Tatile gidecekler dikkat! Deniz suyunda çarpıcı 'virüs'detayı

Dünya genelinde Kovid-19 tespit edilen kişi sayısı 8 milyon 594 bini geçerken virüs nedeniyle hayatını keybedenlerin sayısı 456 bin 649 kişiye ulaştı. Koronavirüs salgını nedeniyle aylardır evlerinde olanlar ise havaların ısınmasıyla tatil beldelerine akın etti. Peki ‘havuza ve denize girmek koronavirüsü için risk oluşturur mu?' Uzmanlar herkesin merak ettiği bu sorunun yanıtını açıkladı.

İstanbul Rumeli Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Nedime Köşgeroğlu, normalleşme sürecinde havalarında ısınmasıyla tatile giden insanların tereddüt ettiği, ‘havuza ve denize girmek koronavirüsü için risk oluşturur mu?’ sorusuna yönelik bilgi verdi.

Koronavirüsün deniz veya havuz suyundan bulaştığına dair herhangi bir bulgu olmadığını söyleyen Prof Dr. Köşgeroğlu, şunları söyledi ve uyardı:

Koronavirüs, oda sıcaklığındaki bir suyun içinde on iki saate kadar yaşayabiliyor, kanalizasyon aracılığı ile deniz, nehir ve göllere taşınabildiği biliniyor. Denizdeki yoğun tuz ise virüsün etkisini azaltabiliyor.

“KALABALIK OLMAYAN SAATLERİ TERCİH EDİN”

Bunaltıcı sıcaklarda, kalabalık olmayan saatleri tercih etmeyi öneren Prof. Dr. Köşgeroğlu, “Öncesinde ve sonrasında duş almak koşuluyla kısa süreli havuz ve deniz suyundan yararlanabilirsiniz. Bu süreçte sürenin ve sıklığın önemlidir” dedi.

"DENİZ VE HAVUZ SUYUNDAN BULAŞTIĞINA KANIT YOK"

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) internet sitesinden yaptığı açıklamada virüsün havuz, spa, hamam gibi ortamlardan bulaştığına dair herhangi bir kanıtın olmadığını aktarmıştı.