Washington Post yazarı Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın, 2 Ekim'de evlilik işlemleri için gittiği ve bir daha çıkmadığı Suudi Arabistan Başkonsolosluğu'nun aranması için ilk adım atıldı. Dışişleri Bakanlığı, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'yla ilgili Suudi Arabistan Büyükelçisini ikinci kez çağırdı.Türkiye Başkonsoloslukta arama yapmak için izin talep etti.
ABD'li senatörlerden Suudi yönetimine 'Kaşıkçı' tepkisi: Dürüst cevaplar verilmeli
ABD'de Cumhuriyetçi Partinin önemli isimlerinden Güney Carolina Senatörü Lindsey Graham, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı ile ilgili, "Eğer Suudi yönetiminin yanlış yaptığına ilişkin iddialarda herhangi bir hakikat payı varsa, bu durumun ABD-Suudi ilişkilerine yıkıcı etki yapacağı, ayrıca hem ekonomik hem de diğer açılardan bunun ağır bir bedelinin olacağı konusunda hemfikiriz." ifadesini kullandı.
Graham, Kaşıkçı'nın akıbeti hakkında Twitter hesabından paylaşımlarda bulunarak Riyad yönetimine sert eleştirilerde bulundu.
Suudi gazeteci Kaşıkçı'nın durumuyla ilgili gündeme gelen endişeleri tamamen paylaştığını kaydeden Graham, "Bay Kaşıkçı'nın başına ne geldiyse bunu ortaya çıkarmamız, Suudi yönetiminin Kaşıkçı'nın nerede olduğuyla ilgili bilgilere ve yürüttüğü soruşturmaya dair net cevaplar vermesi bir zorunluluktur." yorumunu yaptı.
"Yıkıcı etki yapar"
Bir diğer Cumhuriyetçi senatör Bob Corker ve Demokrat Senatör Ben Cardin ile bu konuyu görüştüğünü ve her iki senatörün de aynı endişeleri paylaştığını vurgulayan Graham, şu ifadeleri kullandı:
"Suudi-ABD ilişkisinin yararı için artık (bu konuda) dürüst cevaplar verilmelidir. Eğer Suudi yönetiminin yanlış yaptığına ilişkin iddialarda herhangi bir hakikat payı varsa, bu durum ABD-Suudi ilişkilerine yıkıcı etki yapacağı, ayrıca hem ekonomik hem de diğer açılardan bunun ağır bir bedelinin olacağı konusunda hemfikiriz."
Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan'ın İstanbul Konsolosluğunda öldürdürüldüğü iddiası ABD'de tepkiye neden olmuştu.
ABD Dışişleri Bakanlığı, "Konuyu yakından takip ediyoruz." değerlendirmesi dışında bir yorum yapmazken, Washington Post Gazetesi Editörü Direktörü Fred Hiatt, "Cemal'in öldürüldüğü haberleri doğru ise bu korkunç ve akıl sır ermez bir fiildir." ifadesini kullanmıştı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Suudi gazeteci Kaşıkçı'nın kaybolmasına ilişkin son açıklamasında, "Başkonsolosluk yetkilileri 'buradan çıktı' demekle kendini kurtaramaz." demişti.
ERDOĞAN: YAKINDAN TAKİP EDİYORUM
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz hafta salı günü girdiği Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğu'ndan bir daha çıkmayan Suudi gazeteci Kaşıkçı'nın durumunu yakından takip ettiğini söylemişti.
BAŞKONSOLOSLUK SUÇLAMALARI REDDETTİ
Başkonsolosluk dün resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Kaşıkçı'nın konsoloslukta öldürüldüğüne dair suçlamaları reddetmişti.
Kayıp gazeteci Kaşıkçı'nın oğlu ilk kez konuştu!
En son İstanbul'daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu'na giren ve altı gündür kayıp olan Washington Post yazarı gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın oğlu sessizliğini bozdu. Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan vatandaşı en büyük oğlu Salih Kaşıkçı, yabancı ülkelerin babasının ortadan kayboluşunu politik bir hale getirmeye çalıştıklarını öne sürerek bunu tamamen kabul edilemez olduğunu söyledi.
Suudi Arabistan menşeli basın kuruluşu olan Al Arabiya'ya verdiği röportajda Salih: "Bu sorun bir Suudi Arabistan vatandaşının kaybolması olayıdır. Suudi yetkililerle olayın iç yüzünü açığa çıkarmak için işbirliği içerisindeyiz." Salih ayrıca bu durumun tamamen bireysel olduğunu ve politik bir çerçevede olmaktan uzak olduğunu vurguladı. Salih Kaşıkçı ayrıca babasıyla en son Washington'dayken haberleştiğini söyledi. "Babamın Türkiye'de olduğuna ya da oraya gittiğine dair hiçbir fikrim yoktu." Cemal Kaşıkçı'nın nişanlısı olduğu iddia edilen Hatice isimli kadını tanımadığını, kadını basın aracılığıyla öğrendiğini söyledi.
Bomba iddia! 'Gazeteci Cemal Kaşıkçı Suudi Konsolosluğunda öldürüldü'...
Kayıp Gazeteci Kaşıkçı, Suudi Arabistan'ın önde gelen İngiliz gazetesi Arab News'de genel yayın yönetmeni yardımcısı olarak çalıştı. Gazeteci Kaşıkçı, Suudi reformistler için önemli bir platform olan Al Watan gazetesinin yazı işleri müdürü oldu. Yazı işleri müdürü olarak görev süresi 52 gün sürdü. Gazetede bir dizi makalenin yayınlanmasının ardından Suudi Arabistan hükümeti tarafından kovuldu.
Bu olaydan sonra gönüllü olarak Londra'ya sürgüne gitti. İngiltere'de Al Faisal'ın ekibine danışman olarak katıldı. Daha sonra, Prens Turki Al Faysal El Saud'a medya danışmanı olarak hizmet verdi.Nisan 2007'de Cemal Kaşıkçı, ikinci kez Al Watan'da yazı işleri müdürü olarak çalışmaya başladı. Kaşıkçı, 17 Mayıs 2010'da yeniden istifa etmek zorunda kaldı.
Onun ikinci istifasından sonra Cemal Kaşıkçı, Al Arab News Channel, MBC, BBC, El Cezire ve Dubai TV dahil olmak üzere, Suudi ve uluslararası kanallar için siyasi yorumcu olarak görev yaptı. Bin Ladin İle Röportaj Yaptı: Cemal Kaşıkçı, 1980'lerde Usame Bin Laden'in serüvenini takip etti. Kaçıkçı, Ladin ile birkaç kez röportaj ve söyleşiler yaptı.
Emniyetten Cemal Kaşıkçı açıklaması: Dışarı çıkmadı
Reuters'in ismini vermediği iki Türk yetkiliye dayandırdığı haberine göre, Türk polisi kayıp Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın elçilikte öldürüldüğüne inanıyor. Yetkililerden biri, “Türk polisinin ilk değerlendirmesine göre, Kaşıkçı İstanbul’daki konsolosluk binasında öldürüldü. Cinayetin önceden tasarlandığına ve cesedin konsolosluk binası dışına taşındığına inanıyoruz” dedi.Suudi Yetkililer Konuşmayı Reddediyor: Türk yetkililer, cinayetin nasıl işlenmiş olabileceğine dair bir bilgi paylaşmadı. Geçtiğimiz gün Reuters’a konuşan Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosu ise, ülkesinin Kaşıkçı’yla ilgili arama çalışmalarına yardım ettiğini belirtmiş ve olası bir ‘adam kaçırma’ konusuyla ilgili konuşmayı reddetmişti.
Nişanlısı Suudi konsolosluğu önünde kayıp gazeteciyi bekliyor
2 Uçakla 15 Kişi Geldi: Anadolu Ajansı'nın dün akşam emniyet kaynaklarına dayandırdığı haberinde ise gazeteci Kaşıkçı'nın Konsolosluğa girdiği saatlerde Başkonsolosluk binasında 2 uçakla İstanbul'a gelen ve bir kısmı Suudi yetkili olan 15 Suudi vatandaşı bulunuyordu. Bu kişiler daha sonra geldikleri ülkelere geri döndüler.
Başkonsolosluk: Türk yetkilerle temastayız
Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu, başkonsolosluk binasına girdikten sonra kendisinden haber alınamadığı iddia edilen Washington Post yazarı Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın, binadan çıktıktan sonra kaybolduğunu ve gerçeklerin ortaya çıkarılması için Türk yetkililerle temasta olduklarını açıklamıştı.
Ankara Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığına çağrılmıştı
Konu ile ilgili Suudi Arabistan'ın Ankara Büyükelçisi Velid bin Abdulkerim El-Hireyci de Dışişleri Bakanlığına çağrılmıştı. Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre El-Hireyci'den, kayıp Suud vatandaşı gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın durumuna ilişkin bilgi istenmişti.
Veliaht Prens: Başkonsolosluğun aranmasına izin vermeye hazırız
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, "Türkiye'nin İstanbul Başkonsolosluğumuzu aramasına izin vermeye hazırız." açıklaması yapmıştı.
Cemal Kaşıkçı Kimdir?
Cemal Kaşıkçı, 1958 yılında Medine'de doğdu. İlk ve orta eğitimini Suudi Arabistan'da tamamlayan Cemal Kaşıkçı, 1982'de Indiana State Üniversitesi'nden işletme yüksek lisans derecesi ile mezun oldu. Cemal Kaşıkçı, Suudi Gazetelerinde muhabir olarak çalıştı. OKAZ, Al Sharq Al Awsat, Al Majalla ve Al Muslimoon da dahil olmak üzere çeşitli günlük ve haftalık Arap gazeteleri için bir muhabirlik yaptı. Al Madina'nın editörlüğünü ve genel yayın yönetmenliğini yapan Cemal Kaşıkçı, Afganistan, Cezayir, Kuveyt, Sudan ve Orta Doğu gibi ülkelerde yabancı medya kuruluşlarının muhabirliklerini yaptı.
Turan Kışlakçı, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürüldüğünü iddia etti
Türk Arap Medya Derneği Başkanı Turan Kışlakçı, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürüldüğünü iddia etti. Türk-Arap Medya Derneği Başkanı Turan Kışlakçı: “Öldürüldüğüne dair kesin bilgiye ulaşıldı. Yetkililer bize cenaze töreni için hazırlığınızı yapın dedi. Cemal Kaşıkçı DEAŞ taktikleriyle canice katledildi.