Şükür namazı kaç rekattır, nasıl kılınır?

Şükür, Allah'ın verdiği nimetlere karşı hamd etmektir. Şükür namazı ise sevindirici bir haber alan, hayatında olumlu bir gelişme yaşanan müminler tarafından kılınan bir ibadettir. Peygamber Efendimiz (S.A.V) sevindiğinde veya sevindirici bir haber aldığı zaman Allâh'a şükretmek için secdeye kapanır ve namaz kılardı. Peki, Şükür namazı nasıl kılınır, kaç rekat?

Verilen nimetlerin Allah’tan geldiğini bilip hamd ve şükretmek her Müslüman’ın yerine getirmesi gereken bir davranıştır. İyi bir haber alan, hayatında güzel bir gelişme olan müminler hamdını Şükür namazı kılınışı ile pekiştirir. Hamd ve şükür, sözlükte yapılan iyiliği bilmek ve onu yaymak, iyilik edeni iyiliğiyle övmek; minnettarlık anlamında kullanılır. Peki, Şükür namazı kaç rekattır ve nasıl kılınır?

ŞÜKÜR NAMAZI NEDİR?

Şükür namazı; verdiği nimetler için Allah'a karşı yapılan bir ibadettir. Şükür namazı, bir felaketten, bir belâ ve musibetten kurtulunca ya da güzel bir haber duyunca Allah'a olan şükrümüzü ifade etmek için kılınabilir.

ŞÜKÜR NAMAZI NASIL KILINIR, KAÇ REKATTIR?

Şükür namazı, abdest aldıktan sonra "Niyet ettim Allah rızası için iki rekat şükür namazı kılmaya" diye niyet edilerek iki veya dört rekat namaz kılınmasıyla eda edilir. Namazın edası sırasında secdede Allah'a şükredilir ve edilebildiği kadar dua edilir.

Şükür secdesi aynen tilâvet secdesi gibidir. Abdestli bir şekilde şükür secdesine niyet edilir, eller kaldırılmadan "Allahu Ekber" diyerek tekbir alınır, secdeye varılır, mümkün olduğu kadar uzun secde yapılır, sonra da kalkılır.

Peygamberimiz Efendimizin de bazı zamanlar bu şekilde namaz kıldığı bildirilir. Bu konuyla ilgili hadis-i şerifte şöyle buyurulur: "Efendimiz, sevindiğinde veya sevindirici bir haber aldığında, Allah'ın bu ihsanına şükretmek için secdeye kapanır ve namaz kılardı." (İbniMâce, Salât, 192)

2 Rekatlık Şükür Namazı kılınışı;

1. Rekat

"Niyet ettim Allah rızası için iki rekat Şükür namazı kılmaya" diye niyet ederiz. "Allahu Ekber" diyerek İftitah Tekbiri alır ve namaza başlarız. Sübhaneke'yi okuruz. Euzü-besmele çekeriz. Fatiha Suresini okuruz. Kur'an'dan bir sure okuruz. Rüku'ya gideriz. Secde'ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde'ye gideriz.

2. Rekat

Ayağa kalkarak Kıyama dururuz. Besmele çekeriz. Fatiha Suresini okuruz. Kur'an'dan bir sure okuruz. Rüku'ya gideriz. Secde'ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde'ye gideriz. Oturarak Ettahiyyatu ve Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ dualarını okuruz. "Es selâmu aleyküm ve rahmet'ullah" diye sağa ve sola selam vererek namazı tamamlarız.