Taşerona kadroda KPSS şartı var mı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu tarafından açıklanan bilgilere göre taşerona kadroda sona gelindi. Herkesin merak ettiği taşeron işçilerin kadroya geçerken sınava girip giremeyeceği. Gelin hep birlikte taşerona yapılacak sınava bakalım.

Meclis 22 Aralık'ta bütçe görüşmelerini sonlandırıp tatile girecek. TBMM'nin gündeminde 9 Ocak'a taşeron işçi düzenlemesi bulunmuyor. Çıkarılacak KHK ile işçilere kadro verilecek. Bangladeş ziyareti öncesi Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını cevaplandıran Başbakan Binali Yıldırım 2018 asgari ücretiyle ilgili yaptığı açıklamada, 'En iyi şartlardan ne gerekiyorsa bu rakam üzerinde mutabakata varılacak.

Bu işçilerin ücretlerine sonraki dönemde dahil olacakları toplu iş sözleşmeleriyle artışlar yapılacak. Taşeron işçileri kadroya kavuşturacak düzenlemenin kapsam ve detaylarının birkaç güne kamuoyuyla paylaşılması ve ardından yasalaşması yönünde adımların atılması öngörülüyor.

TAŞERON KADRO ŞARTLARI BİLMENİZ GEREKEN 12 MADDE İÇİN TIKLAYINIZ

SON DAKİKA HABERLER İÇİN TIKLAYINIZ

TAŞERONA KADRO İÇİN KHK 

Meclis 22 Aralık'ta bütçe görüşmelerini sonlandırıp tatile girecek. TBMM'nin gündeminde 9 Ocak'a taşeron işçi düzenlemesi bulunmuyor. Çıkarılacak KHK ile işçilere kadro verilecek.

Taşerona kadroda  ‘asıl-yardımcı iş’ ayrımı yok

Kamuda çalışan taşeron işçiye kadro verilirken asıl iş, yardımcı iş ayrımı olmayacak. Güvenlik soruşturmasını geçen ve sınavda başarılı olanlar kadroya geçirilecek. Düzenlemenin Meclis’e gelmesiyle detaylar netleşecek.

5 SORU CEVAP

1- Soru: Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nda yemekhane personeli olarak çalışıyorum. Asıl işi yapan insanlara gelmesi gereken kadro düzenlemesinden yemekhane görevlisi faydalanabilecek mi?

sınavda başarılı olmalı
Cevap: Gündemdeki taşeron düzenlemesiyle kamuda çalışan taşeron işçilere kadro verilirken asıl iş, yardımcı iş ayrımı yapılmayacak. Bu kapsamda güvenlik soruşturmasından geçen, sınavda başarılı olanlar kadroya geçirilecek. Şu anda çalıştığınız kamu kurumuda söz konusu kadro geçişlerinin yapılacağı kurumlar içerisinde yer alıyor. Dolayısıyla sizin için de kamu işçisi kadrosu imkanı söz konusu olacak.

2- Düzenlemede KİT’ler de var haklar kesintiye uğramayacak

Soru: Şu anda yaşadığım ilçenin Özel İdare Müdürlüğü’nde İçme Suyu Birliği’ne bağlı kamyon şoförüyüm. 24 Eylül 2015’ten bu yana çalışıyorum. Taşeron bir şirket üzerinden çalıştırılıyoruz. 5 ay 29 gün üzerinden işlem yapılıyor ve bu süre sonunda 1-2 günlük boşluğun ardından yeniden işe başlatılıyoruz. Bu şartlar dahilinde kadrodan yararlanmam söz konusu mu?

Cevap: Yapılacak düzenleme çerçevesinde İl Özel Müdürlüğü’nün kuracağı Kamu İktisadi Teşekkülü’nün (KİT) işçisi olacaksınız. Bu sayede hem iş güvencesine kavuşmuş olacaksınız hem de kıdem tazminatı ve yıllık izin gibi haklarınız kesintiye uğramayacak. Düzenlemenin Meclis’e gelmesiyle konunun detayları netleşecek.

3- Sözleşme feshedilecek

Soru: Babam hastanelere temizlik işleri yapan firmanın ortağı. Yapılan anlaşmalar var. Sizce devlet tazminatları ödeyip ihaleleri fesh mi edecek? Yoksa iş devam mı edecek? Taşeron şirketlerin geleceği hakkında bilginiz var mı? (Mert Özata)koşullar devreye girecek

Cevap: Taşeron işçilerin kadroya geçirilmesinin ardından taşeron şirketlerin kamuyla olan sözleşmeleri feshedilecektir. Sözleşmedeki fesih koşulları devreye girecektir. Bu noktada önemli olan taşeron şirketlerle imzalanmış sözleşmeler olacak. Taşeron şirketler kamu dışında iş almamışlarsa zor durumda kalacaklardır.

4- Düşük prime düşük emekli maaşı

Soru: 1970 doğumluyum. 1984’te sigortalı oldum. 8060 gün primim var. 2018’de SSK’dan emekli olacağım hep asgari ücretten prim ödendi ne kadar maaş bağlanır? (Reşat Ege)
Cevap: Çalışma hayatınız boyunca asgari ücretten SGK’ya bildirilmişseniz bu durumda emekli maaşınız da en düşük düzeyden bağlanacaktır. 2017 itibarıyla en düşük SSK aylığı 1495 TL. Prim gün sayınız yüksek olduğu için aylığınız bu miktarın üzerinde olacaktır. 2018 zammıyla aylığınız 1700 TL civarında olacaktır. 

5- Tazminat alabilirsiniz

Soru: 2014’te doğum yaptım ve izin sonrası işe geri döndüm. Şirkette kreş yok ve 150’den fazla kadın isçisi var. Talepte bulunan bir arkadaşıma ‘Öyle bir uygulamamız yok’ denildi. Arkadaşım ihtarname çekip fesih talebinde bulunacak. Bireysel olarak da kreş talebinde bulunmalı mıyım? (Selda Yabacı Akbayrak)
Cevap: 150 ve daha fazla kadın çalışanı bulunan işverenler kreş açmak zorunda. Kreşten yararlanma hakkı olan bir çocuğunuz varsa ve işyerinde kreş bulunmuyorsa iş sözleşmenizi haklı nedenle feshedip tazminatlarınızı alabilirsiniz. Kendiniz için işverene yazılı olarak talep iletip, talebinize cevap almanız ve sonrasında kreş hakkından faydalanamadığınız için iş sözleşmenizi feshedeceğinize dair ihtarname çekmeniz doğru olacaktır.