Taşeron İşçiler müjdeli haber bekliyor. Taşeron İşçiler ile ilgili Hükümet, taşeron işçilerle ilgili düzenlemede son rötuşları yaptı. 720 bin kişinin kamuya geçişine onay çıkarken; bu kişilerin kıdem tazminatları, yıllık izinleri, özlük hakları devlet güvencesinde olacak. Tam 720 bin taşeron işçiye 'devlet güvencesi'yle kadro gelecek. Taşeron İşçi en son haberleri ve gelişmeleri bu sayafada sizlerle
720 bin taşeron işçiye 'devlet güvencesi'yle kadro
Taşeron işçilerin merakla beklediği düzenlemeye Bakanlar Kurulu'ndan da onay çıktı. Meclis'te ele alınacak düzenlemeyle 720 bin 277 kişinin kamuya geçişi yapılacak. Bu durumdaki çalışanlar, '657 sayılı devlet memuru' olamayacak, buna karşın 'özel sözleşmeli personel' statüsüyle kamu güvencesinde çalışacaklar.
STATÜ: ÖZEL SÖZLEŞMELİ
Önceki gün Bakanlar Kurulu'nda konunun ayrıntıları değerlendirilirken, kurum kurum detaylar değerlendirildi. Başbakan Ahmet Davutoğlu ile bakanlara brifing verildi. İşte önümüzdeki günlerde Meclis'te ele alınacak düzenlemenin özetle ana hatları:
- Taşeron işçiler için 'özel sözleşmeli personel' adıyla yeni bir statü oluşturuluyor.
- Taşeron durumunda bulunan çalışanların kıdem tazminatları, yıllık izinleri, özlük hakları, çalışma şartları, geçişle birlikte devlet güvencesinde olacak. Sosyal güvenlik yönünden 4/a’lı (SSK) olacaklar.
- 1 Kasım 2015 seçimleri öncesinde kamuda taşeron olarak çalışmaya başlayan insanlar kapsamda bulunuyor.
SINAVLA ALINACAKLAR
- Her kurum, bazı sınavlar yaparak taşeronları alacak, güvenlik soruşturması yapılacak. Devletin güvenliğine ve anayasal düzene karşı suçlarla ilgili haklarında soruşturma ve kovuşturma bulunmama şartı aranacak.
- 4/B’li sözleşmeli personelin yararlandığı aile ve yiyecek yardımları gibi sosyal haklardan aynı şekilde yararlanacaklar.
1 AY İÇİNDE BAŞVURMALI
- Yasal düzenlemeden itibaren 30 gün içinde çalışılan idareye yazılı başvurulması gerekecek. Başvurudan itibaren de 3 ay içinde gerekli değerlendirmeler yapılacak.
- Süreklilik arz eden hizmetlere ilişkin işler kapsamda tutuldu. 3 veya 6 aylık çalışma dönemi için geçici çalıştırılan kişiler kapsamda olmayacak. Düzenleme kapsamına 720 bin 277 kişi giriyor. 157 bini temizlik, 76 bini güvenlik, 16 bini yemek, 157 bini muhtelif işlerde çalışıyor.
İşleri devam edecek
- Kamuya geçecek taşeron işçiler, halen çalıştıkları işlerde çalışmaya devam edecek, maaş ve özlük hakları artık kamu kurumları tarafından yerine getirilecek.
- 1 Ocak 2016 tarihi itibarıyla ödenmekte olan ücret ve diğer mali haklar esas alınacak.
Yarıya yakını belediye
En fazla çalışan 311 bini aşkın kişiyle belediyelerde bulunuyor. İl özel idarelerindekiler de hesaba katıldığında 314 bini yerel yönetimlerde bulunuyor. Üniversitelerde 36 bin 551, üniversitelerin döner sermaye işletmelerinde 42 bin 941 taşeron işçi görev yapıyor.
TAŞERON İŞÇİ EN SON AÇIKLAMA HABERLERİ
Hükümet sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu sonrası açıklama yaptı. 720 bin kişi özel sözleşmeli personel statüsü kazanacaklar. Memur olmayacaklar ama kamu güvencesi altında olacaklar.
TAŞERON İŞÇİ'YE ZAM
720 bin taşeron işçinin özel sözleşmeli personel olarak devlete alınmasına yönelik düzenlemenin detayları ortaya çıkmaya başladı. Devlet, taşeron işçi çalıştıran firmaların zarara uğramasını önlemek için ellerindeki araç, alet ve makineleri satın alacak.
Özel sözleşmeli personel, memura yapılan kadar zam alacak. Asıl işi yapanlara ise özel artışlar yapılarak zaman içinde maaşları eşdeğer kadrolardakiler ile eşitlenecek. Maliye Bakanı Naci Ağbal, AK Partili milletvekillerine üzerinde çalıştıkları taşeron yasa taslağı ile ilgili brifing verdi. Takvim'deki habere göre, milletvekilleri, '1 Kasım 2015 itibarıyla kapsamdaki idarelerde çalışıyor olma' koşulunun mağduriyet yaratabileceğini, bunun 'yasa yürürlüğe girdiğinde' şeklinde değiştirilmesi gerektiğini belirtti.
TAŞERON İŞÇİ'YE ZAM HABERİNE YALANLAMA GELDİ
Maliye Bakanlığından dün basında yer alan taşeron işçilerin maaş zammı ve sosyal haklarının memurlarla aynı olacağına ilişkin haberlerin gerçeği yansıtmadığı açıklaması geldi
Bakanlıktan yapılan açıklamada, dün ve bugün bazı basın yayın organlarında yer alan ve Maliye Bakanı Ağbal’ın "Kadroya alınacak taşeron işçilerin sayısının artacağı, yapılacak düzenlemede kapsamın genişletileceği, taşeron işçilerinin maaşlarının, diğer memurların maaşlarıyla aynı seviyeye getirileceği, taşeron firmaların zarar görmemesi için ellerindeki araç ve makinelerin devlet tarafından satın alınacağı ve '1 Kasım 2015 tarihinde çalışıyor olmak' şartının esnetileceği” yönünde açıklamalar yaptığına ilişkin haberlere açıklık getirildi.
Ağbal'ın bu şekilde açıklamalarının söz konusu olmadığı, konuya ilişkin ilgili bakanlıklar ve taraflarla gerekli çalışmaların devam ettiği ve ilgili tüm tarafların görüşlerinin alındığı belirtildi.
TAŞERON FİRMA BİTTİ
Ağbal bunun üzerine, "Tarih konusunda biz o zaman 1 Kasım'ı öngördük ama bu öneriler değerlendirilebilir" dedi. Ağbal, yeni sistemde artık taşeron firmaların olmayacağını, devletin ihtiyacı olduğunda ilanla eleman alınacağını bildirdi.
Süleyman Soylu'dan Taşeron İşçilere müjde!
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Karayolları Genel Müdürlüğünde çalışan 3 bin 500 işçinin kadroya alınmasına ilişkin protokolün imzalandığını duyurdu.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, sosyal medya hesabı Twitter üzerinden paylaştığı mesajda "Karayolları Genel Müdürlüğü’nde çalışan 3 bin 500 taşeron işçinin kadroya geçirilmesine dair ek protokolü imzaladık, hayırlı olsun diye yazdı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Karayolları Genel Müdürlüğünde düzenlenen protokol imza törenine katıldı.
Törende konuşan Soylu, Ak Parti hükümetlerinin sadece yol ya da köprü yapmadığını, memleketin evlatlarına "Ben de yapabilirim" özgüveni kazandırdığını söyledi. Soylu, 14 yılda önemli işlerin yanı sıra İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, sosyal güvenlik reformu, genel sağlık sigortası gibi birçok konuda düzenlemelerin hayata geçirildiğini anlattı.
Türkiye'nin kişi başına milli gelirinin 10 bin dolar seviyesine ulaştığını anımsatan Soylu, bunun milletin iradesiyle sağlandığını dile getirdi.
Türkiye'nin hedeflerinin gayet açık olduğunu, istikametinden hiçbir şeyin vazgeçiremeyeceğini vurgulayan Soylu, şöyle konuştu:
"İstikametimizden bizi vazgeçirmek, demokrasiyi Türkiye'de etkisiz kılabilmek, milletin iradesini, ortaya koyduğu bu mücadeleyi bir şekilde zayıflatabilmek için her şeyi yapmaya çalışıyorlar, bunun farkındayız. Bir taraftan terörle mücadele ediyoruz, diğer taraftan da işimizi gücümüzü, milletimize vermiş olduğumuz taahhütleri harfiyen yerine getiriyoruz. Geçen yıl 6 bin 417 kardeşimizle akdettiğimiz bir sözleşmeyi, bugün 3 bin 500 kişiyle devam ettirmek ve ortak bir protokolle onlara, ailelerine ve çalışma hayatımıza yeni bir nefes katma konusunda bir iddiayı hep beraber imza edeceğiz."
Soylu, taşeron işçilerin kamuda istihdam edilmesiyle ilgili bir takım tezviratlar üretildiğini kaydederek "Hem asıl işçileri hem de yardımcı işçileri kamuda istihdam edeceğiz. Bundan sonra kamuda taşeron denilen bir meseleyi de hep birlikte bitirmiş oluyoruz. İstenilen, arzu edilen bu. Yeni bir sistem getiriyoruz. Bu yeni sistem içerinde göreceksiniz ki hem çalışanlarımızın rahat ettiği, hem insanlarımızın yarına umutla baktığı hem çalışma hayatının bir düzen içine girdiği hakkaniyetli bir Türkiye'ye doğru gideceğiz" dedi.
Taşeron işçilerin çalışma koşullarında ne gibi iyileştirmeler olacak?
Taşeron yasası ile birlikte taşeron işçilere ne gibi geliştirmeler gelecek merak edilirken, hem işçilerin düşündüğü hem de devletin sağlamak istediği koşullar söyle diyebiliriz. Yapılan çalışmalar ile birlikte gerçekleştirilmesi beklenilen iyileştirmeler arasında ilk önce çalışma şartları yer alıyor. Çalışma şartlarında yapılacak iyileştirmeler ile taşeron işçilerin yıllık izinlerine de düzenlemeler getirilecek.
En önemli gelişme ise kamu kurumlarındaki taşeron işçilerin kadrolaşması olacak. Özelikle maaşlarda iyileştirme yaşanması beklenilirken, taşeron yasası ile birlikte maden veya temizlik işçisi gibi çok zor koşullar altında çalışan işçilerin hakkını savunacak. Böylelikle hem hakkı olan maaşları alacaklar, hem de hakkı olan izinleri rahatça kullanabilecekler.
TOPLAM 9 BİN 917 TAŞERON İŞÇİ KADROYA KAVUŞTU
Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay da çalışanların sorunlarının çözümü için yoğun şekilde çaba harcadıklarını söyledi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Soylu ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile dün gece geç saatlerde, Yeni Çeltek Maden Ocağı İşletmesindeki işçilerin başlattığı açlık grevi konusunda toplantı yaptığını ifade eden Atalay, toplantının ardından işçilerin ikna edilerek açlık grevinin sona erdirildiğini belirtti.
Atalay, Türk-İş olarak ülkenin durumunu da göz önünde bulundurarak bu yıl 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü Çanakkale'de kutlama kararı aldıklarını bildirdi.
TAŞERON İŞÇİ'YE İYİ HABER
Yeni düzenlemeye göre kamuda çalışan yaklaşık 720 bin taşeron işçi, 3’er yıllık sözleşme imzalayacak. Kadroya alınan taşeron işçiler emekli oluncaya kadar çalışma garantisi elde edecek. Yani taşeron işçinin çalışma süresi sosyal güvenlik kurumundan emekli aylığı almaya hak kazanılan tarihe kadar olacak. Taşeron işçilerin yalnızca devlet memurluğu ile bağdaşmayan suçlar işleme durumunda işten çıkartılacak. Eski düzenlemede ise 3 yıllık sözleşme yenileme döneminde taşeron işçinin işten çıkarılma durumu vardı.
35 YAŞ SINIRI KALKTI
Ayrıca taşeron işçilerin kadroya alınmasında 65 yaşını doldurmamış olmak ve emekli olmamak şartı aranacak. Eski düzenlemede 35 yaş üzerinde taşeron işçi kamuda kadroya geçemiyordu. Ayrıca yazılı ve sözlü sınavdan geçenler için ayrı ayrı ‘pozisyon vizesi’ verilecek. Dolayısıyla yer değiştirme olmayacak. ‘Özel sözleşmeli personel’ modelinde çalıştırılanlar devlette 4-C’lilerin haklarından yararlanacaklar. İşte Maliye Bakanlığı’nın uygulamayı planladığı düzenlemenin detayları:
ÖZEL SÖZLEŞMELİ PERSONEL MODELİ
Taşeron işçiler, 657 sayılı Devlet Memurları Kanun ve diğer kanunların sözleşmeli personel çalıştırılmasına dair hükümlerine tabi olmayacak. Yeni bir sözleşmeli personel çalıştırılma modeli olacak. Bu modelde personelin seçiminde aranacak şartlar ve uygulanacak sınav, ödenecek ücret, üç yılı geçmemek üzere yapılacak sözleşme süreleri, sözleşme usul ve esasları ile diğer hususlar Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek.
HANGİ KAMU KURUMLARINI KAPSAYACAK
Taşeron işçi düzenlemesi, Genel ve özel bütçeli idareler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, sosyal güvenlik kurumları ile bunlara bağlı döner sermayeli idareler, İl özel idareleri ve belediyeler ve bağlı kuruluşları, özel kanunlarla kurulan diğer kamu kurum ve kuruluşları kapsayacak.
HANGİ İŞLERİ KAPSAYACAK
Kamu İhale Kanunu ve diğer ilgili kanunlar kapsamında ve asıl işveren alt işveren ilişkisinin kurulduğu ‘personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alım sözleşmeleri kapsamında’ yer alan asıl ve yardımcı işleri kapsayacak, Süreklilik arz eden ve 12 ay süren hizmetlere ilişkin işler ile ihale dokümanında personel sayısının belirlendiği işleri kapsayacak.
KİMLERİ KAPSAYACAK, HANGİ KOŞULLAR ARANACAK?
- Kurum ve iş açısından kapsamda olunan kurumlarda çalışanları,
- Tasarının TBMM’ye sevk edildiği tarih itibarıyla çalışanları,
- Kapsamdaki idarelerde 1 Kasım itibarıyla da çalışanları,
- Yaş hariç devlet memurluğuna atanmak için öngörülen genel şartları taşıyanları,
- Emekli aylığı almaya hak kazanmamış olanları,
- 65 yaşını doldurmamış olanları,
- Haftalık çalışma saatinin tamamında idareye ait işyerlerinde çalışanları,
- Dava açma dahil her türlü haklarından feragat etmiş olanları,
- Yapılacak yazılı ve veya sözlü sınavda başarılı olanları,
- Devletin güvenliğine karşı suçlar ile Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlarla ilgili olarak hakkında herhangi bir soruşturma veya kovuşturma bulunmayanları kapsayacak.
ÖNGÖRÜLEN İSTİHDAM TÜRÜ
- Özel Sözleşmeli Personel unvanlı pozisyona atanacak.
- İhale hak edişlerinin ödendiği bütçe, teşkilat ve birimde istihdam edilecek.
- Bu istihdamın usul ve esasları ile haklar ve yükümlülüklere ilişkin Bakanlar Kurulu kararıyla düzenleme yapılacak.
- Sözleşme dönemi üçer yıllık periyotlar olarak düzenlenecek.
- Sosyal güvenlik yönünden 4/a’lı olacak.
- Memur sendikaları kapsamında toplu sözleşme hakkı bulunacak
MALİ VE SOSYAL HAKLARI NE OLACAK
-1/1/2016 tarihi itibarıyla ihale sözleşmesine göre ödenmekte olan ücret ve diğer mali haklar esas alınacak.
- 1/1/2016 tarihi itibarıyla mevcut mali hakları, atandığı tarihe kadarki dönemde ‘sözleşmeli personel ücretinde meydana gelen artış oranı’ kadar artırılarak güncellenecek.
- 4/B’li sözleşmeli personelin yararlandığı sosyal haklardan (aile ve yiyecek yardımları) aynen yararlanacak.
- İhale sözleşmesine göre, varsa fazla mesai ücreti ile sosyal hakları dikkate alınmayacak.
KAMUDA İSTİHDAM SÜRECİ NASIL İŞLEYECEK
Düzenlemeden itibaren otuz gün içinde çalışılan idareye yazılı olarak başvuracaklar. Başvuru süresinin bitiminden itibaren üç ay içinde idare, başvuruyu inceleyip, şartları taşıyıp taşımadığını tespit edecek. Tespiti izleyen üç ay içinde Merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerine atanacaklar için Maliye Bakanlığınca pozisyon ve isim vizesi, mahalli idarelerin şirketlerinde istihdam edilecekler için ise İçişleri Bakanlığınca isim vizesi yapılacak. Vize işlemi yapılanların bu süreyi izleyen iki ay içinde idarelerince yazılı ve / veya sözlü sınava tabi tutulacaklar. Yapılan sınavlarda başarılı olanların bir ay içinde vize edilen pozisyonlara atanacaklar.
YER DEĞİŞTİRME OLMAYACAK
- Yer değiştirme imkanı verilmeyecek.
- Bu madde kapsamında yer alan kamu idarelerinde personel çalıştırmasına dayalı yeni hizmet alımı yapılamayacak.
- Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımına imkan sağlayan mevzuat hükümleri yürürlükten kaldırılacak.
BELEDİYELER, İL ÖZEL İDARELERİ VE BAĞLI KURULUŞLAR
Halen mahalli idarelerde alt işveren işçisi olarak çalışanlar mahalli idarelere ait şirketlerde işçi olarak istihdam edilecek. Mahalli idarelerin mevcut şirketlerinde çalışanlar aynen çalışmaya devam edecek. Bu şirketlere, personel çalıştırılmasına dayalı işler kapsamında verilecek işler 4734 sayılı Kanunun 22’nci maddesinde öngörülen limit ve şartlara tabi olmadan doğrudan temin yöntemiyle yapılacak.
GEÇİŞ SÜRECİ SONUNDA İHALELER FESHEDİLECEK
- Kamuya geçişte ilgili ihaleler öngörülen geçiş sürecinin sonunda feshedilecek.
- Fesih dolayısıyla uğranılacak zarar tazmin edilecek (İhale sözleşme bedelinin gerçekleştirilen kısmıyla sözleşme bedelinin %80’i arasındaki farkın %5’i kadar)
- Çalışma süresi, sosyal güvenlik kurumundan emekli aylığı almaya hak kazanılan tarihe kadar olacak.
- Kişisel şartları taşımadığı için kamuya geçişi yapılamayanların, sözleşmenin sona erdiği tarihten sonra hakları ödenmek suretiyle işlerine son verilecek.
- Hizmet alım sözleşmeleri kapsamında kıdem tazminatına esas olacak süreler, iş sonu tazminatına ilişkin süreler ile izin sürelerinde dikkate alınacak.
- Herhangi bir sebeple boşalan pozisyonlar otomatik iptal edilecek.
ASIL İŞİ YAPAN TAŞERON İŞÇİ NEDİR?
Taşeron, kendi işçilerini, bir işin yapımına yardımcı işlerde veya işin gereği uzmanlık gerektiren işlerde çalıştıran işverene denir. Yasada taşeron, “alt işveren” olarak düzenlenir.
Örneğin bir okulda eğitim verilmesi işi “asıl” iş, okulun temizlik işlerinin yapılması ise “yardımcı” iştir. Bu okulun temizlik işleri bir firmaya verilebilir. Bu firma kendi işçilerini bu okulun temizlik işlerinde çalıştırırsa taşeron işveren halini alır. Aynı şekilde okulun elektrik işlerinin yapılması da işin niteliği gereği “uzmanlık gerektiren” iştir.
Taşeron işçilerine karşı asıl işveren ve taşeron (alt işveren), birlikte yükümlülük taşır. Örneğin yukarıdaki örnekte okul idaresi, temizlik işini yapan taşeron işçilerin ücretlerinin ödenmemesinden veya diğer haklarının ihlal edilmesinden dolayı, taşeron firma ile birlikte doğrudan sorumludur. Bu okulda taşeron işçisi olarak çalışan işçi, işçilik hakları için hem taşeron firmaya hem de okul idaresine karşı dava açabilir.
Bir işyerinde yalnızca bu türden yardımcı veya uzmanlık gerektiren işler taşerona devredilebilir. Asıl iş taşerona devredilemez. Örneğin okulda eğitim verilmesi işi taşerona verilemez. Eğer böyle bir devir yapılmışsa asıl işveren ile taşeron arasındaki sözleşme geçersiz sayılır. Bu durumda taşeron işçileri, asıl işverenin işçisi kabul edilir.