider.

Secde âyetini işiten cünüp veya abdestsiz kimse, temizlendikten sonra tilavet secdesi yapar. Bir oturumda, bir secde âyetini birkaç defa okuyan ve işiten, hepsi için bir secde eder. Bir oturumda ne kadar secde âyeti okunmuşsa, o kadar tilavet secdesi gerekir. Mesela üç secde âyeti okunursa, üç secde gerekir.