TEOG 2.dönem sınavı yapıldı. Milyonlarca adayın ter döktüğü TEOG sınavı Perşembe günkü ikinci oturumda Fen ve teknoloji, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile İngilizce dersleri ile tamamlandı. Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında, 8'inci sınıf öğrencilerine yönelik 27-28 Nisan'da yapılacak merkezi ortak sınavlara, 1 milyon 174 bin 427 öğrenci katıldı. TEOG mazeret sınavı ise 14-15 Mayıs tarihlerinde yapılacak
TEOG SINAVI SON DAKİKA HABERLERİ
Nisan 2016 TEOG soruları ve cevapları eba.gov.tr'den açıklandığında öğrencilerin EBA kullanıcı adı ve şifreleriyle sisteme giriş yapmaları gerekiyor.
EBA GİRİŞ NASIL YAPILIR EBA ŞİFRESİ ALMA
TEOG sorularının ve cevaplarının açıklanacağı eba.gov.tr'ye giriş nasıl yapılır sorusunun yanıtı şöyle.
TEOG MAZERET SINAVLARI NE ZAMAN?
TEOG sınavlarına mazeretli ya da mazeretsiz katılamayan öğrencilerin bilgileri okul müdürlüğünce sınav günü bitiminde 5 gün içerisinde e-okul sistemine işlenecek. Bu öğrenciler 14-15 Mayıs tarihlerinde yapılacak mazeret sınavlarına katılacak.
Her iki dönemde Tükçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, Sosyal Bilgiler, İngilizce ve Din Kültürü olmak üzere 6 merkezi ortak sınav yapılmaktadır. Yani öğrenci birinci dönem 6 ve ikinci dönem 6 olmak üzere toplam 12 ortak sınava girmektedir.
Her ortak sınavda 20 soru sorulmaktadır. Bu sınavlardaki her soru 5 puandır. Öğrencinin ortak sınav notu tıpkı yazılılarda olduğu gibi 100 üzerinden değerlendirilmektedir.
Merkezi ortak sınavlarda alınan puanlar yıl sonu başarı puanı hesaplamasına dahil edilecek. Her dönem yapılan ortak sınavlarda ağırlıklandırılmış puanların hesaplanmasında; Türkçe, matematik, fen ve teknoloji dersleri için dört; T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, yabancı dil ile din kültürü ve ahlak bilgisi için iki katsayısı o dersin puanı ile çarpılarak her bir dersin ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı hesaplanacak. Puanlama 700 tam puan üzerinden yapılacak.
TEOG PUAN HESAPLAMA ÖRNEK TABLO 1
Örn: 1. Dönem TEOG Merkezi ortak sınav notları...
İkinci dönemde yine ilk dönemde olduğu gibi 6 merkezi ortak sınav yapılmaktadır. İkinci dönem merkezi ortak sınav notları da aşağıdaki gibi olsun
Örn: 2. Dönem TEOG Merkezi ortak sınav notları
Her iki dönem içinde ayrı ayrı Ağırlıklandırılmış Teog ortak sınav puanı hesaplanacaktır. Bu puanlar hesaplanırken, ağırlık katsayıları ile çarpılıp 700 üzerinden Ağırlıklandırılmış Teog puanı elde edilecektir.
1. Dönem Teog Ortak Sınav Puanı=(((90*4+95*4+100*4+85*2+90*2+95*2)/18)/100)*700 = 653,3333
TEOG SINAV YORUMLARI
Şeyma Suna Erdoğan: Türkçe beklediğimden daha kolaydı. Çok rahattı. Hiç endişem olmadı, özgüvenim geldi. Ama matematik gerçekten çok zordu. Birkaç soru hariç çoğu zor soruydu. Ağlayanlar oldu. Matematik biraz sıkıntı. Birinci dönemki matematik testi daha kolaydı. Ben sınavdan bir hafta önce okula gelmedim. Bol bol test çözdüm, tekrar yaptım, öyle hazırlandım. Test çözmenin çok yararı oldu, geliştirdi beni.
Yankı Yiğit Uçar: Sınav iyiydi ama bayağı zor sorular vardı. Türkçe daha kolaydı. Sorular bizim seviyemizin iki kat üstü gibiydi. Soru olarak bayağı bir konu dağılımı vardı. Eşitsizliklerle ilgili soru bayağı kafa karıştırdı. Bu sınava günden 200, 300 soru çözerek hazırlandım. Son gün konu tekrarı yaptım matematikle ilgili.
Irmak Tali: Türkçe iyiydi ama matematik zordu. Olasılık ile ilgili, koni ve üçgenlerle ilgili soru çıktı. Biraz zorladı. Geçen seneki mazeret sorularına baktık. Onlara benzer sorular çıkacak diye duymuştuk ama alakasız sorular çıktı. Kolaylar bulunuyordu fakat aşırı zor sorular da vardı.
Zeynep Mercan: Matematik biraz zordu. Sınava hazırlanırken kendime ayıracak vaktim kalmıyordu. Her dakika test çözüyordum. Çözdüğüm testlerden bile daha zordu. Hiç böyle sorularla karşılaşmadım. Notlarım bu sefer düşecek gibi. Okul sınavlarıyla alakası yoktu soruların. Geçen seneki testlerle de alakası yoktu.
Melis İçtener: Türkçe kolaydı ama matematik zordu. Üçgen çevresi, dikmeler ile ilgili sorular zorladı. Gidip de saçma saçma sorular sormuşlar. Güzel güzel sorular vardı kaynaklarda. Birinci TEOG'a göre zordu. İlki daha kolaydı. Kendi kendime çalışarak, test çözerek hazırlandım sınava. Ablamlar da anlattı.
TEOG SINAVI NEDİR?
TEOG (Temel Öğretimden Orta Öğretime Geçiş Sınavı) Nedir? sorusunu cevabı Milli eğitim Bakanlığı resmi sitesi www.mebk12.meb.gov.tr adresinde şöyle aktarılıyor:
TEOG, temel eğitimden ortaöğretime geçiş sisteminin kısaltmasıdır. Bu yeni sisteme göre 6, 7 ve 8. sınıflarda 6 dersten 6 ayrı sınava girecek ve ağırlıklandırılmış merkezi sınav puanına eklenmiş yılsonu başarı puanlarının ortalaması ile liselere yerleşeceksin. 6 temel ders için (Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, TC İnkılap Tarihi, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi) öğretmeninin sene içerisinde düzenlediği sınavlardan biri merkezi olacak. 3 sınavı olan derslerin 2. sınavı, 2 sınavı olan derslerin 1. sınavı merkezi olarak gerçekleşecek. Bu sınavlardan aldığın sonuçlar doğrultusunda ağırlıklandırılmış merkezi sınav puanın hesaplanacak. 6, 7 ve 8. sınıflarda 1. ve 2. dönem sonunda girdiğin bütün sınavlar baz alınarak yıl sonu başarı puanların hesaplanacak ve bu puan senin liseye yerleşme puanını etkileyecek. Sınavlara kendi okulunda gireceksin ve sorular çoktan seçmeli (4 seçenekli) olacak. Yanlışların doğrularını etkilemeyecek. Yeni sistemin kavramlarını inceleyecek olursak: Yıl Sonu Başarı Puanı (YBP): Bu tanıdık olduğun bir kavram. Sene içerisinde girdiğin sınav (yazılı – test) puanların esas alınarak hesaplanır. Her sınavdan aldığın puan o dersin ders saati ile çarpılır. Senin gözünde 85 de 95 de 5 olarak görünürken bu hesaplamaya göre 95 daha öndedir. Ağırlıklandırılmış Merkezi Sınav Puanı: 6 temel dersten girdiğin merkezi sınavların ağırlık katsayılarına göre oluşturulur. YBP mantığıyla aldığın her fazla puanın önemi büyüktür. Yerleştirmeye Esas Puan: 6, 7 ve 8. sınıfta aldığın yılsonu başarı puanlarının aritmetik ortalamasının %30´u alınır ve 8. Sınıf ağırlıklandırılmış merkezi sınav puanının %70´i ile toplanır. Bu toplam senin liselere yerleşeceğin puanı verir. Sonuç olarak hem okul hem dershane öğretmenini iyi bir şekilde dinlemen gerekiyor. Sınav sistemleri değişse de altın kural değişmiyor: Sıkı ve verimli çalışmak.
TEOG'da hatalı soru iddiası
Milli Eğitim Bakanlığı Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü'ne TEOG’da tarih sorusunun iptali için başvuru yapıldı. Bu yılın en zor sorusu olduğu iddia edilen Tarih testindeki Selanik ile ilgili soru için ikisi de Tarih Öğretmeni olan Başaran Gülöz ve Yusuf Eray Ayar MEB'e başvuruda bulundu.
Adayların 27-28 Nisan tarihlerinde girdiği sınava 1 milyon 170 bin sekizinci sınıf öğrencisi katıldı.
Milli eğitim Bakanlığınca (MEB), Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında, 8'inci sınıf öğrencilerine yönelik ikinci dönem merkezi ortak sınavlar tamamlandı. Toplam 1 milyon 167 bin 854 öğrencinin katılımının öngörüldüğü ortak sınavlar, yurt içinde 970 merkezdeki 16 bin 176 okulda ve 92 bin 924 salonda, yurt dışında ise 15 merkezde ve 21 okulda gerçekleştirildi.
TEOG sınavları tamamlandı fakat Selanik sorusuyla ilgili tartışmalar bitmiyor. Bazı uzmanlar sorunun doğru olduğunu söylerken bazıları da sorunun MEB'in içeriklerine göre hatalı olduğunu savunuyor. Tarih öğretmenliği yapan Başaran Gülöz ve Yusuf Eray Ayar Tarih testinde sorulan Selanik ile ilgili sorunun hatalı olduğunu düşünenlerden. Gülöz ve Ayar, MEB'e bir dilekçe yazarak sorunun tekrar incelenmesini ve hatalı olduğunu bildirdi.
İşte öğretmenlerin MEB'e yazdığı dilekçe metni:
"28/04/2016 Perşembe günü TEOG sınavı 2.oturumunda yapılan İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi sınavı A kitapçığı 1.sorusunun, (Selanik'in sosyal-kültürel özellikleri) özellikle usul ve teknik yönünden oldukça sakıncalı ve hatalı olduğunu, bu sebeple yoğun mağduriyet yaşatacağını düşündüğümüzden aşağıdaki açıklamalar sebebiyle iptalinin gerekli olduğunu arz ederiz.
Atatürk'ün çocukluk dönemini yaşadığı Selanik ile ilgili 1.öncülde “Farklı milletlerin bir arada yaşaması” ile 4.öncülde “Çok uluslu bir yapıya sahip olması” ifadeleri MEB kitabımızda açık bir şekilde “ÇOK KÜLTÜRLÜ “yapıya dayandırılmış olup kitabımızın 16. sayfasında net bir şekilde ifade edilmiştir(MEB –İSTANBUL 2010).Ayrıca Bakanlığımız tarafından geçmiş yıllarda yapılan TEOG sınavlarında aynı sorunun oldukça benzerleri sorulmuş “Selanik'in çok uluslu yapısının kültürel zenginlik ifade ettiği,geçmiş TEOG sınavlarımızca da tasdiklenmiştir.” Dolayısıyla sınava hazırlanırken MEB 'in işaret ettiği kazanımlar çerçevesinde hazırlıklarını yapan, Devlet kitabını çalışmalarına ana kaynak olarak kullanan ve geçmiş yıllarda çıkmış soruları çözerek sınava hazırlanan öğrencilerimizin çok ulusluluğu ve farklı milletlerin bir arada yaşamasını KÜLTÜREL özellikle eşleştirmesi kaçınılmazdır. Bu durumda bahsi geçen sorunun büyük bir mağduriyet yaratacağı açıktır, Bakanlığımızca sorunun tekrar incelenerek muhtemel bir hak ihlaline sebebiyet vermeden sorunun iptaline karar verilmesini saygılarımızla arz ederiz"
Tartışma konusu olan T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük sorusu: