Taşerona iki yeni öneri geldi, Taşeron İşçiler son gelişmeler

Taşeron işçinin merakla beklediği kadro haberine bir yenisi eklendi. Taşeron işçilerin kadroya alınma şartlarına bir yenisi daha eklendi. 3 yıllık sözleşme imzalayan işçi emekli oluncaya kadar çalışabilecek. Bu arada Hak-İş Genel Başkanı Arslan, Taşeron işçilerin, ''özel statülü sözleşmeli personel'' yerine kamuda kadrolu işçi olarak ya da kamunun imtiyazlı şirketlerinde istihdam edilmesini istediklerini bildirdi.

Taşeron işçiler büyük bir heyecanla kendilerine kadro verilmesini bekliyor. Bu bağlamda devamlı Taşeron işçiler son gelişmeleri yapılacak olan açıklamaları anı anına takip ediyor. Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, taşeron işçilerin, "özel statülü sözleşmeli personel" yerine kamuda kadrolu işçi (4/d) olarak ya da kamunun kuracağı imtiyazlı şirketlerde istihdam edilmesini istediklerini bildirdi. Taşeron işçilerle ilgili son açıklamalar ve en son gelişmeler bu sayfada

TAŞERON İŞÇİ EN SON HABERLER

TAŞERON İŞÇİLERE KADRO AÇIKLAMASI GELDİ

Soylu'dan 'Taşeron işçilere kadro' açıklaması geldi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Soylu, taşeron işçilerle ilgili yapılacak düzenlemeye ilişkin, "Çok yakın bir zamanda inşallah bunu Meclise getireceğiz." dedi.


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, TBMM Genel Kurulunda görüşülen, özel istihdam büroları aracılığıyla geçici iş ilişkisi kurulması ve uzaktan çalışma gibi esnek çalışma modelini öngören İş Kanunu ile Türkiye İş Kurumu Kanunu'nda değişiklik yapan tasarının 2. bölümü üzerindeki görüşmelerde, milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Tasarı alt komisyona ve komisyona geldiği zaman bütün düzenlemelerin işçi lehine yapılmış düzenlemeleri ihtiva ettiğini belirten Soylu, bütün kısıtlamaların da özellikle bir istismarı engellemeye yönelik yapılmış kısıtlamalar olduğunu ve bunların tamamen sendikaların talepleri üzerine oluştuğunu bildirdi.

Soylu, DİSK'in tartışmaların içinde olduğunu fakat "Biz bu yasa tasarısını kabul etmiyoruz" diyerek kategorik olarak reddettiğini, bunların hiçbirisinin karanlıkta olan işler olmadığını kaydetti.

Taşeronlara kadro yakın zamanda Meclise gelecek

Süleyman Soylu, taşeron yasası ile ilgili çalışmaların bir madde dışında tamamlandığını da açıkladı.

Bakan Soylu şöyle devam etti:

"Taşeronlara kadro verme konusunda seçimde bir sözümüz vardı. Bizim kamuda istihdam konusunda alt işverenlerde çalışanlar hususunda çalışmalarımızı tamamladık. Bir madde konusunda arkadaşlarımızla son müşavereleri yapıyoruz ama tamamen tamamladık. Çok yakın bir zamanda inşallah bunu Meclise getireceğiz ve kamudaki istihdamla bu arkadaşlarımızı buluşturacağız."

Soylu, iktidara geldikleri günden itibaren çalışanların hayat standartlarını yükseltmek ve daha iyi çalışabilmelerini teşvik edebilmek için ellerinden gelen bütün gayreti ortaya koymaya çalıştıklarını bildirdi. Soylu, "Karayollarında şu ana kadar en son 3 bin 500 kişiyi kadroya aldık ve 9 bin 915 işçi Karayollarında kadroya alınmıştır. Bugün eğer yine alt işverenlerde çalışanlar varsa onlar da yeni özel statüde çalışanlar olarak nitelendirilecektir ve onlar da kamuda istihdam edileceklerdir." dedi.      

TAŞERON İŞÇİLERLE İLGİLİ 2 YENİ ÖNERİ TEKLİF EDİLDİ

Hak-İş Genel Başkanı Arslan, taşeron işçilerin, "özel statülü sözleşmeli personel" yerine kamuda kadrolu işçi olarak ya da kamunun imtiyazlı şirketlerinde istihdam edilmesini istediklerini bildirdi.

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, taşeron işçilerin, "özel statülü sözleşmeli personel" yerine kamuda kadrolu işçi (4/d) olarak ya da kamunun kuracağı imtiyazlı şirketlerde istihdam edilmesini istediklerini bildirdi.

Arslan, Ekonomi Muhabirleri Derneği'nde (EMD) basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bir basın mensubunun taşeron işçilerin kamuda "özel statülü sözleşmeli personel" olarak istihdam edilecek olmasıyla ilgili görüşlerini sorması üzerine Arslan, şunları söyledi:

"Hükümetin açıkladığı yeni statü bizim için hakikaten sürpriz oldu. Kamuoyu, hükümetten asıl ve yardımcı işleri açıklamasını bekliyordu. Açıklanan üç husustan ikisi bizim de talep ettiğimiz konuydu. Biz kamuda taşeron işçiliğe son verilmesi ile asıl ve yardımcı iş yapılmadan hepsinin kadroya alınmasını istiyorduk. Ama böyle yeni bir statüyle istihdam edilmelerini istemiyorduk. Çünkü bu yeni statüyle taşeron işçiler ne kadrolu memur ne de kadrolu işçi olabiliyor. Bu konuda hükümetle aramızda 180 derece fark var."

"Maliye Bakanlığına yeni model sunacağız"

Hak-İş olarak eleştiri ve taleplerini geçen hafta Maliye Bakanlığı yetkililerine ilettiklerini, bunun üzerine Maliye Bakanının kendilerinden önerilerini bir model olarak sunmalarını istediğini belirten Arslan, "Şimdi bu model üzerinde çalışıyoruz. Biz, taşeron işçilerin, 'özel statülü sözleşmeli personel' yerine kamuda kadrolu işçi olarak ya da kamunun kuracağı imtiyazlı şirketlerde istihdam edilmesini istiyoruz. Bu çalışanların 4/d, yani belirsiz süreyle çalıştırılan sürekli işçi kadrolarına alınması bizim önceliğimiz. Bu statüyle taşeron işçiler hak kaybına uğramayacağı gibi yeni haklar da kazanmış olacak. Bununla birlikte, bu işçilerin kamu tarafından kurulacak KDV'den muaf imtiyazlı şirket ve şirketlerde istihdam edilmesini de diğer bir seçenek olarak masamızda duruyor" dedi.

Arslan, "Taşeron işçiler, 'özel statülü sözleşmeli personel' olduğunda serbest toplu pazarlık ve 52 günlük ikramiye haklarını kaybetmiş olacaklar" ifadelerini kullanarak, "özel statülü sözleşmeli personel"lerin 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun sağladığı avantajlarından yararlanamadığına da dikkati çekti. 


KİMLERİ KAPSAYACAK, HANGİ KOŞULLAR ARANACAK?

- Kurum ve iş açısından kapsamda olunan kurumlarda çalışanları,

- Tasarının TBMM'ye sevk edildiği tarih itibarıyla çalışanları,
- Kapsamdaki idarelerde 1 Kasım itibarıyla da çalışanları,
- Yaş hariç devlet memurluğuna atanmak için öngörülen genel şartları taşıyanları,
- Emekli aylığı almaya hak kazanmamış olanları,
- 65 yaşını doldurmamış olanları,
- Haftalık çalışma saatinin tamamında idareye ait işyerlerinde çalışanları,
- Dava açma dahil her türlü haklarından feragat etmiş olanları,
- Yapılacak yazılı ve veya sözlü sınavda başarılı olanları,
- Devletin güvenliğine karşı suçlar ile Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlarla ilgili olarak hakkında herhangi bir soruşturma veya kovuşturma bulunmayanları kapsayacak.

ÖNGÖRÜLEN İSTİHDAM TÜRÜ

- Özel Sözleşmeli Personel unvanlı pozisyona atanacak.
- İhale hak edişlerinin ödendiği bütçe, teşkilat ve birimde istihdam edilecek.
- Bu istihdamın usul ve esasları ile haklar ve yükümlülüklere ilişkin Bakanlar Kurulu kararıyla düzenleme yapılacak.
- Sözleşme dönemi üçer yıllık periyotlar olarak düzenlenecek.
- Sosyal güvenlik yönünden 4/a'lı olacak.
- Memur sendikaları kapsamında toplu sözleşme hakkı bulunacak

MALİ VE SOSYAL HAKLARI NE OLACAK
-1/1/2016 tarihi itibarıyla ihale sözleşmesine göre ödenmekte olan ücret ve diğer mali haklar esas alınacak.
- 1/1/2016 tarihi itibarıyla mevcut mali hakları, atandığı tarihe kadarki dönemde 'sözleşmeli personel ücretinde meydana gelen artış oranı' kadar artırılarak güncellenecek.
- 4/B'li sözleşmeli personelin yararlandığı sosyal haklardan (aile ve yiyecek yardımları) aynen yararlanacak.
- İhale sözleşmesine göre, varsa fazla mesai ücreti ile sosyal hakları dikkate alınmayacak.

KAMUDA İSTİHDAM SÜRECİ NASIL İŞLEYECEK

Düzenlemeden itibaren otuz gün içinde çalışılan idareye yazılı olarak başvuracaklar. Başvuru süresinin bitiminden itibaren üç ay içinde idare, başvuruyu inceleyip, şartları taşıyıp taşımadığını tespit edecek. Tespiti izleyen üç ay içinde Merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerine atanacaklar için Maliye Bakanlığınca pozisyon ve isim vizesi, mahalli idarelerin şirketlerinde istihdam edilecekler için ise İçişleri Bakanlığınca isim vizesi yapılacak. Vize işlemi yapılanların bu süreyi izleyen iki ay içinde idarelerince yazılı ve / veya sözlü sınava tabi tutulacaklar. Yapılan sınavlarda başarılı olanların bir ay içinde vize edilen pozisyonlara atanacaklar.
 
TAŞERON İŞÇİLERİN KADROYA ALINMA ŞARTLARI NELERDİR?

YER DEĞİŞTİRME OLMAYACAK

- Yer değiştirme imkanı verilmeyecek.
- Bu madde kapsamında yer alan kamu idarelerinde personel çalıştırmasına dayalı yeni hizmet alımı yapılamayacak.
- Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımına imkan sağlayan mevzuat hükümleri yürürlükten kaldırılacak.

BELEDİYELER, İL ÖZEL İDARELERİ VE BAĞLI KURULUŞLAR

Halen mahalli idarelerde alt işveren işçisi olarak çalışanlar mahalli idarelere ait şirketlerde işçi olarak istihdam edilecek. Mahalli idarelerin mevcut şirketlerinde çalışanlar aynen çalışmaya devam edecek. Bu şirketlere, personel çalıştırılmasına dayalı işler kapsamında verilecek işler 4734 sayılı Kanunun 22'nci maddesinde öngörülen limit ve şartlara tabi olmadan doğrudan temin yöntemiyle yapılacak.

GEÇİŞ SÜRECİ SONUNDA İHALELER FESHEDİLECEK

- Kamuya geçişte ilgili ihaleler öngörülen geçiş sürecinin sonunda feshedilecek.
- Fesih dolayısıyla uğranılacak zarar tazmin edilecek (İhale sözleşme bedelinin gerçekleştirilen kısmıyla sözleşme bedelinin %80'i arasındaki farkın %5'i kadar)
- Çalışma süresi, sosyal güvenlik kurumundan emekli aylığı almaya hak kazanılan tarihe kadar olacak.
- Kişisel şartları taşımadığı için kamuya geçişi yapılamayanların, sözleşmenin sona erdiği tarihten sonra hakları ödenmek suretiyle işlerine son verilecek.
- Hizmet alım sözleşmeleri kapsamında kıdem tazminatına esas olacak süreler, iş sonu tazminatına ilişkin süreler ile izin sürelerinde dikkate alınacak.
- Herhangi bir sebeple boşalan pozisyonlar otomatik iptal edilecek.

ASIL İŞİ YAPAN TAŞERON İŞÇİ NEDİR?

Taşeron, kendi işçilerini, bir işin yapımına yardımcı işlerde veya işin gereği uzmanlık gerektiren işlerde çalıştıran işverene denir. Yasada taşeron, “alt işveren” olarak düzenlenir.

Örneğin bir okulda eğitim verilmesi işi “asıl” iş, okulun temizlik işlerinin yapılması ise “yardımcı” iştir. Bu okulun temizlik işleri bir firmaya verilebilir. Bu firma kendi işçilerini bu okulun temizlik işlerinde çalıştırırsa taşeron işveren halini alır. Aynı şekilde okulun elektrik işlerinin yapılması da işin niteliği gereği “uzmanlık gerektiren” iştir.

Taşeron işçilerine karşı asıl işveren ve taşeron (alt işveren), birlikte yükümlülük taşır. Örneğin yukarıdaki örnekte okul idaresi, temizlik işini yapan taşeron işçilerin ücretlerinin ödenmemesinden veya diğer haklarının ihlal edilmesinden dolayı, taşeron firma ile birlikte doğrudan sorumludur. Bu okulda taşeron işçisi olarak çalışan işçi, işçilik hakları için hem taşeron firmaya hem de okul idaresine karşı dava açabilir.

Bir işyerinde yalnızca bu türden yardımcı veya uzmanlık gerektiren işler taşerona devredilebilir. Asıl iş taşerona devredilemez. Örneğin okulda eğitim verilmesi işi taşerona verilemez. Eğer böyle bir devir yapılmışsa asıl işveren ile taşeron arasındaki sözleşme geçersiz sayılır. Bu durumda taşeron işçileri, asıl işverenin işçisi kabul edilir.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Soylu Taşeronu bitiriyoruz

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Soylu, asgari ücretin bin 300 liraya çıkarılmasının ardından pek çok olayla karşılaştıklarını belirterek, "İşveren bin 300 lirayı çekiyor cebine koyuyor, bin lirayı çalışana veriyor." dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yürütülen "Etkin Rehberlik ve Denetim Yoluyla Kayıtlı İstihdamın Teşviki Projesi" kapsamında organize edilen Medya Profesyonelleri ve Dizi Yapımcıları/Senaristleri Bilgilendirme Toplantısı'na katıldı.

Soylu, asgari ücretin 1300 liraya yükseltilmesinin ardından pek çok olayla karşılaştıklarını söyledi.

"Çok farklı bir durum, bazen kaotik ve bazen de çok dramatik olaylarla karşılaşıyoruz." diyen Soylu, şöyle konuştu:

"Özellikle bu konu ile ilgili örneğin bize 'Alo 170'ten gelen çok ciddi ihbarlar var. Öyle olaylarla karşı karşıya kalıyoruz ki. Şimdi taşeron meselesini bitiriyoruz. Şöyle bir olayı yaşadık. Asgari ücret bin liradan bin 300 liraya çıkıyor. Herkes sorumluluğunu hissedemiyor. İşveren bin 300 lirayı maaş kartına yatırıyor, kartı işveren kendisi alıyor. Bin 300 lirayı çekiyor çalışanın kartıyla 300 lirasını kendi cebine koyuyor, bin lirayı çalışana veriyor.

Bu, Türkiye'de birçok yerde müfettişlerimiz tarafından yakalanan ve 'Böyle bir şey olabilir mi?' diye düşünebileceğimiz, özellikle kamu taşeronu sisteminde gördüğümüz bizatihi bize iletilen olaylardır.