Tekirdağ sular altında kalabilir... Marmara'da tsunami tehlikesi!

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi'nden Dr. Ahmet Bal, olası bir İstanbul depreminde Marmara Denizi'nde tsunamiyi tetikleyebilecek üç büyük çukur olduğunu söyledi. Bal, depremde Tekirdağ'da 2 metreyi bulacak dalgaların sahilden 50 metre içeriye girebileceğini belirtti.

DHA

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından, olası bir İstanbul depreminde etkilenecek iller arasında yer alan Tekirdağ'da, Namık Kemal Üniversitesi'nden (NKÜ) uzmanlardan oluşan bir ekip ilde depreme karşı riskli yapıları belirleme çalışmaları başlattı. Çalışma kapsamında depremden etkilenmesi beklenen Tekirdağ genelinde yaklaşık 100 bin yapı stoku taranıp, durumları tespit edildi. Tekirdağ merkezindeki 55 bin binanın 6 bin tanesinin 1998'den sonra inşa edildiği belirlendi.

2 BİN BİNA YIKILACAK

NKÜ Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanı Dr. Ahmet Bal, "Yaklaşık 100 bine yakın yapı stoku taranmış oldu ve bu yapılarla ilgili durumlar tespit edildi. Hızlı taramada tüm Tekirdağ'da bin 500- 2 bin binanın göçmesini öngörüyoruz" dedi.

Depremde ikinci bir afet olan tsunaminin söz konusu olduğunu dile getiren Bal şunları söyledi: "Marmara Denizi'nin iç deniz olmasına rağmen 3 büyük çukurun tsunami riskini tetikleyen çukurlar olduğunu belirterek, "Bu 3 çukurun iki tanesi Tekirdağ'da bulunuyor. Biri Marmaraereğlisi açıklarında yaklaşık bin 300 metre derinliğe sahip, diğeri ise Kumbağ açıklarında bin 160 metre derinliği olan çukurlar. Birde bin metre olan Çınarcık çukuru var."

DEV DALGALAR OLUŞUR

"Bu çukurların üzerinde çökeller söz konusu. Depremin hareketinin tetiklenmesiyle beraber bu çökeller kayabilir. Bu çökeller kayarsa da biz açıkçası Tekirdağ sahillerinde, örneğin, Marmara Ereğlisi ve Süleymanpaşa'ya kadar geçen o hat içerisinde 2 metreye yakın dalga yüksekliği bekliyoruz. Bu dalgaların da minimum 50 metre sahilden içeriye doğru girmesini öngörüyoruz. Özellikle Tekirdağ için konuşmam gerekirse depremin ardından ciddi bir tsunami riski var. 1999'daki depremde denizin yaklaşık 200- 300 metre içerilere kadar girdiğini gördük. Tekirdağ'da da benzer durum oluşabilir."

'YAPILAŞMA DENİZDEN UZAK OLMALI'

Tekirdağ'da yapı stoklarının iyileştirilmesi gerektiğini söyleyen Bal, "Sadece depreme dayanıklı algısı depremle ilgili olmamalı, aynı zamanda tsunami ilgili de depreme dirençli yapılar yapmalıyız. Denize çok yakın yapılaşmalar var. Bu yapılaşmalar aynı zamanda eskiden yapıldığı için de malzeme kaliteleri düşük olduğu için de şu anda ciddi risk barındırmakta. Yapılaşmanın kesinlikle deniz bölgesinden uzaklaştırılması, geriye çekilmesi gerekiyor" dedi.