Tekirdağ depremleri İstanbul'un güvencesi... ''Panik yapmaya gerek yok''

Prof. Dr. Osman Bektaş, olası İstanbul depremi hakkında açıklamalarda bulundu.

BÜLENT ŞANLIKAN

Türkiye arka arkaya depremler yaşamaya devam ederken, 5 Ağustos'ta Tekirdağ'da meydana gelen 3.5 büyüklüğündeki deprem gözleri beklenen büyük Marmara depremine çevirdi. Prof. Dr. Osman Bektaş, olası İstanbul depremi hakkında açıklamalarda bulundu.

PANİK YAPMAYA GEREK YOK

Bektaş şunları anlattı: "Tekirdağ çukurluğunda 3.5 büyüklüğünde oluşan deprem çevre halkında önemli bir panik havasına neden oldu. Ancak bu deprem tam tersine İstanbul'u koruyan bir deprem. Nedeni 1912'de Ganos fayı kırıldığında 7.2'lik bir deprem İstanbul'a doğru ilerliyordu.

Tekirdağ çukuruna bu fay kırığı girdiğinde sürünme etkisi yani creep adını verdiğimiz özellikten dolayı deprem durdu. Creep fay hareketi önündeki kırığın hareketini durdurur. 4'e varan depremler panik oluşturacak depremler değil.

Batı ve orta Marmara çukurluğunda depremler son derece zararsızdır ve fayın hareket ettiğini ve enerjisinin yavaş yavaş boşaldığı anlamına geliyor.

Büyük bir deprem enerjisinin birikmesine engel oluyor. Tekirdağ ve orta Marmara çukurluğu da olabilecek depremler İstanbul'un güvencesidir."