Tekerlekli sandalyeyle 33 yıl nöbet! Ormana adanan hayat

Eskişehir'de 1987 yılında kesilen ağacın altında kalan orman işçisi Osman Ciga, felç oldu. Ormandan kopamayan Ciga, 33 yıldır tekerlekli sandalyeyle çıktığı yangın gözetleme kulesinden emekliye ayrıldı.

AA

Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğü'nde görevli Osman Ciga'nın (71) üstüne 36 yıl önce kesilen ağaç devrildi. Belden aşağısı felç kalan Ciga, tekerlekli sandalyeye mahkum oldu; yine de ormandan ayrı kalmak istemedi.

GÖNÜLLÜ DUMAN AVCISI

Ciga, kendi isteğiyle 1990'da bin 652 metre rakımlı Beyseri Yangın Gözetleme Kulesi'nde görevlendirildi. Engelli adam her yıl hazirandan kasım ayına kadar eşi Ayşe Ciga ile kendisi için yapılan asansörle kuleye çıkıp ömrünü adadığı ormanı gözletledi; dumanını fark ettiği sayısız yangın ihbarını bildirdi. Kışın da Kırka Orman İşletme Şefliği'nde santral görevlisi olarak çalıştı. Artık yaşlanan 'duman avcısı', 33 yıldır nöbet tuttuğu gözetleme kulesinde emekli oldu.

'300 YANGINI SÖNDÜRTTÜM'

Gözetleme kulesine son kez çıkan Ciga, "Gözlerim çok iyi görüyor. Her gün sabahtan hava kararana kadar ormanlık alanları gözetlerim. Her sene 10 yangını fark edip söndürülmesine yardımcı olmuşumdur. Bugüne kadar 300'den fazla yangın söndürttüm. Bundan sonra evde oturacağım" dedi.