Taşeron işçiler mali ve sosyal haklarının nasıl olacağını merak ediyorlar. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu yaptığı açıklamada, “Çalışanların kazanmış oldukları kıdem ve yıllık izinler olduğu gibi korunacak. Maaş konusunda mevcut maaşları ile birlikte geçiş sağlamış olacak. Maaşlarına 52 günlük ikramiye de eklenmiş olacak. Kadroya alınacak kişilerin tayin hakkı olmayacak. Çalışmamız tamamlandı. Başbakan'ımız yurtdışından geldikten sonra son bir değerlendirme yapacağız” cümlelerine yer vermişti.
Taşerona 52 günlük ikramiye ne kadar- TIKLA ÖĞREN
TAŞERON İŞÇİLER KADROYA GEÇERKEN NEREYE BAŞVURACAK- TIKLA ÖĞRENTaşeron işçiler kadroya geçerken sözleşme imzalayacak mı - TIKLA ÖĞREN
TAŞERON İŞÇİLER MEMUR OLACAK MI? YAŞ VE EĞİTİM ŞARTI VAR MI? - TIKLA ÖĞREN
TAŞERON KADRO ŞARTLARI BİLMENİZ GEREKEN 12 MADDE İÇİN TIKLAYINIZ
TAŞERON İKRAMİYESİ NE KADAR OLACAK?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, taşeron işçilerin kamuya alınmasına ilişkin hazırlanan düzenleme ile ilgili açıklamalarından satır başları: Çok fazla çalışma yaptık. Zor bir konu, bu yüzden çok büyük bir hassasiyetle çalıştık. Taşeron düzenlemesi 900 bin kişiyi kapsıyor. Aileleriyle birlikte yaklaşık 4 milyon vatandaşımızı ilgilendiriyor. 450 bin kişi tam kadrolu olacak.
Çalışanların kazanmış oldukları kıdem ve yıllık izinler olduğu gibi korunacak. Maaş konusunda mevcut maaşları ile birlikte geçiş sağlamış olacak. Maaşlarına 52 günlük ikramiye de eklenmiş olacak. Kadroya alınacak kişilerin tayin hakkı olmayacak. Çalışmamız tamamlandı. Başbakan'ımız yurtdışından geldikten sonra son bir değerlendirme yapacağız. Bu sene bitmeden bu işi nihayete erdireceğiz. Kadroya alınacaklara herhangi bir eğitim ve yaş sınırı konulmayacak. Herhangi bir kıdem aranmayacak.
ŞART ARANMIYORBütçe görüşmelerinden sonra konuyla ilgili kanun tasarısı Meclise gelecek ve taşeron işçilerin kadroya geçişleri tamamlanacak. Peki, kim, nasıl, hangi kadroya geçecek ve özlük hakları bakımından ne değişecek? Kadroya geçirilecek kişilerde belirli bir süre o kamu kurumunda çalışmış olma şartı aranmayacak. Aynı şekilde yaş, eğitim düzeyi gibi kriterler de kesinlikle söz konusu değil. Bu konudaki tek kriter 5 Aralık 2017 tarihi itibarıyla herhangi bir kamu kurumunda taşeron olarak çalışıyor olmak yeterli olacak.
KADROLAR AÇILIYOR
Herhangi bir kamu kurumundaki taşeron şirketlerde çalışan işçiler, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4/d maddesi uyarınca, kamu işçisi statüsüne geçirilecekler. Dolayısıyla bu kişiler sürekli bir şekilde kamuda istihdam edilebilecekler. Bu kişilerin en önemli kazanımı iş güvencesi olacak. Diğer yandan bu kişilerin ücret düzeyleri korunacak. İlgili bakanlıkların hazırladığı kanun taslağı bütçe görüşmelerinden sonra Meclis’e gelecek. Zorunlu sınav sonrası geçişler yapılacak ve muhtemelen yeni yılın ilk aylarında geçişler tamamlanacak.
AYNI KURUMDA DEVAM EDECEK
Salı günü yani 5 Aralık 2017 tarihi itibarıyla herhangi bir kamu kurumunda, belediyede veya il özel idaresinde taşeron işçi olarak çalışan kişiler kadroya geçirilecek. Şu anda taşeron işçi hangi kamu kurumunda çalışıyorsa o kamu kurumunda kadroya geçecek.
BELEDİYEDE 400 BİN KİŞİ
Belediye ve İl Özel İdarelerinde taşeron şirketlerde çalışan işçiler doğrudan belediyenin bünyesindeki Belediye İktisadi Teşebbüsünün işçisi haline gelecekler. Yani aradaki taşeron şirketler devreden çıkartılacak. Yaklaşık 400 bin kişi yeni uygulamadan etkilecek.
GEÇİŞTE İŞÇİLERİN BÜTÜN HAKLARI KORUNACAK
TÜRK – İŞ başkanı Ergün Atalay’ın açıklamasına göre kamu işçisi statüsüne geçen işçiler 52 gün üzerinden ödenen ilave tediye hakkından yararlanabilecek. Bu gibi kamu toplu iş sözleşmesinde yer alan haklardan, 4/d statüsüne geçen kamu işçileri de yararlanabilecek. Dolayısıyla her yıl asgari ücret düzeyinden maaş alan bu kişiler hem maddi anlamda güçlenecek, hem de iş güvencesine sahip olmuş olacak. Bu durumdaki yaklaşık 450 bin kişi kadroya geçirilecek.
KIDEM TAZMİNATI AYNI KALIYOR
Taşeron işçiler kadroya geçilirken, şu an itibarıyla çalışmakta oldukları şirketlerdeki kıdemleri korunacak. Örnek vermek gerekirse 6 yıldır aynı şirkette taşeron işçi olarak çalışan işçi, kadroya geçtiğinde 6 yıl üzerinden yıllık izin hakkını koruyacak ve 20 gün yıllık izin hakkına tabi olacak. Bunun yanında bu kişiler ileride kıdem tazminatını hak edecek şekilde işten ayrıldıklarında da hak ettikleri kıdem tazminatı alacaklar.